Rapport: Pensionskasser poster fortsat penge i sorte investeringer

Ifølge en ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke investerer flere danske pensionskasser stadig milliardstore beløb i selskaber, der udvinder kul, olie og gas. Ifølge organisationen bidrager PFA og Danicas aktiekøb blandt andet til medfinansiering af kæmpe rørledning i Østafrika, der kan ødelægge dyre- og naturliv.

Mellemfolkeligt Samvirke håber, at rapporten kan tilskynde aktion hos pensionskassernes kunder. Foto: 123rf.com..

20.10.2023

CSR.dk

Tæt på 25 milliarder kroner. Så mange penge har 16 danske pensionskasser investeret i verdens sorteste selskaber og deres udvinding af kul, olie og gas. Men der er stor forskel på klimaadfærden i de danske pensionskasser.

Mens PFA og Danica tilsammen står for 42 procent af sektorens sorteste investeringer, tegner AP Pension og AkademikerPension sig for 1,3 procent. Det viser en ny kortlægning foretaget af Mellemfolkeligt Samvirkes center for bæredygtig finans.

Rapportens hovedtal

Samlede investeringer i upstream olie- og gasselskaber, der fortsat bygger nye olie- og gasfelter: 18,5 milliarder kroner.

Samlede investeringer i kulselskaber: 8,3 milliarder kroner - herunder 2,9 milliarder kroner i kulselskaber, der etablerer nye kulprojekter som fx nye kulkraftværker eller nye kulminer (De to ovenstående tal kan ifølge Mellemfolkeligt Samvirke ikke lægges sammen, da nogle selskaber både operer indenfor kul og upstream olie og gas).

Det samlede tal for investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der ekspanderer er 24,6 milliarder kroner.

Foruden investeringer i kul og i ny olie- og gasudvinding har pensionskasserne samlet investeret 9,3 milliarder kroner i midstream olie- og gasselskaber, der er ansvarlige for opførelsen af nye rørledninger til olie eller gas eller nye terminaler til opbevaring af flydende gas - såkaldte LNG-terminaler.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også: Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser

”Det er under al kritik, at pensionskasserne fastholder massive investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der udvider deres fossile forretning. FN’s klimapanel og Det Internationale Energiagentur har for længst slået fast, at det globale CO2-budget ikke levner plads til ny olie og gas, og at brugen af kul skal udfases hurtigst muligt. Pensionskasserne bør øjeblikkeligt trække deres penge ud," siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Tim Whyte.

Han påpeger, at pensionkasser som PFA og Danica holder fast i investeringer i selskaber som Shell og Total, fordi de mener, det kan bidrage til at løse klimakrisen. Men det er han ikke enig i.

”Vi lægger penge til side til pension for at sikre os en tryg, forudsigelig og stabil fremtid. Derfor er det absurd, at pensionskæmper som PFA og Danica placerer rigtig mange af de penge hos verdens sorteste selskaber, der bruger dem på at drive vores planet tættere på klimakollaps. Selskaber, der hver dag vælger at gøre vores fremtid mere utryg, uforudsigelig og ustabil. Det skal stoppes”, siger generalsektretæren.

Ifølge rapporten har PFA, Danica og fem andre pensionskasser tilsammen investeret 2,6 milliarder kroner i Total. På grund af det, mener Mellemfolkeligt Samvirke, at de medfinansierer et af verdens mest kontroversielle fossile projekter. Det går under navnet EACOP og indbefatter opførelsen af to oliefelter og verdens længste opvarmede olierørledning i Østafrika.

Projektet har fået aktivister overalt i verden til at gå på gaden, fordi det ikke bare vil medføre massive klimaudledninger, men også tvinge 100.000 mennesker fra hus og hjem og ødelægge unik natur, der er levested for stærkt truede dyrearter. PFA står for næsten 63 procent af pensionssektorens investeringer i Total.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Tim Whyte og Mellemfolkeligt Samvirke håber derfor, at rapporten vil ruste de mange danske pensionskunder til at tage aktiv stilling til deres pensionskasses klimaadfærd.

”Vi opfordrer alle pensionskunder til at skrive til deres pensionskasse og stille krav til, at den dropper fossile investeringer samt til at tage op med ledelsen på deres arbejdsplads, om de har valgt en tilstrækkelig grøn pensionskasse til de ansatte”, siger han.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online