”Vi skal tjene penge med de fattige”

Der er forretningsmuligheder nok i FN’s udviklingsmål for adskillige danske virksomheder. En håndfuld af dem gav et bud på vejen derhen i løbet af Dansk Industris konference om netop udviklingsmålene og perspektiverne for dansk erhvervsliv.

CEO for Grundfos, Mads Nipper, var blandt dagens oplægsholdere og brugte vand som eksempel på en ressource, der kan skabe mere forretning end det er tilfældet i dag..

31.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

De danske virksomheder skal ud af deres comfort zone for at kunne udnytte de mange forretningsmuligheder i FN’s 17 mål bæredygtige udviklingsmål (SDG’er), der blev vedtaget sidste år. Det var en af meldingerne fra den offentlige sektor til dansk erhvervsliv, da Dansk Industri i samarbejde med Udenrigsministeriet og netop FN afholdt konferencen ’The business of development’ fredag d. 18. marts i Industriens Hus.

Læs også: FN’s Udviklingsmål - både udfordringer og muligheder

Som tidligere berettet her på CSR.dk, så var der blandt deltagerne på konferencen ingen tvivl om, at forretningsmulighederne i SDG’erne i den grad er til stede og tilgængelige for de danske virksomheder, spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan de skal gribes an.

En af de deltagende virksomheder, der gav sit bud på det, var pumpegiganten Grundfos, der var repræsenteret ved CEO Mads Nipper. Med vand som eksempel argumenterede han for, at danske virksomheder skal fokusere mere intensivt på at skabe handel i stedet for ’bare’ at yde passive bidrag (trade not aid, som flere formulerede det) i de nye markeder i eksempelvis Afrika.

Skab lokal handel
”Vand udgør ifølge World Economic Forum en af de største risici på verdensplan. For der er jo vand nok i verden, men det er skævt fordelt, og kvaliteten svinger for meget. Der er store udfordringer forbundet med at rette op på det billede, men teknologien til en cirkulær vandøkonomi er godt på vej. Derfor er vi nødt til at sætte en pris på vand som ressource og skabe en lokal forretning. På den måde kan vi tjene penge med de fattige og ikke de fattige”, sagde han.

Et af SC Denmarks lermurstenshuse under opførelse i Ghana. Foto: SC Denmark.

I den forbindelse understregede han flere gange vigtigheden af lokale partnere, et parameter flere andre også var inde på i løbet af dagen. Her pegede bl.a. bestyrelsesformand i COOP, Lasse Bolander, på det ’essentielle’ i, at man som virksomhed selv handler direkte med netop lokale kræfter og erhvervsdrivende.

”NGO’er og lignende organisationer er ikke forretningsfolk og kan ikke altid få en forretningsidé ’oversat’ til at fungere i virkeligheden. Så virksomhederne skal selv ind i tage fat. Det har vi eksempelvis gjort i Kenya, hvor vi har startet et kafferisteri, så de selv kan producere kaffemaskinekapsler og sælge dem direkte til detailhandlere. På den måde har vi skåret mellemledet ud, sikret en større overskudsdeling og samtidig fået gang i en lokal kapacitetsopbygning, som vil komme hele området til gode”, sagde Lasse Bolander.

Flere barrierer
Det er naturligvis lettere sagt en gjort. Som CEO Peder Ib fra startuppen Bluetown, der leverer wi-fi-løsninger til landområder i bl.a. Tanzania, pointerede, så er både ”reguleringer og adgang til kapital væsentlige barrierer, som specielt mindre virksomheder slås med. Og involverer man FN’s indkøbsapparat er bureaukratiet en udfordring”.

Head of sustainability hos Danfoss, Fleming Voetmann, efterlyste mere tempo i implementeringen af ny teknologi fra danske virksomheder..

Ligeledes er korruption en gammelkendt, men desværre stadig aktuel forhindring i en lang række sammenhænge i specielt Afrika. Som værktøj til at undvige den hurdle mest muligt, er den direkte handelstilgang oplagt for både større selskaber og SMV’er.

I den sidste kategori finder vi byggevirksomheden SC Denmark, der arbejder med at opføre huse med ikke-brændte mursten af lokalt ler i Ghana, hvilket sikrer både billige og yderst CO2-venlige boliger. Her gik man specifikt efter af koncentrere sin indsats netop der, hvor byggeprocessen skal foregå.

”Vores koncept var fastlagt fra starten; at vi ville ansætte håndværkere der, hvor vi ønskede at etablere os med et byggefirma. Vores erfaring er, at når man arbejder ud fra et bottom up-princip med den ’almindelige’ mand/kvinde, så kommer man ikke ud for situationer, hvor de forskellige former for korruption er relevant”, sagde adm. direktør i SC Denmark, Jens Erik Larsen.

Mere tempo – og grund til glæde
Når det kommer til det konkrete arbejde ude i verden, så er det også et område, hvor danske virksomheder kan forbedre sig. Det var i hvert fald synspunktet fra en anden af Danmarks store producenter, Danfoss.

Executive director for FN's Global Compact, Lise Kingo, fokuserede i sit afsluttende oplæg på fremtidsperspektiverne i udviklingsmålene..

”Vi mangler tempo i implementeringen af nye teknologier, og vi skal være bedre til at udbrede de løsninger, vi har, der kan forbedre eksempelvis energieffektivitet i bygninger og lignende. Det er selvfølgelig kompliceret, men også fyldt med indtjenings- og forretningsudviklingsmuligheder, så generelt mener vi, at danske virksomheder bør droppe deres tøven i forhold til at investere i udviklingslandene”, sagde head of sustainability hos Danfoss, Fleming Voetmann.

Det sidste budskab fra Danfoss blev bakket op af UN Global Compacts danske forkvinde, Lise Kingo, der havde det afsluttende oplæg på konferencen. Hun er selvsagt begejstret for det nye sæt udviklingsmål – både på et menneskeligt og forretningsmæssigt plan – for det arbejde, der er gået forud for lanceringen af dem i slutningen af september 2015, og for den kurs de udstikker.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

”De (SDG’erne, red.) er jo ikke bare dumpet ned fra himlen, men er et resultat af et flot samarbejde mellem rigtig mange parter, herunder det private erhvervsliv, og derfor er der grund til at fejre den konsensus, der er rundt om dem. De skaber noget opmærksomhed, og de ansporer os alle sammen til at løbe nogle risici og tage nogle chancer i en positiv ånd”, sagde hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)