Virksomhederne skal levere en ny slags godt liv

Verden over har mennesker stort samme forestillinger om, hvad et godt liv skal indeholde. Og de vil mægtig gerne have hjælp fra virksomhederne til at opnå det.

07.07.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Uanset om man spørger 1.000 voksne amerikanere, 1,000 personer i hvert af 21 lande eller gennemgår 5.000 instagramkonti for forestillinger om det gode liv, så når man frem til nogenlunde samme svar. Også uanset alder, geografi og politisk overbevisning.

Det handler om at være i kontakt med andre mennesker og naturen, at være sund og rask, at beskæftige sig med noget, man synes er meningsfuldt og at have frihed til selv at vælge – og tid til at nyde – sit liv. Det handler til gengæld ikke om at kende forskel på dem og os og passe på det, der er vores.Og da slet ikke om at eje mere, bo større, tjene flere penge, købe mere.

Ifølge Richard Notarianni fra det verdensomspændende reklame- og brandingbureau Havas, er det et fundamentalt skift.

”Vi har solgt stort set den samme idé om det gode liv siden 2. verdenskrig. Det var defineret ved at større var bedre, solokørsel, brug og smid væk, store portioner, og jeg vil have, og det skal være nu. Men det holder ikke længere. Vi går fra ”living bigger” til ”living better”, og den udgave af det gode liv handler om at have flere menneskelige forbindelser, at nyde rejsen med andre, at passe på tingene, at vide, hvad man spiser og mindre forbrug,” sagde han under Sustainable Brands’ konference i Detroit i maj 2017.

Det gode livs komponenter

De tre undersøgelser som denne artikel nævner, formulerer hver især indholdet i det gode liv i fire hovedpunkter.

Havas og World Business Council for Sustainable Development’s The Good Life Playbook 2.0 definer fire prioriteter:

1. Familie og hjem – vi vil gerne hjem til andre

2. Tid til at sætte farten ned – travle liv leder efter mere frihed

3. Rejsen i sig selv betyder noget

4. Balance mellem arbejde og resten af livet

Sustainable Brands og Harris Poll’s helt nye survey peger på fire elementer i den nye forståelse af det gode liv:

1. Balanced Simplicity – enkelhed, balance, sundhed og lykke

2. Meaningful Connections: med mennesker, med fællesskaber og miljøet – herunder naturen

3. Personal Goals: job og uddannelse skal give mening snarere end mange penge

4. Financial Independence: ikke mangle penge og muligheden for at nyde dem man har.

BBMG og GlobeScans internationale undersøgelse viser, at det, der betyder noget, er:

1. At være sund og have det godt

2. Økonomisk sikkerhed og et godt job

3. Meningsfulde forbindelser til andre

4. En følelse af at have et formål med sit liv

Store forventninger til virksomhederne
Hvad skal virksomhederne så gøre? Forventer folk, at de skal bidrage til deres forestilling om det gode liv? Det kan man vist roligt sige, at de gør.

For det første fordi alle undersøgelser af tillid til forskellige institutioner viser, at folk i store træk har opgivet tanken om, at de nationale regeringer kan bidrage med noget i forhold til udviklingen af bedre liv og mere bæredygtige samfund. De har heller ikke den store tillid til globale virksomheder, men de anser dem dog for at have potentialet til at bidrage til en positiv udvikling.

I rådgivervirksomheden BBMG og analysefirmaet GlobeScans internationale survey siger 60 procent af de 16.000 deltagere, at ”brands” – om det så er virksomheder eller enkelte produkter – har betydelig indflydelse på muligheden for at skabe det gode liv.

I Sustainable Brands og analysevirksomheden Harris Polls’ amerikanske undersøgelse siger 51% af deltagerne, at de tror på, at virksomheder går op i at hjælpe forbrugerne med at opnå det gode liv, men 65% af dem synes ikke, at virksomhederne i dag har produkter, som kan hjælpe dem med dét projekt.

Ingen nemme svar
Desværre stopper det enkle budskab her. For mens forbrugerne taler om brands’ potentiale og gerne vil involvere virksomhederne, så ved de ikke, hvad de vil have. De er også sjældent villige til at betale ekstra for det, de siger er vigtigt.

Det er, ifølge Erica Parker fra Harris Poll, bare ærgerligt.

”Det er ikke der, I skal lede efter business casen. Den ligger i loyalitet og ikke mindst i at få tilladelse til at repositionere jer selv i forhold til at være en troværdig deltager i en attraktiv fremtid og det gode liv,” sagde hun ved Sustainable Brands-konferencen i Detroit.

Hun pegede f.eks. på, hvordan virksomheden CVS gerne ville skifte identitet væk fra at blive opfattet som en ”drugstore” og henimod at være en sundhedsforretning – i bred forstand. For at det skulle være troværdigt var de nødt til at fjerne alle tobaksprodukter fra hylderne. Så det gjorde de.

”Forbrugerne kan ikke formulere, hvad de gerne vil have, så I skal lade jer inspirere af de virksomheder, der allerede har knækket koden til bæredygtige, værdibaseret vækst,” afsluttede hun.

To positioner
GlobeScan og BBMG’s mænd på scenen i Detroit var klar med nogle overordnede bud på, hvad virksomheder kan gøre – hvis de vil med på turen. Og det bør de nok ville, for ellers ender man som en slags kollivare, som ingen har et forhold til, lød det. Man er simpelthen nødt til at stå for noget.

Raphael Bemporad fra BBMG forklarede, at der er to overordnede positioner at vælge mellem: Aspirational og Advocate (hhv. visionsdrevet eller aktivist). Se figur 1.

Og så er det ellers med at komme i gang med at lytte. For betydningen af de meningsfulde forbindelse til andre gælder også mellem forbrugerne og dig og dit brand/din virksomhed. Som Richard Notarianni sagde i Detroit:

”Et af de stærkeste budskaber, vi får fra vores undersøgelser, er, ”jeg vil vide, at min mening tæller”. Så vi skal ikke til at ordinere den nye udgave af det gode liv til folk. Vi skal kke skubbe flere opskrifter ud. I stedet skal vi lytte. Vi skal lade folk fortælle os, hvad det gode liv er, og så kan virksomhederne spejle den fortælling i deres produkter."

Det Gode Liv i København
”Redefining the good life” er rammen for Sustainable Brands’ arbejde i år og de næste to år. Den 30. oktober til 1. november afholdes konference i København med samme hovedtema. Har du en historie at fortælle, er der stadig plads i programmet

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

17.07.2024CSR.dk

Googles CO2-udledning eksploderer

26.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Helt grøn på klimakommunikation? Sådan undgår du faldgruberne

25.06.2024CSR.dk

Lejetøj hitter

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)