”Vi vinder også kommercielt ved at gå forrest”

Byggematerialeproducenten Alfix har systematiseret sit arbejde med ansvarlighed, og selvom man ifølge direktør Anders Bertelsen Toft ofte ikke er de billigste, så giver strategien mening både finansielt, værdimæssigt og menneskeligt. Og forretningen vokser.

Produktionen på fabrikken i Kolding er blevet mere miljøvenlig gennem de senere år med bl.a. flere lokale råmaterialer og et sænket energiforbrug. Foto: Alfix.

18.02.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Siden 1963 har østjyske Alfix fremstillet materialer til byggebranchen i form af bl.a. spartelmasse, fliseklæber og facadepuds. Det er fysisk tunge produkter, og derfor har arbejdsmiljø været centralt for virksomheden siden begyndelsen, fortæller CCO og direktør, Anders Bertelsen Toft.

Læs også: Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde

Direktør/CCO for Alfix, Anders Bertelsen Toft, er tredje generation Toft i virksomhedens direktion og har været med til at samle selskabets CSR-strategi. Foto: Alfix.

Omkring årtusindskiftet begyndte man så at systematisere sit arbejde omkring bæredygtighed og miljø, bl.a. ved at få certificeret sin miljøstrategi af Green Network, for på den måde at løfte sit ansvar i forhold til både produktion og drift.

De sidste otte år har det familieejede selskab – Anders Bertelsen Toft er tredje generation Toft i direktionen – hævet indsatsen yderligere og samlet sine forskellige initiativer under en samlet CSR-strategi med tre søjler; bæredygtighed, uddannelse og velgørenhed.

”Generelt vil vi gerne slå en ansvarlighedsparaply ud, som dækker over vores overordnede holdninger i forhold til de mennesker og de omgivelser, der kommer i berøring med vores produkter og aktiviteter. Vores løsninger skal selvfølgelig være af høj kvalitet, men arbejdsmiljøet for brugerne er også stadig meget vigtigt – specielt for håndværkerne – og så er der kommet en lang række andre emner til over årene”, forklarer han.

På produktfronten arbejder Alfix derfor med at gøre sine forskellige materialer lettere, så brugerne ikke skal bære så meget. Derudover har man gennemført syv miljøredegørelser med et gennemgående mål om at mindske sit aftryk på omverdenen.

Det sker eksempelvis via et øget fokus på lokale råvarer som eksempelvis sand og cement, hvor man nu henter langt mere fra nærområdet, et sænket energiforbrug, anvendelse af vedvarende energi, en CO2-neutral hjemmeside, FSC-certificerede papirsække, genbrugsplast til anden emballage, mindre spild og væsentligt mere genbrug i produktionen generelt.

”Det er tydeligt, at der er flere og flere i branchen, der får en holdning til emissioner og andre aspekter af bæredygtighed – heldigvis. Så selvom vi ikke er de billigste på markedet – certificeret papir er en kvalitet, der koster lidt ekstra – så kan vi mærke, at vi også vinder kommercielt på at gå forrest. Og vi vokser både herhjemme og eksportmarkederne”, siger Anders Bertelsen Toft.

En masse indskolingsbørn fra en lokal folkeskole i Kolding brugte kasserede og ubrugte fugemassesække som upcyclet udklædning ved et arrangement sidste år. Foto: Alfix.

Aldrig i mål
Udover de forretningsmæssige gevinster har Alfix også profiteret på anden vis på sin miljøindsats. Virksomheden har således vundet Byggeriets Miljøpris i 2012 i Danmark, ligesom strategien har været med til at hente opgaver hjem i Sverige, og så giver den ansvarlige tilgang ifølge Anders Bertelsen Toft også noget stolthed og sammenhold på de indre linjer.

Alfix har desuden en lang tradition for at donere til velgørenhed, men direktøren understreger flere gange, at ”vores CSR-strategi ikke blot er filantropi; det skal også hænge sammen økonomisk, og vi siger ofte pænt nej tak til velgørende projekter og henvendelser for at kunne koncentrere vores kræfter og være stærke få steder”, som han siger.

Netop relationerne til kunderne konkurrencen i byggebranchen er noget, man er meget opmærksomme på i hovedkvarteret i Kolding. Flere af industriens andre aktører flytter sig også, på forskellig vis, så man skal ikke hvile på laurbærrene.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Vi oplever generelt, at der er flere i branchen, der vil noget mere med deres forretning end blot at tjene penge, hvilket bestemt er positivt, men omvendt ser vi desværre også, at der stadig er nogle, der vælger de lette løsninger. Derfor skal vi aldrig være tilfredse og stå stille, men derimod altid se efter nye områder, hvor vi kan forbedre os. Vi når aldrig i mål”, slutter Anders Bertelsen Toft.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

01.11.2024CSR.dk

CSRD-erfarne virksomheder fremhæver positive gevinster

01.11.2024CSR.dk

Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

04.11.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - DMA med værdi

I dette webinar dykker vi sammen med ingeniørvirksomheden DIS/CREADIS ned i dobbelt væsentligheds-processen og de faser, man skal igennem for at sikre overholdelse af kravene – men vi stopper ikke der. Vi ser også på, hvordan man kan udnytte processen til at skabe konkrete tiltag, der både styrker virksomhedens bæredygtighedsprofil og bundlinjen.

Dato

05.11.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen