Unilever beskyldes for overdrevent bæredygtighedsfokus

Kritk af Unilever ses som en del af en modreaktion på øget fokus på bæredygtighed og ESG hos investorer. Virksomhedens CEO fastholder fokus.

03.06.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I mere end 10 år har Unilever indtaget førstepladsen på Globescans liste over virksomheder, som ledere og eksperter inden for bæredygtighed anerkender for deres indsats på det område.

Og i 2019 kunne virksomheden meddele, at de af deres brands, som gjorde noget aktivt for at skabe positive forandringer for ”people and planet”, voksede 69 procent hurtigere end resten af forretningen.

I det seneste års tid har Unilevers høje bæredygtighedsstjerne dog været under skarp beskydning fra primært amerikanske og britiske investorer. De finansielle resultater har ikke været imponerende, hvilket resulterede i en slagkraftigt citat fra virksomhedens niendestørste aktionær, som en del af hans kritik af at et overdrevent fokus på bæredygtighed på bekostning af forretningsfokus:

”En virksomhed som føler det er nødvendigt at definere Helmann’s mayonnaises formål har i vores optik mistet tråden og overblikket.”

Tre grunde til at holde fast
Ved det udskudte Davos-topmøde afholdt i slutningen af maj måned i år, kommenterede Unilevers CEO, Alan Jope på beskyldningerne.

”De sidste to til tre år har været en voldsom tid for verden. Men hos Unilever er en af de ting, som ikke har ændret sig, været, at vores investorers opfordring til at vi fortsætter ud af den vej, hvor vi har bæredygtighed som kernen i vores forretningsmodel," sagde han.

 I sin tale fremlagde Alan Jope tre grunde til at fastholde fokus: Forbrugernes vaner, omkostninger og rekruttering.

”Forbrugere, især unge, baserer deres købsvalg på social og miljømæssig impact. Vores bæredygtige brands vokser stadig meget hurtigere end resten af vores portefølje. For det andet er vi nødt til at komme væk fra den tankegang at bæredygtig forretning koster mere. I nogle tilfælde er det, men vi regner med, at vi har sparet omkring 1,2 milliarder euro i omkostninger ved at investere i energieffektivitet tidligt. For det tredje – prøv lige at få folk til at blive en del af din organisation, hvis du ikke kan forklare, hvad du står for”.

En del af højrefløjsmodstand mod ESG 
Kritikken af Unilever ses som en del af en bredere modstand mod det øgede fokus på ESG og bæredygtighed særligt i, men ikke isoleret til, USA og Storbritannien. Som Financial Times skriver, så er ESG ”… kommet under angreb fra populistiske politikere og kontrære personer I finansindustrien…”. Webmediet boardagenda.com beskrive samme tendens som ”højrefløjspolitikere, der har vendt sig mod ESG, som en del af hvad de opfatter som en kampagne for at presse virksomheder til at adoptere ”woke” venstrefløjspolitikker”.

Under Davos-mødet fik Alan Jope – og andre fortalere for ESG-sporet – opbakning fra f.eks. øverste leder af Bank of America, som sagde:
“Jeg tror ikke, at det er muligt at gå væk fra det igen. Fordi dine kunder ikke vil tillade det, dine medarbejdere vil ikke tillade det og dine investorer bør ikke tillade det og for resten vil samfundet heller ikke tillade det.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

14.10.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

11.10.2024MäRK

Sponseret

Erhvervslivets illusion om fremskridt

10.10.2024BSR

Sponseret

Sustainability Strategy in the Age of Regulation: Don’t Lose the Plot

09.10.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Efterårsskole: Få viden og værktøjer i din efterårsferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J