Rapport: Pensionskasser poster fortsat penge i sorte investeringer

Ifølge en ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke investerer flere danske pensionskasser stadig milliardstore beløb i selskaber, der udvinder kul, olie og gas. Ifølge organisationen bidrager PFA og Danicas aktiekøb blandt andet til medfinansiering af kæmpe rørledning i Østafrika, der kan ødelægge dyre- og naturliv.

Mellemfolkeligt Samvirke håber, at rapporten kan tilskynde aktion hos pensionskassernes kunder. Foto: 123rf.com..

20.10.2023

CSR.dk

Tæt på 25 milliarder kroner. Så mange penge har 16 danske pensionskasser investeret i verdens sorteste selskaber og deres udvinding af kul, olie og gas. Men der er stor forskel på klimaadfærden i de danske pensionskasser.

Mens PFA og Danica tilsammen står for 42 procent af sektorens sorteste investeringer, tegner AP Pension og AkademikerPension sig for 1,3 procent. Det viser en ny kortlægning foretaget af Mellemfolkeligt Samvirkes center for bæredygtig finans.

Rapportens hovedtal

Samlede investeringer i upstream olie- og gasselskaber, der fortsat bygger nye olie- og gasfelter: 18,5 milliarder kroner.

Samlede investeringer i kulselskaber: 8,3 milliarder kroner - herunder 2,9 milliarder kroner i kulselskaber, der etablerer nye kulprojekter som fx nye kulkraftværker eller nye kulminer (De to ovenstående tal kan ifølge Mellemfolkeligt Samvirke ikke lægges sammen, da nogle selskaber både operer indenfor kul og upstream olie og gas).

Det samlede tal for investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der ekspanderer er 24,6 milliarder kroner.

Foruden investeringer i kul og i ny olie- og gasudvinding har pensionskasserne samlet investeret 9,3 milliarder kroner i midstream olie- og gasselskaber, der er ansvarlige for opførelsen af nye rørledninger til olie eller gas eller nye terminaler til opbevaring af flydende gas - såkaldte LNG-terminaler.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også: Analyse kortlægger de mest klimabelastende pensionskasser

”Det er under al kritik, at pensionskasserne fastholder massive investeringer i kul og i olie- og gasselskaber, der udvider deres fossile forretning. FN’s klimapanel og Det Internationale Energiagentur har for længst slået fast, at det globale CO2-budget ikke levner plads til ny olie og gas, og at brugen af kul skal udfases hurtigst muligt. Pensionskasserne bør øjeblikkeligt trække deres penge ud," siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Tim Whyte.

Han påpeger, at pensionkasser som PFA og Danica holder fast i investeringer i selskaber som Shell og Total, fordi de mener, det kan bidrage til at løse klimakrisen. Men det er han ikke enig i.

”Vi lægger penge til side til pension for at sikre os en tryg, forudsigelig og stabil fremtid. Derfor er det absurd, at pensionskæmper som PFA og Danica placerer rigtig mange af de penge hos verdens sorteste selskaber, der bruger dem på at drive vores planet tættere på klimakollaps. Selskaber, der hver dag vælger at gøre vores fremtid mere utryg, uforudsigelig og ustabil. Det skal stoppes”, siger generalsektretæren.

Ifølge rapporten har PFA, Danica og fem andre pensionskasser tilsammen investeret 2,6 milliarder kroner i Total. På grund af det, mener Mellemfolkeligt Samvirke, at de medfinansierer et af verdens mest kontroversielle fossile projekter. Det går under navnet EACOP og indbefatter opførelsen af to oliefelter og verdens længste opvarmede olierørledning i Østafrika.

Projektet har fået aktivister overalt i verden til at gå på gaden, fordi det ikke bare vil medføre massive klimaudledninger, men også tvinge 100.000 mennesker fra hus og hjem og ødelægge unik natur, der er levested for stærkt truede dyrearter. PFA står for næsten 63 procent af pensionssektorens investeringer i Total.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Tim Whyte og Mellemfolkeligt Samvirke håber derfor, at rapporten vil ruste de mange danske pensionskunder til at tage aktiv stilling til deres pensionskasses klimaadfærd.

”Vi opfordrer alle pensionskunder til at skrive til deres pensionskasse og stille krav til, at den dropper fossile investeringer samt til at tage op med ledelsen på deres arbejdsplads, om de har valgt en tilstrækkelig grøn pensionskasse til de ansatte”, siger han.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online