19 topchefer underskriver diversitetsløfte

Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.

De 19 virksomheder skrev under på CEO-løftet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen (S) og The Diversity Councils stifter, Tine Arentsen Willumsen (ved billedet). Foto: Claudia Dons.

24.06.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

I den seneste udgave af World Economic Forums Global Gender Gap Report er Danmark således faldet ned på en ikke specielt flatterende 14. plads over de bedste lande i verden, når det kommer til ligestilling mellem kønnene i samfundene som helhed.

Illustration: The Diversity Council.

Mens de fire øvrige nordiske lande alle er at finde i top-4, med Island i spidsen efterfulgt af Norge, Finland og Sverige, er Danmark som nr. 14 overgået af lande som Costa Rica, Namibia, Rwanda og Nicaragua.

Endnu værre ser det ud, når man ser på andelen af kvinder i organisationerne og virksomhedernes ledelseslag. Her er næsten tre ud af fire mænd, hvilket placerer Danmark som nr. 102 på verdensplan.

Det er naturligvis ikke godt nok, mener organisationen The Diversity Council, der i fredags, d. 19. juni, holdt sit første CEO-komitemøde i 2020. Anledningen var det nye ledelsesløfte – CEO Pledge – som alle de forskellige topfolk skrev under på, for på den måde at bekræfte deres engagement i ligestilling, diversitet og inklusion.

Kvindelige ledere undgår blinde vinkler
The Diversity Council er stiftet i 2016 af Tine Arentsen Willumsen, der er CEO i Above & Beyond Group, og for hende handler løftet først og fremmest om at skubbe på den forandring, der allerede er under opsejling.

”Der sker allerede meget ude i de her virksomheder, og med det her initiativ vil vi give dem endnu bedre muligheder for at lære af hinanden. Og ved at showcase dem som cases for omverdenen håber vi at det vil skabe nogle ringe i vandet, så vi kort fortalt kan ændre snak til handling – for der er meget snak på det her område”, siger hun til CSR.dk.

Kongstanken med løftet er således at samle forskellige industrier – shipping, pensionsbranchen, teknologi, forsikring etc. – og få dem til at videndele og være fælles om de udfordringer, de står overfor på diversitetsområdet; det er nemlig langt henad vejen de samme.

CEO for Microsoft i Danmark og Island, Nana Bule, er den ene af kun to kvindelige topchefer i netværket. Foto: Claudia Dons.

”Der er mange gode intentioner derude, men også mange, der ikke helt ved, hvor de skal starte. Og der er i den grad brug for flere kvindelige ledere, så vi undgår blinde vinkler. Al forskning viser, at virksomheder med mere mangfoldighed i ledelsen tager bedre beslutninger, så det her er i den grad blevet et konkurrenceparameter”, forklarer Tine Arentsen Willumsen.

Læs også: Diversitet til alle virksomheder

”Diversitet i ledelsen var nice to have – nu er det need to have. Og hvis du som virksomhed kun tapper ind i halvdelen af talentmassen, så har du et stort problem”, understreger hun, og bemærker at man ikke er meget for at tale om deciderede kvoter i fx bestyrelser, men at måltal kan være et godt værktøj.

The Diversity Council samler i alt 19 virksomheder, herunder Mærsk, AP Pension, McKinsey & Co, Coloplast, Vestas, Microsoft, Rambøll og KPMG, samt organisationer som Dansk Erhverv, Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet.

Ved fredagens seance underskrev nordiske topfolk – der meget sigende talte 17 mænd og to kvinder – fra alle aktørerne personligt CEO-løftet, og ifølge Tine Arentsen Willumsen er der plads til flere, hvilket da også er i proces. Dels er man selv i dialog med forskellige virksomheder, og så er der også flere og flere, der selv henvender sig.

”Der er jo ikke rigtig nogen, der kan sige nej til den her agenda. Inklusion på alle fronter er det rigtige at gøre, både moralsk og for bundlinjen, og trods krisen kan vi mærke momentum i den retning. Så med de her konkrete elementer vil vi gerne motivere virksomhederne til at inspirere hinanden”, siger hun.

Underskrivere

CEO-løftet blev signeret af de 19 virksomheder, der er medlemmer af The Diversity Council:

A.P. Møller-Maersk

Henriette Hallberg Thygesen, CEO of Fleet & Strategic Brands

AP Pension

Bo Normann Rasmussen, CEO

Board Network

Jakob Stengel, CEO

Coloplast

Kristian Villumsen, President & CEO

Dansk Erhverv

Brian Mikkelsen, CEO

Gorrissen Federspiel

Martin André Dittmer, CEO & Managing Partner

Headspring Executive Development

Gustaf Nordbäck, CEO

KPMG, Denmark

Henrik R. Mulvad, CEO og Senior Partner

Maersk Tankers

Christian M. Ingerslev, CEO

McKinsey & Co., Denmark

Klaus Dallerup, CEO og Managing Partner

Microsoft, Danmark & Island

Nana Bule, CEO

Udenrigsministeriet

Lars Gert Lose, departementschef

PensionDanmark

Torben Möger Pedersen, CEO

PwC, Denmark

Mogens Nørgaard Mogensen, CEO og Senior Partner

Radiometer

Henrik Schimmell, CEO

Rambøll

Ib Enevoldsen, CEO

Danmarks Nationalbank

Lars Rohde, direktør, kgl. udnævnt formand for direktionen

Tryg

Morten Hübbe, CEO

Vestas

Henrik Andersen, CEO

Diversitet er også alder og nationalitet
To af de virksomheder, der skrev under på CEO-løftet i fredags, er AP Pension og KPMG, med sidstnævnte endda som vært for eventen. CSR.dk fangede de to topchefer, Bo Normann Rasmussen hhv. Henrik Mulvad, efter signeringen for at høre om deres respektive strategier og tanker om løftet.

Begge selskaber har deres udfordringer med at få kvinder ind på direktionsgangene, men også opmærksomhed på problemet. Og så vil de gerne se diversitet som mere end ’bare’ køn.

”Vi ser i høj grad også nationalitet som et vigtigt målepunkt for diversitet. Vi har mere end 20 lande repræsenteret her i huset, og det giver os uden tvivl en hel masse fordele. Ser vi på kønsfordelingen i ledelsen er der udfordringer, men der håber og tror vi at netværket, der følger med løftet, vil føre nogle gode idéer med sig”, sagde Henrik Mulvad.

Læs også: Danske C20-selskaber scorer lavt i europæisk ligestillingsrapport

”For os er diversitet også alder. I den seneste tid har vi eksempelvis fået fire nye chefer ind på 55+, og kombinationen af deres erfaring og de yngre folks høje ambitionsniveau har været sindssygt god her under krisen. Så på den måde vil vi gerne vise, at der er masser muligheder, også selvom man har rundet 55”, supplerede Bo Normann Rasmussen.

I forlængelse deraf roste han specielt organisationens kvindelige ledere for at ”tænke bredere og mere holistisk under krisen”, og inddrage ”de bløde værdier” på en anden måde end deres mandlige kolleger.

Kulturændring nødvendig
Ligesom KPMG har AP Pension pt. en skæv kønsmæssig fordeling i direktionen, hvor tre ud af fire er mænd, men Bo Normann Rasmussen påpegede dels den bedre balance i laget lige under – 10 mænd og syv kvinder – og dels, hvordan man har gang i konkrete initiativer, der skal forbedre tingenes tilstand.

Der har man også i KPMG, og på linje med strategien i The Diversity Council handler det ikke bare om at opfylde en kvote, forklarede Henrik Mulvad.

Læs også: Iværksætterinitiativ skal sætte ligestilling på den internationale dagsorden

”Vi er gode til at få ansat lige mange mænd og kvinder, når de kommer ind fra universiteterne osv., men vi har en udfordring med at holde på kvinderne, når vi når op på ledelsesniveau. Derfor arbejder vi også med vores kultur, så det ikke bare bliver et talgame”, sagde han og fortsatte:

Henrik Mulvad fra KPMG, der var vært for eventen, var blandt talerne. Foto: Claudia Dons.

”Derfor har vi sat gang i et program, der skal gøre vores kultur mere inkluderende, eksempelvis ved at se på vores sprogbrug, dvs. hvordan vi taler med hinanden, når vi arbejder sammen. Vi skal have et sprog, som folk er trygge ved, og det arbejde er i gang”, lød det fra Henrik Mulvad.

Langt sejt træk
Hverken KPMG eller AP Pension ville sætte deadlines på deres målsætninger, og det forstår Tine Arentsen Willumsen godt; det kan nemlig godt være svært at få øje på det ternede flag i horisonten.

Læs også: Nestlé: Ligestilling skal ikke være et mål i sig selv

”Det er langt sejt træk, vi taler om her. Der skal drejes på flere håndtag samtidig, og løftes i flok, ikke bare i virksomhederne, men i samfundet som helhed, som den aktuelle racismedebat også viser. I The Diversity Council tror vi mere på gulerod end pisk, så med løftet her kan vi forhåbentlig få virksomhederne til at inspirere hinanden, og lade konkurrenceelementet være motivationen for deres arbejde”, slutter hun.

Om løftet

CEO-løftet, der blev underskrevet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen, kaldes for ’Diversitetens ABC’, hvor ABC står for:

A= Act as Inclusive Leaders
”Vi lover at agere som inkluderende ledere og sikre en inkluderende kultur, hvor alle ansatte føler, at de hører hjemme”

B= Build a Balanced Talent Pipeline
”Vi lover at bygge en kønsbalanceret talent pipeline ved at stræbe efter også at tiltrække, fastholde, udvikle og fremme de kvindelige talenter”

C= Commit to Creating a Flexible Workplace
”Vi committer os til at fremme fleksibilitet for vores medarbejdere på tværs af deres individuelle livsfaser”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online