Orkla Danmark går med i globalt fødevareprojekt: Vil forvandle CO2 til protein
Et nyt internationalt partnerskab med dansk deltagelse skal udvikle en teknologi, der omdanner CO2 til proteinrige fødevarer. Orkla Danmark skal være med til at udvikle konkrete produkter, der på sigt kan brødføde millioner uden at belaste klimaet.
Foto: 123rf.com
Orkla Danmark er ny partner i The Acetate Consortium, der er et internationalt samarbejde finansieret af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. Målet er at udvikle fødevarer baseret på en teknologi, der omdanner CO2 til acetat og videre til protein via fermentering. Teknologien kan potentielt blive et alternativ til animalsk protein og dermed markant sænke arealbehovet og CO2-udledningerne fra landbruget.
”Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med,” sagde Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark, til FødevareFokus.
Konsortiet, der også tæller aktører som Novonesis, Topsoe og innovationscentret Spora, går nu ind i fase to. Her skal teknologien optimeres, skaleres og omsættes til fødevareprototyper. Orkla Danmarks opgave bliver at identificere fødevarekategorier i blandt andet Danmark, Storbritannien, Indien og Kenya, hvor det nye protein kan anvendes, samt at udvikle og teste nye produkter.
FN: Der er mad nok i forvejen
Det nye protein skal kunne bruges i alt fra veganske pølsehorn til morgenmadsprodukter, og målet er, at produktionen bliver så enkel og energieffektiv, at den kan fungere i lande med fødevaremangel.
”Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer,” sagde Claus Felby fra Novo Nordisk Fonden til FødevareFokus.
Ambitionen er høj: Projektet skal bane vejen for, at mere end en milliard mennesker får adgang til næringsrigt protein, især i lav- og mellemindkomstlande med det største behov.
Projektet skal dog også ses i lyset af, at der ifølge FN allerede bliver produceret mere end tilstrækkeligt mad til at brødføde hele verdens befolkning. Problemet er ikke mængden, men fordelingen.
- lhs