Sådan kan du bruge SDG’erne til rapportering

Efteråret er højsæson for CSR-rapportering. Ikke for udgivelserne, men det hårde arbejde der ligger forud. I år er en af udfordringerne, hvordan man skriver om SDG’erne. CSR.dk har kigget lidt på de hidtidige erfaringer.

SDG'erne venter på at komme med i CSR-rapporteringen. .

11.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed (SDG’erne) har netop fejret sin 1-års fødselsdag. Der kan ikke være tvivl om, at målene er blevet godt modtaget, og udmøntningen af dem er under udvikling i både nationalstater, virksomheder og organisationer i hele verden.

Nogle af de spørgsmål, virksomheder arbejder med, er, hvordan de får dem ind i rapporteringen om samfundsansvar? Skal der være tabeller, der sammenligner indsats med SDG’er? Skal hvert af de 17 mål kobles til emnerne i rapporten? Skal vi lave det hele om og glemme alt om GRI og Global Compact osv?

Værktøjer på vej
I SDG-ernes livscyklus befinder verden sig stadig på kravlestadiet, så endnu er de fælles standarder for kommunikation og rapportering ikke fuldt udviklet.

For indeværende har Global Reporting Initiative (GRI) sat sig forholdsvist tungt på den del af arbejdet med SDG’erne. Det til dato bedste bud på en guide til at rapportere på SDG’erne er kortlægningen af hvordan GRI-rammeværktøjet for rapportering  matcher SDG’erne. Den kan man finde i SDG Compass, som er det autoritative værktøj til at forstå SDG’erne i en virksomhedskontekst, udviklet et af GRI, the UN Global Compact and the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Dansk Industri og Verdens Bedste Nyheder lancerer 7. november 2016 en udgave af kompasset på dansk.

Projektet “Sustainable Development Goals Target 12.6 Tracker”, hvor virksomheder fra hele verden (næsten 10.000 stk) har lagt deres CSR-rapporter ind. Navnet på projektet henviser til SDG mål 12.6, som handler om at fremme virksomheders rapportering om samfundsansvar globalt. Det projekt og databasen ligger også i GRI-regi.

Samtidig er FN’s Global Compact i gang med at udforske, hvordan den fremskridtsrapport, som medlemmer skal sende ind hvert år, kan komme på linje med SDG’erne. Samme øvelser er i gang i organisationen bag FN’s principper for ansvarlige investeringer – et program man kunne kalde Global Compact for finanssektoren. Her er målet at sørge for at investorer kan rapportere om hvordan deres investeringer bidrager til opfyldelsen af SDG’erne.

Erstatter ikke andre værktøjer
Et af de rygter, som verserer i øjeblikket, er, at nogle virksomheder overvejer, om SDG’erne (dog) ikke kan erstatte andre rammeværktøjer fra f.eks. FN. Hertil sig  fageksperterne dog nej, SDG’erne erstatter ikke noget, de komplementerer.

Som Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer, siger, så begynder vi at se en slags to-deling i virksomhedernes strategier og rapporter, med mere strategiske og SDG-relaterede indsatser i et lag og klassiske CSR-emner i et andet. På samme måder anskuer Birgitte Kofod Olsen fra Carve Consulting det i sit indspark på CSR.dk om sammenhængen mellem SDG’erne og UN Global Compact.

”…SDG’erne repræsenterer et lag i CSR-indsatsen, som mange har savnet, nemlig de tematisk afgrænsede overordnede målsætninger, som kan inspirere til forretningsudvikling og styre indsatsen derhen, hvor den enkelte virksomhed kan levere størst effekt…,” skriver hun.

I samme tekst forklarer hun også, at Global Compact for sin del hjælper med til at ”… sikre, at vi opfylder lovkrav og omverdenens forventninger til vores samfundsansvar…” og bruger ”…UN Guiding Principles (UNGP) til at sætte rammerne for identifikation af risici, udførelse af due diligence, vedtagelse af politikker, stakeholderinddragelse og god kommunikation samt etablering af klageadgang.”

Fire forskellige modeller 

Find inspiration og links til rapporter fra nogle SDG-rapporteringsforløbere herunder. 

DANSK SUPERMARKED

I detailgigantens CSR-rapport for 2015, udgør SDG’erne indholdet i den materiality-matrix, som guider Dansk Supermarkeds ansvarlighedsarbejde. De 17 SDG’er er vurderet ud fra Dansk Supermarkeds mulighed for at påvirke udviklingen inden for emnet, og hvilken betydning området har for Dansk Supermarkeds forretning og omdømme.

Det overblik er efterfølgende oversat til tre hovedoverskrifter, som virksomhedens CSR-indsats nu og fremover er samlet under: ”Lige adgang til job og karriere”, ”Sundhed og trivsel” og ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Efterfølgende begyndte virksomheden at udrulle og udvikle aktiviteter under de tre hovedoverskrifter. På samme måde er man i gang med at integrere KPI’er i styringsredskaber, der allerede bruges i hele organisationen, så de kommer til at indgå i det man kalder ”business reviews” på lige fod med eksisterende forretningsmål.

EGETÆPPER

Den danske tæppefabrikant har som store dele af den globale tæppebranche længe arbejdet meget og ambitiøst med CSR.

Rapporten fra 2015 byder på resultaterne af en analyse egetæpper har foretaget, som forbinder virksomhedens mange og detaljerede målsætninger med de 17 SDG’er.

De konkluderer, at ”Når FN bliver enige om 17 nye verdensmål, der skal være med til at sikre vores fælles fremtid, er det selvfølgelig vigtigt, at virksomhederne rundt om i verden vil være med til at løfte deres del af opgaven. Derfor glæder vi os over, at vi aktivt bidrager til halvdelen af målene med vores CSR-initiativer.”

Et af egetæppers mange targets og sammenhængen med SDG’er ses neden for. Alle targets præsenteres på samme måde i rapporten.

IKEA

“We will work with the SDGs to assess our approach and progress towards creating a positive impact for people and the planet. See the table on page 89 for examples of the different ways we are already contributing, based on our People & Planet Positive strategy”.

Sådan beskriver IKEA deres tilgang til SDG’erne i bæredygtighedsrapporten for 2015. Det lyder måske som en lidt fluffy hensigtserklæring, men den omtalte tabel er et gedigent stykke analyse, som viser at IKEA har mulighed for at påvirke, og allerede har aktiviteter som kan rettes mod, opfyldelsen af hvert enkelt af de 17 mål.

NOVOZYMES

Biotech-virksomheden har antaget noget nær heltestatus i SDG-kredse, med en strategi fra 2015 som er inspireret af de 17 bæredygtighedsmål.

I sin integrerede årsrapport for 2015 er SDG’erne ikke eksplicit forbundet med Novozymes langsigtede mål, men SDG’erne ses tydeligt i de langsigtede bæredygtighedsmål: at nå seks milliarder mennesker med biologiske løsninger, at uddanne 1 million mennesker omkring bioteknologiens potentiale, at skabe/indgå i fem globale partnerskaber, at levere 10 transformative opfindelser, at spare 100 millioner tons CO2 og at sørge for at deres medarbejdere kan udvikle sig. Det hele skal gøres inden 2020.

For hvert mål rapporteres om udfordringerne, performance 2015 og næste skridt. Rapporten beskriver på en side desuden rationalet for at benytte SDG’erne som ledesnor for Novozymes forretningsstrategi.

Det handler om, at virksomheden skal vide, “whether we’re succeeding in helping the world become more sustainable, while also ensuring our company’s continued growth.”

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

29.02.2024Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

29.02.2024CSR.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Climaider og Sustainable Business Solutions indgår partnerskab til gode for virksomhedernes kunder

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark