Sådan bliver dataetik værdiskabende og relevant

Teknologi er en stor del af løsningen på alle de globale kriser. Men der skal dataetik til for ikke blot at gøre ondt værre.

Mange vil gerne mene noget om ansvarlig brug af data, men få har så meget at have deres meninger i, som Birgitte Kofod Olsen, som siden sin Ph.d. om "biometrics and privacy" i 1998 har været dybt involveret i både den praktiske udførelse af og debatten om ansvarlig brug af data i både Danmark og Europa.. Foto: Birgitte Kofod Olesen

17.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Dataetik har været på i hvert fald de store virksomheders dagsorden, siden emnet i 2020 kom ind i årsregnskabsloven. vedtog, at de største virksomheder skulle redegøre for dataetik i årsberetningen. Eller forklare hvorfor det ikke var relevant for deres virksomhed. 

Så nu har de fleste en politik på deres hjemmeside og et kort afsnit i årsrapporten. Men det løser ikke rigtig opgaven, hvis man spørger ekspert i dataetik, Birgitte Kofod Olsen, forfatter til den nyligt udkomne ”Håndbog i Dataetik”.  CSR.dk har interviewet forfatteren, som her gør os meget klogere på emnet. 

Hvad er det vi skal med dataetik?

Dataetik handler om, hvordan virksomheder og myndigheder kan være med til at forbedre forholdene for mennesker, miljø og samfund gennem deres brug af data og teknologi. Det er områder, hvor vi lige nu oplever store udfordringer i form af diskrimination, klimakrise, biodiversitetskrise, stigende ulighed og udsathed for sårbare grupper. Men også områder, hvor virksomhederne har mulighed for gennem deres brug af data og teknologi at skabe nye muligheder gennem produkter og services, og gennem bæredygtig og ansvarlig drift.

Læs også: AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det

Det arbejde klares ikke med en politik om dataetik. Dataetikken skal tænkes ind det daglige arbejde og ind i hele den livscyklus, som udviklingen og driften af databaserede løsninger har, fx brug af generativ AI som ChatGPT, brug af sensorer og andre internet-of-things-teknologier.

Men politikken er et godt sted at starte, fordi den kan sætte rammen for den dataetiske indsats og skabe forankring i ledelsen og klarhed over deres ambition i forhold til dataetik.

Hvordan kan man komme i gang med en dedikeret indsats inden for dataetik? 

Man skal starte med at finde ud af, hvad fokus skal være for den dataetiske indsats. Hvor og hvem påvirker vi mest? Man kan f.eks. udarbejde en risikovurdering eller inddrage interne og eksterne interessenter til en dialog om deres erfaringer med virksomhedens brug af data og teknologi.

Jeg har f.eks. arbejdet sammen med et globalt medicinalfirma, hvor vi inddrog patientorganisationer fra hele verden i workshops om deres forventninger til virksomhedens arbejde med dataetik og deres interesse i at bidrage med deres sundhedsdata til virksomhedens forsknings- og udviklingsaktiviteter.

Og så gør det både risikoarbejdet og interessentdialogen lettere, hvis det er baseret på et sæt dataetiske målsætninger og principper, der passer til organisationens forretning, kultur og værdier.

Bogen "Håndbog i dataetik" af Birgitte Kofod Olsen opstiller et sæt dataetiske principper og forklarer deres grundlag i rettigheder og værdier i demokratiske samfund. Den viser også, hvordan arbejdet med dataetik kan forankres i organisationen, og hvordan dataetiske principper kan integreres i udviklingsprocesser og den daglige drift, så vi sikrer, at teknologi og data anvendes til gavn for mennesker og samfund – både nu og i fremtiden. Kilde: Hans Reitzels Forlag. Benyt rabatkoden DATA25.. Foto: Hans Reitzels forlag

Hvordan kan en sådan målsætning se ud?

Jeg kan give et par eksempler. Og med dem også vise, at lige efter målsætningen skal man finde ud af, hvordan den konkret implementeres i ens arbejde. 

Man kan f.eks. arbejde med en målsætning om at fremme menneskets selvbestemmelsesret og så konkretisere det i principper om individuel datakontrol, dvs. adgang for brugerne til kontrol med deres egne data, og i interne governance-principper om menneskelig indgriben i beslutninger, der træffes med hjælp fra AI, eller menneskelig kontrol og ansvar, der sikrer løbende monitorering af kvaliteten af de outputs, teknologien genererer, fx svarene i en chatbot.

En anden målsætning kan være rimelighed og retfærdighed, som kan omsættes til principper for brugen af data og teknologi på en måde, så man undgår at diskriminere og har fokus på at fremme mangfoldighed og inklusion. En konkret opgave, der kommer ud af det, er test for bias – altså kontrol med at fordomme og stereotyper om mennesker på grund af deres alder, køn, etnicitet, religion, handicap, seksuel orientering osv. ikke er indlejret i data og dermed i de produkter eller services, man tilbyder. 

Hvad er de gode råd til at gøre arbejdet med dataetik både værdiskabende og relevant i sin organisation? 

Det er egentlig meget simpelt: dataetik skal integreres i alle faser af data- og teknologianvendelsen. Fra beslutningen om at indføre ny teknologi i design- og udviklingsfasen, i indkøbsprocessen, i forbindelse med test og lancering, i driften og til planen for vedligehold af den løsning, man driver. 

I praksis er det selvfølgelig en kompleks opgave at få dataetik med i hele denne livscyklus. Men den er til at håndtere, hvis man har sin politik og principper på plads, har kortlagt de dataetiske risici og muligheder, formuleret sine i konkrete indsatser og så placeret roller og ansvar for de forskellige faser og opgaver. 

Det er også nødvendigt med god koordination og samarbejde med kolleger i GDPR, informationssikkerhed og ESG/bæredygtighed, så vurderinger og resultater herfra kan inddrages i den dataetiske indsats. 

Hvis man derudover har gode eksterne interessentnetværk, der kan trækkes ind i arbejdet, vil det samlede dataetiske arbejde bidrage til værdiskabelse i organisationen.  

I takt med at AI breder sig ind i vores daglige arbejde, hvilke dataetiske udfordringer møder man så? 

For det første er der lige nu en helt ukritisk tilgang til AI, som præger især brugen af GPT-modellerne lige nu. Mange går bare i gang uden at reflektere over databeskyttelse, sikkerhed, bias, ophavsrettigheder, forretningsfortrolighed og de mange fejl i output. Og uden at fastsætte regler for, hvordan AI må benyttes. 

Det er helt afgørende for ansvarlig og bæredygtig brug af AI, at vi altid har human-in-the-loop, dvs. procedurer og arbejdsprocesser, der gør, at vi som mennesker kan gribe ind og systematisk tester kvaliteten, ændrer og evt. afviser de resultater, AI-løsningen kommer med. Og det skal med fra starten – ikke som en efterrationalisering eller en hovsa-betragtning. Det kan en dataetisk indsats også hjælpe med få på plads.

Læs også: Første finansvirksomhed med i mærkningsordning for dataetik

Den største udfordring ved AI i sig selv er i min optik, at alle de data, vi føder ind i systemerne, er forurenet i den forstand, at de bærer på mange årtiers fordomme og forforståelser om bestemt grupper af mennesker. Når f.eks. en chatbot er trænet på mandestemmer, vil den være svær at bruge for kvinder. Hvis den kun er trænet på rigsdansk, vil brugere med accent eller dialekt ikke kunne interagere med den. Hvis kameraovervågning ikke er trænet på repræsentative data, vil kvinder og brune eller sorte mænd ikke blive genkendt eller fejlagtigt kategoriseret. 

Det kræver derfor systematisk test af bias i både datainput og dataoutput at forhindre denne form for forskelsbehandling. Man kan se det modsatte i praksis, når man i ChatGPT (tekst) og Midjourney (billeder) beder om eksempler på f.eks. læger og sygeplejersker, og de så viser stærkt kønsstereotype resultater. 

 En anden stor udfordring er transparens. Vi er nødt til at arbejde med meget større gennemsigtighed i de løsninger, vi benytter, ved at oplyse om de begrænsninger, de har. 

Et godt initiativ inden for transparens er de algoritmeregistre, som byerne Amsterdam, Barcelona og Helsinki har etableret for at oplyse borgerne om de anvendte datasæt, persondatabeskyttelse, ikke-diskrimination, menneskelig kontrol og risikohåndtering. Den type oplysning til borgere og brugere synes jeg egentlig godt, man kunne gøre obligatorisk for både virksomheder og myndigheder. https://ai.hel.fi/en/international-house-helsinki-chatbot-into/

Birgitte Kofod Olsens bog ”Håndbog i Dataetik” kan købes ved at klikke på dette link. Hvis man bruger koden DATA25 får man endda rabat.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) May 15

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

15.05.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 15. maj: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

15.05.2024

Tid

12:15

Sted

Online

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Klimasikring – fokus på samarbejde og faldgruber

Hør fra eksperter og praktikere, hvordan konkrete klimasikringsprojekter gennemføres, og hvordan samarbejde mellem kommuner og forsyningsselskaber håndteres.

Dato

16.05.2024

Tid

12:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Byggeriets Samfundsansvar
Generalforsamling
Generalforsamling og årsmøde 2024

Byggeriets Samfundsansvar afholder generelforsamling og årsmøde.

Dato

16.05.2024

Tid

13:00

Sted

København - Nærmere lokation følger

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)