SMVdanmark vil fjerne regler der modarbejder klimahensyn

Med lanceringen af et klimanetværk for medlemmer og en bestyrelsesbeslutning planlagt til efter sommerferien har SMVdanmark lagt sig ind på klimasporet. Fællesnævneren for 288.000 virksomheder synes at være frustration over uhensigtsmæssige regler.

Klimanetværkets deltagere arbejdede ved lanceringen på at nå frem til områder, hvor det ville give mening at SMVDanmark satte ind. .

30.01.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det kan godt være, at der er fin hjælp at hente til at komme i gang med den grønne omstilling, og at der er mange steder de kan sætte ind, men det er bare ikke det, der er tættest på de små og mellemstore virksomheders (SMV) virkelighed.

Det kunne man mærke ved lanceringen af SMVdanmarks nye klimanetværk d. 22. januar 2020. Både Klimarådet og Gate 21 optrådte. Der blev talt om energiforsyning, affaldssortering, logistik og muligheder for finansiering og om programmer for SMV’er med gode råd og vejledning til at komme i gang med grøn omstilling. 

Men blandt de 30-40 deltagende gav ingen af oplægsholdernes gode ideer så meget genlyd, som da Per Malmos, som driver Malmos Landskaber, fortalte om de regler og standarder, der gør det noget nær umuligt for anlægsgartnere som Malmos at høste de ellers meget omtalte lavt hængende klimafrugter. Som Malmos Landskaber ellers har investeret kraftigt i op til og siden deres første miljøcertificering i 2015.

”Verden er fuld af benspænd”
Det er f.eks. jordregulativer, som forhindrer genbrug, og branchestandarder og krav der har så lille en margen for udsving, at genbrugsmaterialer ikke kan leve op til dem – selvom det ikke betyder noget væsentligt for funktionen.

Eller regler, der gør, at opgravede materialer skal opbevares på den matrikel, de er gravet op på, hvis man vil bruge dem igen. Men det er der sjældent plads til i bynære omgivelser. Man kan godt arbejde med genbrugsmaterialer, men så skal man først sælge sin egen jord til en specialiseret virksomhed, og bagefter købe noget magen til af samme virksomhed. Hvilket gør det både transportmæssigt og økonomisk mere udgiftstungt.

Jakob Brandt er vicedirektør i SMVdanmark. Foto: John Ehbrecht.

”Verden af fuld af benspænd, og vores oplevelse er, at det med at arbejde mere grønt ikke er noget, man bare gør,” sagde Per Malmos som afrunding på sit oplæg.

Den vej vi skal
SMV’erne er på ingen måde imod den grønne omstilling. En ny medlemsanalyse fra SMVdanmark viser således, at 58 procent af besvarelserne erklærer, at regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 er vigtigt. Sektsten procent synes ikke, de kan svare på spørgsmålet, mens 18 procent ikke synes, det er vigtigt. 

”Det viser et grundtræk hos SMV’erne om, at denne her dagsorden, den tager vi alvorligt. På samme baggrund har vores bestyrelse sagt, at vi skal gøre noget mere,” siger Jakob Brandt, som er vicedirektør i SMVdanmark.

Bestyrelsen har dog samtidig sagt, at de ikke bare vil sidde i bestyrelseslokalet og beslutte, hvad fællesnævneren for 288.000 SMV’er med op til 100 ansatte er, og som det vil give mening at orientere SMVdanmarks politiske arbejde henimod. 

Så planen er at klimanetværket og senere en lidt bredere medlemsinddragelse skal give ideer og forslag, som organisationens bestyrelse skal tage stilling til efter sommerferien.

Andre emner på SMV’ernes klimadagsorden

  • Offentlige indkøb: kontrakten er ofte defineret som proces snarere end resultat. Betød f.eks. at man under hedebølgen i 2018 slog dødt græs i offentlige parker.
  • Lange kontrakter: hvor man sjældent har mulighed for ændringer, på trods af at nye og bedre løsninger opstår i løbet af de måske fem år kontrakten løber. Det kvæler innovation.
  • Afgifter – som f.eks. på overskudsvarme – som bremser gode ideer.
  • Behovet for gode data og benchmarks på klima
  • Manglen på marketing- og kommunikationskompetencer til at bruge en klimaindsats i markedsføringen over for kunder.
  • Oplevelsen af at kroner næsten altid tæller mere end klima

Vi skal kigge på love og regler
Allerede nu tegner der sig dog, som allerede beskrevet oven for, et billede af at der skal arbejdes med love og regler.

”Vi har i SMVdannmark en lang tradition for at identificere tåbeligheder i lovgivningen, eller hvor virksomheder spilder uforholdsmæssig meget tid på at efterleve regler. Vi er f.eks. medlem af regeringens EU- og regelforenklingsudvalg, der arbejder med administrative byrder. Det kunne jeg også forestille mig, at man kunne gøre på klimaområdet. Det kunne være et udvalg, som har til opgave at identificere regler, som giver uhensigtsmæssig klimamæssig adfærd,” siger Jakob Brandt.

Jakob Brandt understreger dog, at det ikke er et forslag, SMVdanmark har lanceret eller diskuteret offentligt endnu. Det er på den anden side noget, som organisationen kommer til at kigge på.

”Det vigtige er, at vi alle er på samme hold. Regeringens målsætning gør, at vi skal løfte alle sten. Det gælder også vores 18.000 medlemmer, og de virksomheder de repræsenterer,” afslutter Jakob Brandt.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København