Zaras ejer i søgelyset for brug af lovlig, men aggressiv, skatteplanlægning

Rapport fra De Grønne i Europaparlamentet viser, at Inditex, ejer af bl.a. Zara og Massimo Dutti, har bedrevet aggressiv, lovlig skatteplanlægning og på den måde undgået skatter for over fire mia. kr. Understreger behov for reformer, siger De Grønne og bakkes op af NGO’er.

Virksomheders brug af skattely er under kritik. Det er dog ikke i sig selv ulovligt. .

09.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når Inditex i årene mellem 2011 og 2014 skulle betale skat, flyttede man overskuddet fra lande med høj selskabsskat til lande med lav selskabsskat. Det kostede statskasserne i en række lande, men primært Spanien, noget der svarer til 4,3 milliarder kroner. Det skriver dr.dk og bloomberg.com.

Taler ikke om det samme

Kernen i historien er ikke, at Inditex er nogle forbrydere, men at de metoder der ligger inden for lovens rammer, ikke er gode for det omgivende samfund. Det handler altså ikke om ulovligheder, men om hvad nogle NGO’er, eksperter og lovgiver mener er virksomhedernes ansvar for at bidrage til de samfund, hvor de driver forretning og gør brug af de fælles ressourcer. Og om at lovgivningen i dag stiller kun få krav om offentliggørelse af oplysninger om skat. Det er den kamp, De Grønne kæmper. 

Inditex er med den seneste rapport kommet i selskab med Ikea, som tidligere i år – i en anden rapport fra De Grønne -  blev beskyldt for at have undveget skattebetalinger for mindst en milliard euro til EU-lande over de seneste seks år. Den spanske koncern har ikke overraskende afvist beskyldningerne og forklaret at de er baseret på ”misforståede forudsætninger som ledte til fejlbehæftede konklusioner” og forklarer at deres skatteforhold jævnligt revideres og er i overensstemmelse med lovgivningen. Det skriver bloomberg.com. Den samme type svar kom Ikea, ifølge samme medie, som forklarede at de betalte ca. 20 procent i skat globalt - underforstået at det sådan set er ganske mange penge. 

Heri ligger en del af udfordringen. At når virksomhedrene svarer, taler de om at overholde gældende regler. Mens kritikere taler om retfærdighed og rimelighed og lovens ånd.  

Det handler om reformer

Løsningen skulle, ifølge både Oxfam og De Grønne, bl.a. være krav om større gennemsigtighed, dvs. offentligt tilgængelig oplysninger om virksomheders skattepraksis. I EU er der da også regler på vej gennem systemet, der skal øge gennemsigtigheden for selskaber, der flytter rundt med pengene for at minimere beskatning.

”Europa må optrappe sine skattereformer for at stoppe skandalerne. Europas politikere må arbejde sammen med regeringer verden over for at stoppe skattehuller og hård konkurrence om beskatning, som Zara udnytter. Det må sikres, at multinationale selskaber offentliggør regnskaber i alle lande, hvor de driver forretning, så det gøres klart, om de betaler fair skat,” skriver Susana Ruiz, der er chef for skattepolitik i Oxfam, i en kommentar.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Grønne trends og den bæredygtige omstilling i dansk erhvervsliv (AKA)

Deltag i AKA's webinar og hør Tania Ellis dele sin ekspertviden om de nyeste ESG-trends og bæredygtig omstilling. Få inspiration til fremtidens jobmuligheder og spændende erfaringer fra Novo Nordisk og BM Byggeindustri.

Dato

17.09.2024

Tid

10:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 downstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

17.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg