Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

Hvordan kommer brugte materialer i brug i nyt byggeri og anlæg? Ved at virksomheder samler dem ind. Ny rapport undersøger hvordan i byggesektoren.

Producent af gulvløsninger, Tarkett, indsamler og genbruger en række materialer. Foto: Circle House Lab..

28.04.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Jo længere vi kan bruge byggeprodukter, jo mindre træk udgør de på jordens ressourcer.  Og hvis de ikke længere kan bruges som de er, er det næstbedste, at de kan genanvendes til andre formål og på den måde erstatte produktionen af nye produkter.

Hvis sidstnævnte skal kunne lade sig gøre, er der nødt til at være systemer, der sørger for at holde materialerne i brug. Et af de første led i et sådant system er take back-ordninger, hvor producenter hjemtager enten egne eller andres produkter for at anvende dem i nye. Take back-ordninger er på mange måder kernen i den cirkulære omstilling.

Virksomhedspartnerskabet Circle House Lab, hvor 120 virksomheder fra den danske byggebranche afsøger cirkulære løsninger, har derfor undersøgt, hvor langt virksomhederne i byggebranchen er kommet med at udvikle gode take back-modeller og hvordan modellerne ser ud. Undersøgelsen er netop udkommet i et såkaldt Green Paper.

Stort behov, umodne svar
Undersøgelsens hovedkonklusion er, at der pågår mange eksperimenter i byggebranchen, og mange aktører er på vej med gode modeller, understøttet af kommende lovgivning om udvidet produktansvar og bæredygtigt byggeri.

Tal på byggebranchens materialer og affald

  • Branchen genererer 374 mio. tons bygge- og nedrivningsaffald om året i EU, hvilket er den største afaldsstrøm målt på masse.
  • Det gennemsnitlige værditab på brugte byggematerialer er i dag 95 procent.
  • Afskrivninger af byggematerialers værdi i det byggede miljø udgør hvert år omkring 15 trillioner kroner (15 millioner milliarder).

Kilde: Green Paper 05, Circle House Lab

Det står dog også klart, at der mangler ganske meget viden om, hvordan træ, beton og stål bedst genbruges og genanvendes, f.eks. om hvordan man kan leve op til krav om renhed i genanvendte materialer, og om hvordan virksomheder kan dokumentere og spore produkter. To forhold, som skal på plads, hvis man skal kunne benytte genanvendte materialer uden at gå på kompromis med sikkerhed, sundhed og kvalitet.

Der er således brug for mere samarbejde og mere videndeling, så både bygherrer og materialeproducenter får et bedre udgangspunkt for deres beslutninger, og så markedet for disse materialer kan modnes, hvilket der er et betydeligt behov for. 

Der er desuden brug for at udvikle scenarier for, hvordan man kan udnytte brugte ressourcer på måder, så deres genbrug ikke blot fører til et træk på nye ressourcer et andet sted i produktionssystemet. Som eksempel på dette nævnes, at brugt beton i dag anvendes ved anlægning af veje. Hvis denne materialestrøm stopper, fordi man udvikler nye og mere avancerede måder at genanvende betonen på, kan konsekvensen være, at man i stedet skal hente grus i de i forvejen pressede grusgrave, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt.

Tre typer take-back
Rapporten viser med en række velbeskrevne virksomhedscases, at forskellige virksomheder i dag har etableret vidt forskellige adgange til rest- eller brugte ressourcer. Tre hovedmodeller træder dog frem:

  1. Tilbagetagning af egne produkter, hvor f.eks. bygherrer genbruger tegl, fliser, vinduer og lignende i nye byggerier, tæppevirksomheder tager egne produkter tilbage, behandler dem og bruger materialerne i nye produkter, eller anlægsprojekter genbruger jord.
  2. Leverandøraftale om andres restprodukt, hvor nedrivere og bygherrer videresælger nedtagne produkter og materialer eller skrothandlere opkøber jern og andre materialer.
  3. Platforme for genbrug og genanvendelse, hvor aktører sælger og formidler brugte tegl, fliser, vinduer etc, eller fra en anden branche Dansk Retursystem, der er ejet af bryggeribranchen og som både indsamler flasker mm., bearbejder dem og sælger plasten videre til omsmeltning.

I rapporten kan man således læse om gulvproducenten Tarkett, som bruger materialer fra bilindustrien og i stigende grad tjener penge på leasingmodeller. Eller om designvirksomheden Stykka, som har digitaliseret dialogen med deres producenter, hvilket vil gøre det
muligt at genbruge køkkenelementer i massivt træ.

Circle House Lab Green Paper 05: Take back kan downloades her

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online