Adjunkt: AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det

Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Ifølge Københavns Universitets adjunkt Raghavendra Selvan kan vi ikke adskille teknologiens nytteværdi fra dens miljømæssige omkostninger. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.

Adjunkt Raghavendra Selvan forsker i, hvordan man kan sænke klimabelastningen fra kunstig intelligens. Foto: 123rf.com..

16.10.2023

CSR.dk

I de seneste år har vi set mange eksempler på, hvordan AI-teknologi har gjort nye opdagelser mulige og optimeret resultater og arbejdsgange inden for forskellige områder, fra overvågning af natur og klima til risikovurdering af brystkræft.  

Men at udvikle og anvende AI har en pris. Det anslås, at CO2-aftrykket fra informations- og kommunikationsteknologi allerede er mindst lige så stort som CO2-aftrykket fra verdens samlede flytrafik. Og med fuld fart på digitaliseringen, heriblandt flere AI-løsninger, forventes det, at udledningen af CO2 vil stige betydeligt i de kommende år.  

Ifølge Tenure-Track adjunkt Raghavendra Selvan fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet er vi nødt til at blive bevidste om de miljømæssige omkostninger, der er ved at anvende AI. Ikke fordi vi skal begrænse brugen af smarte AI-løsninger, men fordi vi skal finde måder at gøre dem grønnere.

Læs også: Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering

"Vi taler ofte om, hvordan vi kan bruge AI-metoder til at fremme FN's mål for bæredygtig udvikling, men vi taler sjældent om det faktum, at AI i sig selv har et stort, underliggende ressourceforbrug. Selvom en teknologi bruges til at fremme den grønne omstilling, bør det ikke forhindre os i at spørge, om teknologien i sig selv er grøn eller ej," siger Raghavendra Selvan. 

Høj energipris = højt CO2-aftryk 
Adjunkt Raghavendra Selvan forsker i, hvordan det konkret er muligt at sænke CO2-aftrykket fra AI, og hvordan vi kan skabe mere bevidsthed om omkostninger - noget, han kalder klimabevidst AI. 

"På mikroniveau kan vi gøre algoritmerne hurtigere og mere effektive og dermed reducere deres ressourceforbrug. For eksempel giver det mening at se på, hvordan vi kan reducere antallet af bits, der bruges til at udføre beregningerne, og hvordan vi kan undgå overflødige beregninger," siger Raghavendra Selvan og fortsætter:

"Vi bør også løbende vurdere, om vi har brug for alle de data, vi har gemt. Begrebet dark data henviser til de data, der genereres, men som vi aldrig kigger på igen. Man estimerer, at mere end halvdelen af de data, der opbevares i datacentre, er dark data. Sådanne ubenyttede data forbruger stadig energi, og det er overflødigt."

På makroniveau kan vi se på, hvor og hvornår beregningerne udføres. Uden for spidsbelastningsperioder er sandsynligheden for, at der kun bruges vind- og solenergi stor i lande som Danmark. Vælger vi at træne AI-systemer i disse perioder, reducerer vi ikke kun CO2-aftrykket fra træningssessionerne, men det er faktisk også billigere, forklarer Raghavendra Selvan: 

"Mange af de beregninger, der bliver lavet i forbindelse med udvikling af AI-systemer, såsom modeltræning, er ikke tidskritiske. Det betyder, at vi uden problemer kan forskyde disse beregninger med et par timer. Dette kan reducere CO2-aftrykket, da CO2-intensiteten i elektricitet kan være tre gange højere i spidsbelastningsperioder end uden for spidsbelastningsperioder. Desuden går pris og CO2-aftryk for elektricitet normalt hånd i hånd, så en anden bonus er, at der også er penge at spare."  

Det begynder med bevidsthed 
Raghavendra Selvan forventer, at det snart vil blive en realitet, at virksomheder skal rapportere miljøomkostninger ved både udvikling og implementering af energiintensiv teknologi som AI.

Læs også: Nyt forskningsprojekt skal fremme grøn adfærd gennem spil

Især inden for de dataintensive brancher spår han, at anvendelse af grøn teknologi kan blive en vigtig certificering, og endda lovpligtig. 

"Nogle datacentre og cloud-tjenester reklamerer allerede for, at deres produkter er grønne. Vi kan se, at kunder, der går op i miljøet, vælger at bruge dem. Men det er langt fra alle i branchen, der er hoppet med på vognen, for det første fordi værktøjerne til at måle og rapportere ikke er helt modne nok, og for det andet fordi der mangler en fælles bevidsthed om problemet," siger Raghavendra Selvan. 

"Vi er allerede meget bevidste om at flyve mindre, men når det gælder data, er det endnu ikke almen viden. Jeg håber, at det arbejde, mine kolleger og jeg laver, vil hjælpe med at gøre både forskningsverdenen, industrien og offentligheden bevidste om dette. For det er altid lettere at handle på noget, hvis man er informeret."

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V