Roadmap giver overblik over bæredygtighedsrejsen

Sustainable Brands har udviklet et såkaldt Transformation Roadmap, der skal føre virksomheder fra basal compliance til gennemført bæredygtighed. CSR.dk har mødt en af hovedmændene bag roadmappen, Dimitar Vlahov, for at høre om værktøjets muligheder.

"Med de fem niveauer og fem områder, så er den både grundig og enkel, og samtidig meget bred i sin tilgang til at måle fremskridt, med praktiske råd lige fra topledelse til nuts ’n’ bolts”, siger Dimitar Vlahov om roadmappen. Foto: Sustainable Brands.

20.08.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Roadmappen er nu ved at finde fodfæste blandt både SB’s medlemmer og andre virksomheder. CSR.dk har mødt en af hovedmændene bag værktøjet, Director, Knowledge & Insights for SB, Dimitar Vlahov, for at høre om baggrunden for det, hvordan det virker, og hvilke muligheder, der kan give en virksomhed.

Roadmappens forholdsvis enkle opbygning skal gøre den tilgængelig for virksomheder af alle størrelser og i alle brancher..

Som Dimitar Vlahov selv peger på i et blogindlæg i The Guardian, så er bæredygtighed svært. Med sin opbygning som et håndgribeligt redskab til omstilling i fem niveauer, fra konventionelt firma og op til bæredygtigt brand, sigter roadmappen mod virksomheder af alle størrelser og i alle brancher, forklarer han.

”Man skal se roadmappen som en guide, der er meget hands-on i sin opbygning. Med de fem niveauer og fem områder, så er den både grundig og enkel, og samtidig meget bred i sin tilgang til at måle fremskridt, med praktiske råd lige fra topledelse til nuts ’n’ bolts”, siger Dimitar Vlahov.

Fra sit udgangspunkt anbefaler Dimitar Vlahov, der for nyligt har talt for Sustainable Leadership Network, selvsagt gerne ressourcer fra Sustainable Brands’ omfattende katalog, men fordi roadmappen i høj grad er rettet imod intern bedømmelse, så er virksomhedens egne løsninger i den grad også relevante.

En afgørende forudsætning for, at en virksomhed kan få succes med roadmappen er nemlig, at organisationen (ledelsen) er bevidst om sit udgangspunkt, og om hvor man gerne vil hen.

”Det er der en del virksomheder, som godt ved, men som ikke desto mindre er usikre på, hvad de skal gøre i praksis. Så er der dem, der ikke ved, hvad de næste skridt er; som er ‘lost in the landscape’ og har svært ved at se, hvor de skal sætte ind. Og endelig er der dem, der synes de gør nok, enten fordi de er det, jeg kalder ’uskyldigt uvidende’, eller fordi de overser fordelene ved at løfte sig yderligere”, forklarer Dimitar Vlahov.

”En virksomhed må starte med at spørge sig selv, om den har et purpose, og om det kan gøre en positiv forskel i forhold til verden omkring den, hvad enten det er miljømæssigt, socialt eller politisk”, fortsætter han.

Økonomisk gevinst, fælles opgave
At rejsen fra niveau 1 til 5 er lang og kan virke overvældende, er man meget bevidste om hos SB, understreger Dimitar Vlahov. Derfor arbejder man for tiden også på en rapport om de finansielle aspekter (RoI) omkring bæredygtighed, som – håber man – kan vise de økonomiske fordele i at investere i sit fodaftryk og sin effekt på samfundet.

I den forbindelse peger Dimitar Vlahov på, at roadmappen ikke som sådan skal ses som en metode til at styrke selve éns brand, men snarere det, den er; en praktisk guide, der kan inspirere til intern refleksion og få virksomhederne til at se mere holistisk på betydningen af at agere ansvarligt. Og måske også være mere åben omkring sine egne mangler.

”Bæredygtighed er en fælles opgave, ikke mindst på de højere niveauer, og en opgave, som i høj grad kalder på samarbejde og partnerskaber. Eksempelvis et vigtigt område som cirkulær økonomi – det er der ingen, der kan få succes med alene”, understreger han.

Blandt de større danske virksomheder, der har arbejdet med roadmappen, fremhæver Dimitar Vlahov ingrediensproducenten Chr. Hansen, der i starten af året blev udråbt som verdens mest bæredygtige virksomhed på WEF-topmødet i Davos, og som har formået at lave en god forretning ud af bæredygtighed.

De befinder sig aktuelt på niveau 4 (Emerging Leader), og vil gerne tage det sidste (svære) skridt op til niveau 5, hvor der i øvrigt er forholdsvis tomt lige nu. Da Dimitar Vlahov sammen med Kevin Hagen, der er ESG-chef i databeskyttelsesselskabet Iron Mountain, for et års tid siden for første gang løftede lidt på sløret for roadmappen, mente man endnu ikke, at der findes en virksomhed på niveau 5.

På opfordring fra CSR.dk pegede Vlahov dog på tøjmærket Patagonia, der gør meget ud af sit virksomhedsmæssige ansvar og arbejde med bl.a. græsrødder, som en aktør, der ”måske” befinder sig på topniveauet.

I takt med at flere virksomheder arbejder sig op gennem roadmappens niveauer, så fortsætter arbejdet med selve guiden også. Som et eksempel fremhæver Dimitar Vlahov FN’s Verdensmål som et element, man gerne vil inddrage i modellen, selvom det ikke er uden udfordringer.

Læs også: Coop er kongen af bæredygtige brands

”Mange amerikanske virksomheder er langt fremme, når det kommer til at bruge dem i kerneforretningen, men nok ikke så langt fremme, som her i Danmark. Målene kan godt virke lidt overvældende for nogle firmaer, specielt de mindre, så der er en vigtig opgave i ikke at gøre guiden for kompliceret”, slutter han.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online