19 topchefer underskriver diversitetsløfte

Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.

De 19 virksomheder skrev under på CEO-løftet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen (S) og The Diversity Councils stifter, Tine Arentsen Willumsen (ved billedet). Foto: Claudia Dons.

24.06.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

I den seneste udgave af World Economic Forums Global Gender Gap Report er Danmark således faldet ned på en ikke specielt flatterende 14. plads over de bedste lande i verden, når det kommer til ligestilling mellem kønnene i samfundene som helhed.

Illustration: The Diversity Council.

Mens de fire øvrige nordiske lande alle er at finde i top-4, med Island i spidsen efterfulgt af Norge, Finland og Sverige, er Danmark som nr. 14 overgået af lande som Costa Rica, Namibia, Rwanda og Nicaragua.

Endnu værre ser det ud, når man ser på andelen af kvinder i organisationerne og virksomhedernes ledelseslag. Her er næsten tre ud af fire mænd, hvilket placerer Danmark som nr. 102 på verdensplan.

Det er naturligvis ikke godt nok, mener organisationen The Diversity Council, der i fredags, d. 19. juni, holdt sit første CEO-komitemøde i 2020. Anledningen var det nye ledelsesløfte – CEO Pledge – som alle de forskellige topfolk skrev under på, for på den måde at bekræfte deres engagement i ligestilling, diversitet og inklusion.

Kvindelige ledere undgår blinde vinkler
The Diversity Council er stiftet i 2016 af Tine Arentsen Willumsen, der er CEO i Above & Beyond Group, og for hende handler løftet først og fremmest om at skubbe på den forandring, der allerede er under opsejling.

”Der sker allerede meget ude i de her virksomheder, og med det her initiativ vil vi give dem endnu bedre muligheder for at lære af hinanden. Og ved at showcase dem som cases for omverdenen håber vi at det vil skabe nogle ringe i vandet, så vi kort fortalt kan ændre snak til handling – for der er meget snak på det her område”, siger hun til CSR.dk.

Kongstanken med løftet er således at samle forskellige industrier – shipping, pensionsbranchen, teknologi, forsikring etc. – og få dem til at videndele og være fælles om de udfordringer, de står overfor på diversitetsområdet; det er nemlig langt henad vejen de samme.

CEO for Microsoft i Danmark og Island, Nana Bule, er den ene af kun to kvindelige topchefer i netværket. Foto: Claudia Dons.

”Der er mange gode intentioner derude, men også mange, der ikke helt ved, hvor de skal starte. Og der er i den grad brug for flere kvindelige ledere, så vi undgår blinde vinkler. Al forskning viser, at virksomheder med mere mangfoldighed i ledelsen tager bedre beslutninger, så det her er i den grad blevet et konkurrenceparameter”, forklarer Tine Arentsen Willumsen.

Læs også: Diversitet til alle virksomheder

”Diversitet i ledelsen var nice to have – nu er det need to have. Og hvis du som virksomhed kun tapper ind i halvdelen af talentmassen, så har du et stort problem”, understreger hun, og bemærker at man ikke er meget for at tale om deciderede kvoter i fx bestyrelser, men at måltal kan være et godt værktøj.

The Diversity Council samler i alt 19 virksomheder, herunder Mærsk, AP Pension, McKinsey & Co, Coloplast, Vestas, Microsoft, Rambøll og KPMG, samt organisationer som Dansk Erhverv, Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet.

Ved fredagens seance underskrev nordiske topfolk – der meget sigende talte 17 mænd og to kvinder – fra alle aktørerne personligt CEO-løftet, og ifølge Tine Arentsen Willumsen er der plads til flere, hvilket da også er i proces. Dels er man selv i dialog med forskellige virksomheder, og så er der også flere og flere, der selv henvender sig.

”Der er jo ikke rigtig nogen, der kan sige nej til den her agenda. Inklusion på alle fronter er det rigtige at gøre, både moralsk og for bundlinjen, og trods krisen kan vi mærke momentum i den retning. Så med de her konkrete elementer vil vi gerne motivere virksomhederne til at inspirere hinanden”, siger hun.

Underskrivere

CEO-løftet blev signeret af de 19 virksomheder, der er medlemmer af The Diversity Council:

A.P. Møller-Maersk

Henriette Hallberg Thygesen, CEO of Fleet & Strategic Brands

AP Pension

Bo Normann Rasmussen, CEO

Board Network

Jakob Stengel, CEO

Coloplast

Kristian Villumsen, President & CEO

Dansk Erhverv

Brian Mikkelsen, CEO

Gorrissen Federspiel

Martin André Dittmer, CEO & Managing Partner

Headspring Executive Development

Gustaf Nordbäck, CEO

KPMG, Denmark

Henrik R. Mulvad, CEO og Senior Partner

Maersk Tankers

Christian M. Ingerslev, CEO

McKinsey & Co., Denmark

Klaus Dallerup, CEO og Managing Partner

Microsoft, Danmark & Island

Nana Bule, CEO

Udenrigsministeriet

Lars Gert Lose, departementschef

PensionDanmark

Torben Möger Pedersen, CEO

PwC, Denmark

Mogens Nørgaard Mogensen, CEO og Senior Partner

Radiometer

Henrik Schimmell, CEO

Rambøll

Ib Enevoldsen, CEO

Danmarks Nationalbank

Lars Rohde, direktør, kgl. udnævnt formand for direktionen

Tryg

Morten Hübbe, CEO

Vestas

Henrik Andersen, CEO

Diversitet er også alder og nationalitet
To af de virksomheder, der skrev under på CEO-løftet i fredags, er AP Pension og KPMG, med sidstnævnte endda som vært for eventen. CSR.dk fangede de to topchefer, Bo Normann Rasmussen hhv. Henrik Mulvad, efter signeringen for at høre om deres respektive strategier og tanker om løftet.

Begge selskaber har deres udfordringer med at få kvinder ind på direktionsgangene, men også opmærksomhed på problemet. Og så vil de gerne se diversitet som mere end ’bare’ køn.

”Vi ser i høj grad også nationalitet som et vigtigt målepunkt for diversitet. Vi har mere end 20 lande repræsenteret her i huset, og det giver os uden tvivl en hel masse fordele. Ser vi på kønsfordelingen i ledelsen er der udfordringer, men der håber og tror vi at netværket, der følger med løftet, vil føre nogle gode idéer med sig”, sagde Henrik Mulvad.

Læs også: Danske C20-selskaber scorer lavt i europæisk ligestillingsrapport

”For os er diversitet også alder. I den seneste tid har vi eksempelvis fået fire nye chefer ind på 55+, og kombinationen af deres erfaring og de yngre folks høje ambitionsniveau har været sindssygt god her under krisen. Så på den måde vil vi gerne vise, at der er masser muligheder, også selvom man har rundet 55”, supplerede Bo Normann Rasmussen.

I forlængelse deraf roste han specielt organisationens kvindelige ledere for at ”tænke bredere og mere holistisk under krisen”, og inddrage ”de bløde værdier” på en anden måde end deres mandlige kolleger.

Kulturændring nødvendig
Ligesom KPMG har AP Pension pt. en skæv kønsmæssig fordeling i direktionen, hvor tre ud af fire er mænd, men Bo Normann Rasmussen påpegede dels den bedre balance i laget lige under – 10 mænd og syv kvinder – og dels, hvordan man har gang i konkrete initiativer, der skal forbedre tingenes tilstand.

Der har man også i KPMG, og på linje med strategien i The Diversity Council handler det ikke bare om at opfylde en kvote, forklarede Henrik Mulvad.

Læs også: Iværksætterinitiativ skal sætte ligestilling på den internationale dagsorden

”Vi er gode til at få ansat lige mange mænd og kvinder, når de kommer ind fra universiteterne osv., men vi har en udfordring med at holde på kvinderne, når vi når op på ledelsesniveau. Derfor arbejder vi også med vores kultur, så det ikke bare bliver et talgame”, sagde han og fortsatte:

Henrik Mulvad fra KPMG, der var vært for eventen, var blandt talerne. Foto: Claudia Dons.

”Derfor har vi sat gang i et program, der skal gøre vores kultur mere inkluderende, eksempelvis ved at se på vores sprogbrug, dvs. hvordan vi taler med hinanden, når vi arbejder sammen. Vi skal have et sprog, som folk er trygge ved, og det arbejde er i gang”, lød det fra Henrik Mulvad.

Langt sejt træk
Hverken KPMG eller AP Pension ville sætte deadlines på deres målsætninger, og det forstår Tine Arentsen Willumsen godt; det kan nemlig godt være svært at få øje på det ternede flag i horisonten.

Læs også: Nestlé: Ligestilling skal ikke være et mål i sig selv

”Det er langt sejt træk, vi taler om her. Der skal drejes på flere håndtag samtidig, og løftes i flok, ikke bare i virksomhederne, men i samfundet som helhed, som den aktuelle racismedebat også viser. I The Diversity Council tror vi mere på gulerod end pisk, så med løftet her kan vi forhåbentlig få virksomhederne til at inspirere hinanden, og lade konkurrenceelementet være motivationen for deres arbejde”, slutter hun.

Om løftet

CEO-løftet, der blev underskrevet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen, kaldes for ’Diversitetens ABC’, hvor ABC står for:

A= Act as Inclusive Leaders
”Vi lover at agere som inkluderende ledere og sikre en inkluderende kultur, hvor alle ansatte føler, at de hører hjemme”

B= Build a Balanced Talent Pipeline
”Vi lover at bygge en kønsbalanceret talent pipeline ved at stræbe efter også at tiltrække, fastholde, udvikle og fremme de kvindelige talenter”

C= Commit to Creating a Flexible Workplace
”Vi committer os til at fremme fleksibilitet for vores medarbejdere på tværs af deres individuelle livsfaser”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet