Rapport: Pensionskasser poster fortsat penge i sorte investeringer

Ifølge en ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke investerer flere danske pensionskasser stadig milliardstore beløb i selskaber, der udvinder kul, olie og gas. Ifølge organisationen bidrager PFA og Danicas aktiekøb blandt andet til medfinansiering af kæmpe rørledning i Østafrika, der kan ødelægge dyre- og naturliv.

Mellemfolkeligt Samvirke håber, at rapporten kan tilskynde aktion hos pensionskassernes kunder. Foto: 123rf.com..

20.10.2023

CSR.dk

Tæt på 25 milliarder kroner. Så mange penge har 16 danske pensionskasser investeret i verdens sorteste selskaber og deres udvinding af kul, olie og gas. Men der er stor forskel på klimaadfærden i de danske pensionskasser.

Mens PFA og Danica tilsammen står for 42 procent af sektorens sorteste investeringer, tegner AP Pension og AkademikerPension sig for 1,3 procent. Det viser en ny kortlægning foretaget af Mellemfolkeligt Samvirkes center for bæredygtig finans.

Rapportens hovedtal

Samlede investeringer i upstream olie- og gasselskaber, der fortsat bygger nye olie- og gasfelter: 18,5 milliarder kroner.

Samlede investeringer i kulselskaber: 8,3 milliarder kroner - herunder 2,9 milliarder kroner i kulselskaber, der etablerer nye kulprojekter som fx nye kulkraftværker eller nye kulminer (De to ovenstående tal kan ifølge Mellemfolkeligt Samvirke ikke lægges sammen, da nogle selskaber både operer indenfor kul og upstream olie og gas).

Det samlede tal for investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der ekspanderer er 24,6 milliarder kroner.

Foruden investeringer i kul og i ny olie- og gasudvinding har pensionskasserne samlet investeret 9,3 milliarder kroner i midstream olie- og gasselskaber, der er ansvarlige for opførelsen af nye rørledninger til olie eller gas eller nye terminaler til opbevaring af flydende gas - såkaldte LNG-terminaler.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også: Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser

”Det er under al kritik, at pensionskasserne fastholder massive investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der udvider deres fossile forretning. FN’s klimapanel og Det Internationale Energiagentur har for længst slået fast, at det globale CO2-budget ikke levner plads til ny olie og gas, og at brugen af kul skal udfases hurtigst muligt. Pensionskasserne bør øjeblikkeligt trække deres penge ud," siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Tim Whyte.

Han påpeger, at pensionkasser som PFA og Danica holder fast i investeringer i selskaber som Shell og Total, fordi de mener, det kan bidrage til at løse klimakrisen. Men det er han ikke enig i.

”Vi lægger penge til side til pension for at sikre os en tryg, forudsigelig og stabil fremtid. Derfor er det absurd, at pensionskæmper som PFA og Danica placerer rigtig mange af de penge hos verdens sorteste selskaber, der bruger dem på at drive vores planet tættere på klimakollaps. Selskaber, der hver dag vælger at gøre vores fremtid mere utryg, uforudsigelig og ustabil. Det skal stoppes”, siger generalsektretæren.

Ifølge rapporten har PFA, Danica og fem andre pensionskasser tilsammen investeret 2,6 milliarder kroner i Total. På grund af det, mener Mellemfolkeligt Samvirke, at de medfinansierer et af verdens mest kontroversielle fossile projekter. Det går under navnet EACOP og indbefatter opførelsen af to oliefelter og verdens længste opvarmede olierørledning i Østafrika.

Projektet har fået aktivister overalt i verden til at gå på gaden, fordi det ikke bare vil medføre massive klimaudledninger, men også tvinge 100.000 mennesker fra hus og hjem og ødelægge unik natur, der er levested for stærkt truede dyrearter. PFA står for næsten 63 procent af pensionssektorens investeringer i Total.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Tim Whyte og Mellemfolkeligt Samvirke håber derfor, at rapporten vil ruste de mange danske pensionskunder til at tage aktiv stilling til deres pensionskasses klimaadfærd.

”Vi opfordrer alle pensionskunder til at skrive til deres pensionskasse og stille krav til, at den dropper fossile investeringer samt til at tage op med ledelsen på deres arbejdsplads, om de har valgt en tilstrækkelig grøn pensionskasse til de ansatte”, siger han.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aalborg Kommune
Event
Aalborg 2024 - Vores Byer. Vores ansvar

1. til 3. oktober 2024 er Aalborg Kommune vært for den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund. Konferencen er i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens Kildeparken bliver fyldt med grønne aktiviteter for alle interesserede.

Dato

01.10.2024

Tid

10:00

Sted

Aalborg

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online