Vækstplan for handel og logistik med grønt fundament

Regeringen har i dag præsenteret sin vækstplan for logistik- og handelserhvervene, der med bl.a. et e-handelstjek og kunstig intelligens vil skal give sektorens danske virksomheder bedre konkurrencebetingelser, med bæredygtighed i højsædet.

Det var en tilfreds erhvervsminister Simon Kollerup, der præsenterede regeringens Vækstplan for handel og logistik på Børsen. Foto: Anders Kampmann.

09.01.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Vækstplanen rummer en stribe initiativer, der skal hjælpe den danske detail- og- e-handel, ligesom den også skal være med til at gøre vejen til vækst nemmere for de virksomheder, som transporterer gods og varer rundt til såvel private som det øvrige danske erhvervsliv.

Grundlaget for hele planen er, at væksten skal ske med klimaet for øje. En central målsætning i planen er således, at man vil skabe et bæredygtigt og grønt handelserhverv, eksempelvis gennem det nyligt lancerede initiativ om mere bæredygtig emballage i e-handlen.

”Vækstplanen for handel og logistik er en grøn saltvandsindsprøjtning til vores handels- og transportvirksomheder i hele Danmark. Det er erhverv, som er vigtige for at sikre aktivitet og vækst både i by og på land. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper dem med vokse, samtidig med at vi har fokus på, at det bliver på en grøn måde. Det understøtter vækstplanen, og det er jeg rigtig glad for”, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) om planen.

Med planen vil man også gerne hjælpe de danske handelsvirksomheder til at udnytte de nye digitale muligheder og gøre grøn handel til et vækstparameter. Det skal bl.a. ske gennem et e-handelstjek, hvor virksomhederne kan teste deres e-handelskapacitet, få vejledning om regler, råd til at vurdere, om platformes forretningsbetingelser er et udtryk for ulovlig adfærd mm.

Regeringen vil også have, at ’danske logistikvirksomheder skal gå forrest i den grønne omstilling og anvende ny teknologi til at opnå produktivitetsfordele, så logistik også i fremtiden vil være en dansk styrkeposition’, som det hedder.

Endelig skal der sættes ind over for de farlige produkter, der dagligt strømmer ind i landet, og som er umulige at fange gennem manuel kontrol. Til det formål vil regeringen anvende kunstig intelligens til at screene primært udenlandske hjemmesider for farlige produkter.

”På denne her måde ruller vi den røde løber ud for de virksomheder, der overholder reglerne, mens vi omvendt sørger for at have en fast hånd på rattet og skride ind med større bøder og potentielt fængselsstraffe til dem, der ikke overholder samfundskontrakten”, sagde erhvervsministeren til lanceringen af planen.

Ikke klar til transformation
Formanden for vækstteamet for handel og logistik, og direktør i Netto, Michael Løve, understregede hvordan handels- og logistikbranchen er under transformation med butiksdød og ændrede konkurrenceforhold til følge.

”Og den situation viste et tjek, at vi ikke rigtig er klar til, og derfor er denne her vækstplan så super vigtig. Når du kan sende en pakke fra Kina til Danmark til en fraktion af, hvad det koster at sende en pakke fra Vejle til København, så er der bare noget helt galt. På den måde bliver en kinesisk virksomhed stillet væsentligt bedre end en dansk, og det er vi nødt til at adressere”, sagde han til CSR.dk.

Det handler om at styrke dansk handel

Michael Løve

Netop det forhold pegede han også på som afgørende for, at de 12 ledere i teamet ganske nemt kunne blive enige på en række områder, hvor intern konkurrence normalt ville være en hæmsko. På nogle felter var dog mere kompliceret.

”Vi kan jo konstatere, at der er flere og flere, der får pakker leveret til døren, og på et eller andet tidspunkt, så vil det give nogle trafikale udfordringer. Samtidig er det er konkurrenceparameter for de virksomheder, som arbejder med de her leveringer, så der kunne vi ikke komme med et forslag, der var til gavn for alle, og derfor kom det ikke med i planen”, forklarede han.

Læs også: Vækst i markedet for bæredygtige paller

I forlængelse heraf pointerede han derfor, at det, der er kommet med i planen, er de emner og områder, hvor man nåede frem til fælles initiativer, der kan gavne alle aktører på markedet – med de overordnede mål som pejlemærke.

”Det handler om at styrke dansk handel, hvilket vi alle sammen vil få glæde af”, understregede han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)