Vækstplan for handel og logistik med grønt fundament

Regeringen har i dag præsenteret sin vækstplan for logistik- og handelserhvervene, der med bl.a. et e-handelstjek og kunstig intelligens vil skal give sektorens danske virksomheder bedre konkurrencebetingelser, med bæredygtighed i højsædet.

Det var en tilfreds erhvervsminister Simon Kollerup, der præsenterede regeringens Vækstplan for handel og logistik på Børsen. Foto: Anders Kampmann.

09.01.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Vækstplanen rummer en stribe initiativer, der skal hjælpe den danske detail- og- e-handel, ligesom den også skal være med til at gøre vejen til vækst nemmere for de virksomheder, som transporterer gods og varer rundt til såvel private som det øvrige danske erhvervsliv.

Grundlaget for hele planen er, at væksten skal ske med klimaet for øje. En central målsætning i planen er således, at man vil skabe et bæredygtigt og grønt handelserhverv, eksempelvis gennem det nyligt lancerede initiativ om mere bæredygtig emballage i e-handlen.

”Vækstplanen for handel og logistik er en grøn saltvandsindsprøjtning til vores handels- og transportvirksomheder i hele Danmark. Det er erhverv, som er vigtige for at sikre aktivitet og vækst både i by og på land. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper dem med vokse, samtidig med at vi har fokus på, at det bliver på en grøn måde. Det understøtter vækstplanen, og det er jeg rigtig glad for”, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) om planen.

Med planen vil man også gerne hjælpe de danske handelsvirksomheder til at udnytte de nye digitale muligheder og gøre grøn handel til et vækstparameter. Det skal bl.a. ske gennem et e-handelstjek, hvor virksomhederne kan teste deres e-handelskapacitet, få vejledning om regler, råd til at vurdere, om platformes forretningsbetingelser er et udtryk for ulovlig adfærd mm.

Regeringen vil også have, at ’danske logistikvirksomheder skal gå forrest i den grønne omstilling og anvende ny teknologi til at opnå produktivitetsfordele, så logistik også i fremtiden vil være en dansk styrkeposition’, som det hedder.

Endelig skal der sættes ind over for de farlige produkter, der dagligt strømmer ind i landet, og som er umulige at fange gennem manuel kontrol. Til det formål vil regeringen anvende kunstig intelligens til at screene primært udenlandske hjemmesider for farlige produkter.

”På denne her måde ruller vi den røde løber ud for de virksomheder, der overholder reglerne, mens vi omvendt sørger for at have en fast hånd på rattet og skride ind med større bøder og potentielt fængselsstraffe til dem, der ikke overholder samfundskontrakten”, sagde erhvervsministeren til lanceringen af planen.

Ikke klar til transformation
Formanden for vækstteamet for handel og logistik, og direktør i Netto, Michael Løve, understregede hvordan handels- og logistikbranchen er under transformation med butiksdød og ændrede konkurrenceforhold til følge.

”Og den situation viste et tjek, at vi ikke rigtig er klar til, og derfor er denne her vækstplan så super vigtig. Når du kan sende en pakke fra Kina til Danmark til en fraktion af, hvad det koster at sende en pakke fra Vejle til København, så er der bare noget helt galt. På den måde bliver en kinesisk virksomhed stillet væsentligt bedre end en dansk, og det er vi nødt til at adressere”, sagde han til CSR.dk.

Det handler om at styrke dansk handel

Michael Løve

Netop det forhold pegede han også på som afgørende for, at de 12 ledere i teamet ganske nemt kunne blive enige på en række områder, hvor intern konkurrence normalt ville være en hæmsko. På nogle felter var dog mere kompliceret.

”Vi kan jo konstatere, at der er flere og flere, der får pakker leveret til døren, og på et eller andet tidspunkt, så vil det give nogle trafikale udfordringer. Samtidig er det er konkurrenceparameter for de virksomheder, som arbejder med de her leveringer, så der kunne vi ikke komme med et forslag, der var til gavn for alle, og derfor kom det ikke med i planen”, forklarede han.

Læs også: Vækst i markedet for bæredygtige paller

I forlængelse heraf pointerede han derfor, at det, der er kommet med i planen, er de emner og områder, hvor man nåede frem til fælles initiativer, der kan gavne alle aktører på markedet – med de overordnede mål som pejlemærke.

”Det handler om at styrke dansk handel, hvilket vi alle sammen vil få glæde af”, understregede han.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online