Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål

En række pensionsselskaber taler om grønne investeringer, men de gør for lidt ved det i praksis, viser ny undersøgelse fra Verdensnaturfonden WWF.

I følge Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo burde pensionsselskaberne sætte langt mere klare og grønne investeringsmål. .

19.11.2013

CSR.dk

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer, siger John Nordbo, miljø- og klimachef i WWF Verdensnaturfonden. Foto: WWF Verdensnaturfonden. .

Hvis pensionsselskaberne mener, hvad de siger, burde de langt mere offensivt sætte klare grønne investeringsmål og dermed støtte Danmarks overordnede politiske mål om at blive fossilfrit i 2050. Det mener Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo.

WWF har undersøgt de otte største pensionskassers holdning og praksis ved investeringer i henholdsvis sort og grøn energi – fossil og vedvarende energi.

Konklusionen lyder, at selskaberne er bedre til at beskrive sig selv som miljøbevidste end til at tage ansvar for den grønne omstilling.

Læs også: A/S Bevola og ATP vinder CSR People Prize

Dårlige karakterer
Et stort flertal i Folketinget bakker op om omstillingen til vedvarende energi. Derfor mener WWF, at det er særligt skuffende, at landets otte største danske pensionsselskaber, der råder over en formue på mere end 2.000 milliarder kroner, ikke handler på de ’grønne’ ord.

<p>”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer."</p>

Adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S

På en pointskala fra ét til 10 opnår det bedste selskab, PKA, således kun karakteren fem, mens halvdelen af selskaberne ligger helt nede på to point.

Kun fire af de største pensionskasser har investeret direkte i grøn energi i Danmark, mens alle otte investerer i forurenende fossil energi, viser undersøgelsen fra WWF Verdensnaturfonden.

Miljø- og klimachef John Nordbo fra WWF siger, at det er skuffende, at ingen af pensionskasserne har sat en klar, kvantitativ målsætning om konkret at øge investeringerne i vedvarende energi, ligesom ingen af dem har en målsætning om at tilbagetrække investeringer i fossil energi.

Læs også: Danmark vinder WWFs mest anerkendte pris

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer. Det giver ingen mening at pumpe milliarder ind i at søge efter olie, når kul og olie skal udfases”, siger John Nordbo, som vil have forsikringsselskaberne til at understøtte folketingets politik med deres investeringer.

Godt afkast på grønne investeringer
Pensionsselskabernes begrundelse for at holde sig væk fra grønne investeringer er, at de skal sikre kunderne det bedst mulige afkast.

I rapporten står der, ”at pensionsselskaberne generelt har mere fokus på at skabe højst muligt økonomisk afkast end på at investere med udgangspunkt i etik og varetagelse af samfundsansvar”.

Selvfølgelig skal pensionsselskaberne sikre et godt afkast, men de bør også tage et samfundsmæssigt ansvar, siger John Nordbo.

”At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff, fra det grønne Nordic Solar Energy. Foto: Nordic Solar Energy. .

Investeringsselskabet Nordic Solar Energy A/S er uenig i, at der skulle være en modsætning mellem at investere i vedvarende energi og sikre kunderne et godt afkast. Det handler blot om at gøre ansvarlige investeringer og ikke tage for store risici, mener selskabet.

Læs også: Nordea-fonden donerer to millioner til klimaambassade

”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer. At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S til Erhvervsmagasinet CSR.

Undersøgelsen er en researchrapport, som seniorrådgiver for klima- og energi Hanne Jersild fra WWF har stået i spidsen for.

De selskaber, hvis investeringer og grønne teknologier er blevet undersøgt, er: ATP, DanicaPension, Industriens Pension, Nordea Liv & Pension, PensionDanmark, PFA, PKA og Sampension. Analysen bygger på offentligt tilgængeligt materiale på hjemmesider m.m. samt telefoninterview med de pågældende selskaber.

Læs også: Pensions- og forsikringsbranchen sikrer aktiviteter til anbragte børn

På trods af, at alle pensionskasser ifølge deres hjemmesider giver udtryk for at være samfundsansvarlige, har kun tre pensionskasser i følge analysen og udtalelser fra deres investeringsansvarlige et ønske om at have en klimabevidst profil: Nordea Liv & Pension, PFA og PKA.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

20.02.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Modtag en gratis prøve på fremtidens blomster

20.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på Optimeet Messen

19.02.2024SustainBusiness

Sponseret

Rundrejse i Danmark skal gøre klimajournalistikken bedre

16.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny analyse: Bæredygtighed accelererer bredt i dansk erhvervsliv

16.02.2024CSR.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

07.02.2024CSR.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark