Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Ny vejledning fra UN Global Compact og Global Reporting Initiative giver klare retningslinjer for, hvordan virksomheder kan fortælle om deres arbejde med verdensmålene. Den bygger på kendte principper, og beder om at få både det gode og det dårlige med.

19.12.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med en ny udgivelse om rapportering og verdensmålene vil de to organisationer bidrage til at fjerne usikkerhed og uvished om, hvordan de skal arbejde med de 17 mål.

Således får virksomhederne i  rapporten Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide vejledning i, hvordan de kan definere og prioritere, sætte mål for og rapportere på deres bidrag til FN’s 17 verdensmål. Hensigten er, at alle virksomheder uanset størrelse kan gøre brug af de forskellige elementer i den proces, vejledningen foreslår, og som er indsat som grafik til højre.

Fra "Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide". .

Både negativt og positivt skal med
Det bærende princip i vejledningen er, at virksomheder skal se på både deres positive og negative bidrag til verdensmålene. Det skal ske gennem det, rapporten kalder ”principled prioritization”, hvor man med udgangspunkt i etablerede principper undersøger:

  1. Risiko for mennesker og miljø, hvor virksomheder kan bidrage til verdensmålene ved at håndtere deres aktiviteters potentielle og aktuelle negative påvirkninger af mennesker og miljø – både i egen drift og i værdikæden.
  2. Muligheden for at skabe verdensmålsrelaterede produkter, services og investeringer som bidrager positivt opfyldelsen af målene.

I en pressemeddelelse siger GRI’s direktør, Tim Mohin, da også, at vejledningen vil ”...hjælpe virksomhederne med at komme videre fra den nuværende trend hvor man bare kortlægger aktiviteter og programmer ud fra verdensmålene og hen mod at skabe forandring”. Noget man vist godt kan oversætte til, at rapportering på verdensmål som en kommunikationsøvelse med gode historier og ikoner i fine farver bør være fortid.

Se det som en forlængelse af ledelse og implementering
Repræsentanter for en international gruppe af virksomheder, er også kommet med deres input til vejledningen, og bakker om fokus på handling. En af gruppens deltagere er Lene Bjørn Serpa, som har ansvaret for governance og integration af bæredygtighed i A.P. Møller-Mærsk – herunder rapportering. 

Lene Bjørn Serpa fra A.P. Møller-Mærsk har deltaget i den gruppe af virksomheder, som har hjulpet Global Compact og GRI med at udvikle rapporteringsvejledeningen. .

”Virksomheder er modsat stater ikke forpligtet til at rapportere på deres bidrag til verdensmålene, men vi oplever klart stigende forventninger fra stakeholders om, at vi gør det. Det har været en af virksomhedsgruppens input til vejledningen, at den må tale om rapportering i bredeste forstand, hvor rapporteringen er en forlængelse af ledelse og implementering,” siger Lene Bjørn Serpa.

Læs mere: Pharmavirksomhed rapporter direkte på SDG-targets

Tre år efter verdensmålenes lancering er situationen den, at virksomhederne prøver sig frem med rapportering på verdensmålene. Det fører til rigtig mange modeller og varianter.

”Men hvis der skal ske et ordentligt ryk frem på rapportering for virksomheder, kræver det enighed om, hvad best practice er. Her har vores input været, at det ikke skal være en isoleret indsats at rapportere på verdensmålene set i forhold til det virksomhederne allerede bør og gør, når de rapporterer på deres samfundsansvar,” siger Lene Bjørn Serpa.

Principper og væsentlighed
Måske af den grund er vejledningen er en samtænkning af forventningerne til rapportering i forhold til Global Compacts 10 principper, GRI’s rapporteringsstandard, verdensmålene, retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s guidelines for multinationale selskaber.

Og lige så snart man hiver disse nøgleværktøjer ud af CSR-redskabsskuret, så er man færdig med at arbejde kun med det, man bedst kan overskue selv. Så handler det om hvor ens påvirkning er størst og hvad stakeholderne forventer. Eller som der står i lanceringspressemeddelelsen:

Læs mere: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Vejledningen fraråder virksomheder at udvælge verdensmål og tilknyttede målsætninger baseret på hvad der er lettest for dem at rapportere på. I stedet bør virksomheder fokusere på, hvad det er vigtigst for dem at arbejde med og derfor også væsentligst for deres forretning.”

Flere gode råd
Vejledningen kommer som en del af Global Compacts arbejde med rapportering på verdensmål, og de oplyser, at man med fordel kan benytte den sammen med Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets som kommer med forslag til konkrete indikatorer, man kan arbejde med, og In Focus: Addressing Investor Needs in Business Reporting on the SDGs, som fokuserer på investorers informationsbehov.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

17.04.2024CSR.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?

09.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Her er de vigtigste ændringer i det kommende Corporate Sustainability Due Diligence direktiv

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus