ROCKWOOL tilslutter sig Trekantområdets grønne sektorkoblingspartnerskab

Triangle Energy Alliance (TEA) opbygger et regionalt forankret sektorkoblingssamarbejde på tværs af kommunegrænser og virksomheder. Partnerskabet samarbejder om bedre udnyttelse af spildprodukter og energistrømme, så man kan se mod Trekantområdet for løsninger til Danmarks grønne omstilling, når den bliver rigtig svær.

Foto: Triangle Energy Alliance

05.02.2025

CSR.dk

“Rockwool har lang erfaring med at udnytte ressourcer effektivt, hvad enten det drejer sig at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet, som vi har gjort fra vores fabrik i Vamdrup siden slut 1970’erne, eller genanvende materialer fra andre industrier, hvilket er blevet til ca. 178.000 ton siden 2012. Så da jeg besøgte Everfuels brintfabrik i Fredericia sidste år, så jeg en åbenlys mulighed for kobling mellem elektrolyse og vores produktion. Ilt er et spildprodukt fra brintproduktion, og vi har et behov for ilt for at øge effektiviteten i smelteprocessen, når vi producerer stenuld. TEA-partnerskabet er interessant, fordi energi- og produktionsvirksomhederne og kommunerne - ligesom os - har høje ambitioner for at udfase fossile energikilder og råstoffer. Det kræver samarbejde og tættere relationer på tværs af interesser, og der repræsenterer TEA-partnerskabet de nødvendige værdikæder og et relevant energifagligt netværk omkring vores fabrik i Vamdrup”, siger Frank Ove Larsen, adm. Dir. i ROCKWOOL Nordics.

ROCKWOOL fremstiller isoleringsmaterialer til boliger og industri ved hver dag at genskabe den vulkanske proces for at smelte sten om til fibre. Processen kræver meget høje temperaturer, og dét kræver betydelige mængder ilt på deres to danske fabrikker. Overskudsvarmen fra smelteprocessen anvendes til fjernvarme i lokalområdet ved de to danske ROCKWOOL-fabrikker, som i alt varmer 1.300 - 1.500 boliger op om året.

Igennem de seneste 10 år har ROCKWOOL haft fokus på omstilling fra fossile brændsler i form af kul og koks til biogas samt grøn strøm, da markedet i stigende grad efterspørger produkter med lav miljøbelastning.

“Vi er interesseret i potentialet i ilt til vores produktion til vores fabrik i Vamdrup, hvor store brintaktører forventer at etablere sig i Trekantområdet. Da vores fabrik også ligger tæt på de store energiinfrastrukturer med el, gas, varme og brint på sigt, så har Trekantområdet nogle unikke udviklingsmuligheder, som vi gerne vil undersøge nærmere. Der er ambitiøse potentialer for sektorkobling, og hvor vi med vores lokale forankring kan bidrage yderligere til at skabe lokal værdi og udbygge vores samarbejde med partnere i området”, siger Frank Ove Larsen.

Når grøn omstilling bliver rigtig svær

TEA er et industrielt partnerskab med tæt videndeling og dialog om forretningsudvikling indenfor Power to X og sektorkobling i bred forstand. 34 virksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner har hver deres rolle, som er nødvendigt for, at den samlede værdikæde hænger sammen.

“I lighed med at vi har fundet ud af at udnytte overskudsvarme fra industrielle processer, skal vi også øve os mere ihærdigt på at genanvende industrielle sideprodukter hos andre aktører, hvor det har økonomisk værdi. Det er virksomheder som ROCKWOOL, der engagerer sig i konkrete løsninger, der udfaser fossile kilder fra vores hverdagsprodukter. Varme, vand, CO2, ilt er de mest oplagte råstoffer, men listen over potentialerne er lang”, forklarer Anders Frandsen, bestyrelsesformand i TEA

Det kræver alle led i værdikæderne at opbygge et nyt grønt energisystem. Trekantområdet ligger centralt i Danmarks energisystem, og med planer om brint- og CO2-infrastruktur er de nødvendige logistik- og energiinfrastrukturer til stede til at kunne opskalere. Derfor har Trekantområdet et forspring, når de 34 TEA-partnere opbygger stærkere værdikæder på tværs af kommuner, region, virksomheder, rådgivere og uddannelsesinstitutioner.

“Samarbejde og bedre forståelse for hinanden er vejen frem til at sænke virksomhedernes og kommunernes miljø- og klimabelastning, så vi udnytter råstoffer mere effektivt, og forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne. Samtidigt bevarer vi arbejdspladser, som tilpasser sig fremtiden og skaber indsigt til inspiration i Danmark og verden, når vi omstiller os sig til en ny hverdag baseret på vedvarende energikilder og råstoffer. Rockwools energifaglige kompetencer, store behov for energi til produktionen, lange erfaring med at udnytte overskudsvarme og den lokale forankring bibringer TEA-partnerskabet nyt perspektiv og værdi”, siger Anders Frandsen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle