Våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener eksperter

Krigen i Ukraine kan få en betydning for den generelle opfattelse af våbenindustrien. "Fra uetisk til nødvendig" spår flere eksperter.

30.03.2022

CSR.dk

Investeringer i våben- og forsvarsindustrien er hidtil blevet betragtet som både uetiske, uansvarlige og i modstrid med at handle bæredygtigt – på lige linje med at skyde penge i tobaks-, porno- og alkoholindustrien. En række eksperter mener dog, at en krig i Europa kan ændre billedet, så investeringerne snarere bliver set som ansvarlige og legitime.

Det skriver Berlingske.

Brancheforeningen for landets forsikrings- og pensionsselskaber, Forsikring og Pension ser debatten om fremtidens investeringer i våbenindustrien som en nødvendighed.

"Krigen viser, at det nu er indlysende, at vi risikerer, at alt, vi bygger vores samfund på, kan komme under pres, hvis vi ikke har et stærkt forsvar. Og i den debat er det da et argument, at investeringer er en vigtig forudsætning, som også kan være med til at understøtte det nationale kompromis," siger Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring og Pension.

I en EU-rapport har medlemslandenes regeringslederne godkendt, at forsvarsindustrien skal have lettere adgang til private og offentlige investeringer. Et udtryk for, at våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener DI.

Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi

"Det er helt nyt, at statsoverhoveder i et officielt dokument siger, at det er vigtigt at sørge for, at forsvarsindustrien har adgang til offentlig og privat finansiering, og at det er i overensstemmelse med social ansvarlighed. Lederne siger jo her, at det vil blive mere legitimt," siger Joachim Finkielman, direktør for forsvarsindustriens brancheforening, DI Forsvar og Sikkerhed.

Historisk set er pensionskassernes, bankernes og forsikringsselskabernes investeringer i våbenindustrien ellers svundet ind. De fleste har dog stadig investeringer i såkalde konventionelle våben, som eksempelvis geværer og kampvogne. Argumentet er, at den type "etiske" våben, minimerer risikoen for at skade civile - modsat biologiske våben eller klyngebomber, der ukontrolleret spreder miner udover et større område og derfor især rammer civile.

Erik Alhøj, administrerende direktør i virksomheden Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer – pensionskasser og banker – om etiske investeringer, mener, at det er for tidligt at konstatere, hvorvidt invasionen i Ukraine kommer til at ændre på synet på våbeninvesteringer, men at det er en potentiel mulighed.

»Man kan godt forestille sig, at der vil være flere og flere i samfundet, som går ind for større investeringer i forsvar, og at flere medlemmer i pensionskasserne derfor vil synes, at våbeninvesteringer ikke længere er kontroversielle, men derimod nødvendige,« lyder det.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

11.06.2024CSR.dk

Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

12.09.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - Kolding

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus