SMVdanmark vil fjerne regler der modarbejder klimahensyn

Med lanceringen af et klimanetværk for medlemmer og en bestyrelsesbeslutning planlagt til efter sommerferien har SMVdanmark lagt sig ind på klimasporet. Fællesnævneren for 288.000 virksomheder synes at være frustration over uhensigtsmæssige regler.

Klimanetværkets deltagere arbejdede ved lanceringen på at nå frem til områder, hvor det ville give mening at SMVDanmark satte ind. .

30.01.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det kan godt være, at der er fin hjælp at hente til at komme i gang med den grønne omstilling, og at der er mange steder de kan sætte ind, men det er bare ikke det, der er tættest på de små og mellemstore virksomheders (SMV) virkelighed.

Det kunne man mærke ved lanceringen af SMVdanmarks nye klimanetværk d. 22. januar 2020. Både Klimarådet og Gate 21 optrådte. Der blev talt om energiforsyning, affaldssortering, logistik og muligheder for finansiering og om programmer for SMV’er med gode råd og vejledning til at komme i gang med grøn omstilling. 

Men blandt de 30-40 deltagende gav ingen af oplægsholdernes gode ideer så meget genlyd, som da Per Malmos, som driver Malmos Landskaber, fortalte om de regler og standarder, der gør det noget nær umuligt for anlægsgartnere som Malmos at høste de ellers meget omtalte lavt hængende klimafrugter. Som Malmos Landskaber ellers har investeret kraftigt i op til og siden deres første miljøcertificering i 2015.

”Verden er fuld af benspænd”
Det er f.eks. jordregulativer, som forhindrer genbrug, og branchestandarder og krav der har så lille en margen for udsving, at genbrugsmaterialer ikke kan leve op til dem – selvom det ikke betyder noget væsentligt for funktionen.

Eller regler, der gør, at opgravede materialer skal opbevares på den matrikel, de er gravet op på, hvis man vil bruge dem igen. Men det er der sjældent plads til i bynære omgivelser. Man kan godt arbejde med genbrugsmaterialer, men så skal man først sælge sin egen jord til en specialiseret virksomhed, og bagefter købe noget magen til af samme virksomhed. Hvilket gør det både transportmæssigt og økonomisk mere udgiftstungt.

Jakob Brandt er vicedirektør i SMVdanmark. Foto: John Ehbrecht.

”Verden af fuld af benspænd, og vores oplevelse er, at det med at arbejde mere grønt ikke er noget, man bare gør,” sagde Per Malmos som afrunding på sit oplæg.

Den vej vi skal
SMV’erne er på ingen måde imod den grønne omstilling. En ny medlemsanalyse fra SMVdanmark viser således, at 58 procent af besvarelserne erklærer, at regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 er vigtigt. Sektsten procent synes ikke, de kan svare på spørgsmålet, mens 18 procent ikke synes, det er vigtigt. 

”Det viser et grundtræk hos SMV’erne om, at denne her dagsorden, den tager vi alvorligt. På samme baggrund har vores bestyrelse sagt, at vi skal gøre noget mere,” siger Jakob Brandt, som er vicedirektør i SMVdanmark.

Bestyrelsen har dog samtidig sagt, at de ikke bare vil sidde i bestyrelseslokalet og beslutte, hvad fællesnævneren for 288.000 SMV’er med op til 100 ansatte er, og som det vil give mening at orientere SMVdanmarks politiske arbejde henimod. 

Så planen er at klimanetværket og senere en lidt bredere medlemsinddragelse skal give ideer og forslag, som organisationens bestyrelse skal tage stilling til efter sommerferien.

Andre emner på SMV’ernes klimadagsorden

  • Offentlige indkøb: kontrakten er ofte defineret som proces snarere end resultat. Betød f.eks. at man under hedebølgen i 2018 slog dødt græs i offentlige parker.
  • Lange kontrakter: hvor man sjældent har mulighed for ændringer, på trods af at nye og bedre løsninger opstår i løbet af de måske fem år kontrakten løber. Det kvæler innovation.
  • Afgifter – som f.eks. på overskudsvarme – som bremser gode ideer.
  • Behovet for gode data og benchmarks på klima
  • Manglen på marketing- og kommunikationskompetencer til at bruge en klimaindsats i markedsføringen over for kunder.
  • Oplevelsen af at kroner næsten altid tæller mere end klima

Vi skal kigge på love og regler
Allerede nu tegner der sig dog, som allerede beskrevet oven for, et billede af at der skal arbejdes med love og regler.

”Vi har i SMVdannmark en lang tradition for at identificere tåbeligheder i lovgivningen, eller hvor virksomheder spilder uforholdsmæssig meget tid på at efterleve regler. Vi er f.eks. medlem af regeringens EU- og regelforenklingsudvalg, der arbejder med administrative byrder. Det kunne jeg også forestille mig, at man kunne gøre på klimaområdet. Det kunne være et udvalg, som har til opgave at identificere regler, som giver uhensigtsmæssig klimamæssig adfærd,” siger Jakob Brandt.

Jakob Brandt understreger dog, at det ikke er et forslag, SMVdanmark har lanceret eller diskuteret offentligt endnu. Det er på den anden side noget, som organisationen kommer til at kigge på.

”Det vigtige er, at vi alle er på samme hold. Regeringens målsætning gør, at vi skal løfte alle sten. Det gælder også vores 18.000 medlemmer, og de virksomheder de repræsenterer,” afslutter Jakob Brandt.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle