”Vi skal tjene penge med de fattige”

Der er forretningsmuligheder nok i FN’s udviklingsmål for adskillige danske virksomheder. En håndfuld af dem gav et bud på vejen derhen i løbet af Dansk Industris konference om netop udviklingsmålene og perspektiverne for dansk erhvervsliv.

CEO for Grundfos, Mads Nipper, var blandt dagens oplægsholdere og brugte vand som eksempel på en ressource, der kan skabe mere forretning end det er tilfældet i dag..

31.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

De danske virksomheder skal ud af deres comfort zone for at kunne udnytte de mange forretningsmuligheder i FN’s 17 mål bæredygtige udviklingsmål (SDG’er), der blev vedtaget sidste år. Det var en af meldingerne fra den offentlige sektor til dansk erhvervsliv, da Dansk Industri i samarbejde med Udenrigsministeriet og netop FN afholdt konferencen ’The business of development’ fredag d. 18. marts i Industriens Hus.

Læs også: FN’s Udviklingsmål - både udfordringer og muligheder

Som tidligere berettet her på CSR.dk, så var der blandt deltagerne på konferencen ingen tvivl om, at forretningsmulighederne i SDG’erne i den grad er til stede og tilgængelige for de danske virksomheder, spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan de skal gribes an.

En af de deltagende virksomheder, der gav sit bud på det, var pumpegiganten Grundfos, der var repræsenteret ved CEO Mads Nipper. Med vand som eksempel argumenterede han for, at danske virksomheder skal fokusere mere intensivt på at skabe handel i stedet for ’bare’ at yde passive bidrag (trade not aid, som flere formulerede det) i de nye markeder i eksempelvis Afrika.

Skab lokal handel
”Vand udgør ifølge World Economic Forum en af de største risici på verdensplan. For der er jo vand nok i verden, men det er skævt fordelt, og kvaliteten svinger for meget. Der er store udfordringer forbundet med at rette op på det billede, men teknologien til en cirkulær vandøkonomi er godt på vej. Derfor er vi nødt til at sætte en pris på vand som ressource og skabe en lokal forretning. På den måde kan vi tjene penge med de fattige og ikke de fattige”, sagde han.

Et af SC Denmarks lermurstenshuse under opførelse i Ghana. Foto: SC Denmark.

I den forbindelse understregede han flere gange vigtigheden af lokale partnere, et parameter flere andre også var inde på i løbet af dagen. Her pegede bl.a. bestyrelsesformand i COOP, Lasse Bolander, på det ’essentielle’ i, at man som virksomhed selv handler direkte med netop lokale kræfter og erhvervsdrivende.

”NGO’er og lignende organisationer er ikke forretningsfolk og kan ikke altid få en forretningsidé ’oversat’ til at fungere i virkeligheden. Så virksomhederne skal selv ind i tage fat. Det har vi eksempelvis gjort i Kenya, hvor vi har startet et kafferisteri, så de selv kan producere kaffemaskinekapsler og sælge dem direkte til detailhandlere. På den måde har vi skåret mellemledet ud, sikret en større overskudsdeling og samtidig fået gang i en lokal kapacitetsopbygning, som vil komme hele området til gode”, sagde Lasse Bolander.

Flere barrierer
Det er naturligvis lettere sagt en gjort. Som CEO Peder Ib fra startuppen Bluetown, der leverer wi-fi-løsninger til landområder i bl.a. Tanzania, pointerede, så er både ”reguleringer og adgang til kapital væsentlige barrierer, som specielt mindre virksomheder slås med. Og involverer man FN’s indkøbsapparat er bureaukratiet en udfordring”.

Head of sustainability hos Danfoss, Fleming Voetmann, efterlyste mere tempo i implementeringen af ny teknologi fra danske virksomheder..

Ligeledes er korruption en gammelkendt, men desværre stadig aktuel forhindring i en lang række sammenhænge i specielt Afrika. Som værktøj til at undvige den hurdle mest muligt, er den direkte handelstilgang oplagt for både større selskaber og SMV’er.

I den sidste kategori finder vi byggevirksomheden SC Denmark, der arbejder med at opføre huse med ikke-brændte mursten af lokalt ler i Ghana, hvilket sikrer både billige og yderst CO2-venlige boliger. Her gik man specifikt efter af koncentrere sin indsats netop der, hvor byggeprocessen skal foregå.

”Vores koncept var fastlagt fra starten; at vi ville ansætte håndværkere der, hvor vi ønskede at etablere os med et byggefirma. Vores erfaring er, at når man arbejder ud fra et bottom up-princip med den ’almindelige’ mand/kvinde, så kommer man ikke ud for situationer, hvor de forskellige former for korruption er relevant”, sagde adm. direktør i SC Denmark, Jens Erik Larsen.

Mere tempo – og grund til glæde
Når det kommer til det konkrete arbejde ude i verden, så er det også et område, hvor danske virksomheder kan forbedre sig. Det var i hvert fald synspunktet fra en anden af Danmarks store producenter, Danfoss.

Executive director for FN's Global Compact, Lise Kingo, fokuserede i sit afsluttende oplæg på fremtidsperspektiverne i udviklingsmålene..

”Vi mangler tempo i implementeringen af nye teknologier, og vi skal være bedre til at udbrede de løsninger, vi har, der kan forbedre eksempelvis energieffektivitet i bygninger og lignende. Det er selvfølgelig kompliceret, men også fyldt med indtjenings- og forretningsudviklingsmuligheder, så generelt mener vi, at danske virksomheder bør droppe deres tøven i forhold til at investere i udviklingslandene”, sagde head of sustainability hos Danfoss, Fleming Voetmann.

Det sidste budskab fra Danfoss blev bakket op af UN Global Compacts danske forkvinde, Lise Kingo, der havde det afsluttende oplæg på konferencen. Hun er selvsagt begejstret for det nye sæt udviklingsmål – både på et menneskeligt og forretningsmæssigt plan – for det arbejde, der er gået forud for lanceringen af dem i slutningen af september 2015, og for den kurs de udstikker.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

”De (SDG’erne, red.) er jo ikke bare dumpet ned fra himlen, men er et resultat af et flot samarbejde mellem rigtig mange parter, herunder det private erhvervsliv, og derfor er der grund til at fejre den konsensus, der er rundt om dem. De skaber noget opmærksomhed, og de ansporer os alle sammen til at løbe nogle risici og tage nogle chancer i en positiv ånd”, sagde hun.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding