Opskriften på bæredygtighed i SMV’er: start småt, synligt og konkret

Et forskningsprojekt med deltagelse af 39 SMV’er leverer et bud på spørgsmålet til en million kroner: Hvordan bliver flere SMV’er involveret i at skabe vækst gennem bæredygtighed?

SMV'erne er i centrum, når man leder efter grøn vækst..

24.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De danske SMV’er er ligesom prinsessen i eventyret om Klodshans. Fine og forkromede tilbud giver de ikke meget for, men kommer der nogen med en god idé og en frisk tilgang, så er de med. Også når det handler om at skabe vækst gennem bæredygtighed og CSR.

Det kan man læse ud af en rapport, som lå færdig i begyndelsen af 2017, der samler op på resultaterne af projektet ”Bæredygtighed hos SMV’er”. I projektet deltog 39 SMV’er fra hele Danmark og det blev gennemført som et samarbejde mellem Industriens Fond, VIA University College, Industrisamarbejdet ml. IAK og Fremstillingsindustrien, som er en del af DI og Green Network.

Opskriften: konkret, involverende og kommunikerende
De overordnede konklusioner fra projektet er:

  • Bæredygtighed som et afsæt eller omdrejningspunkt for produktions- proces- og produktudvikling skaber konkurrencefordele, pga. muligheden for at leve op til kundekrav, lavere omkostninger gennem optimering og effektivisering og efterspørgsel på nye produktegenskaber.
  • Det er fint med ”små skridt”. Arbejdet skal være konkret og enkelt. Der kan tages nogle mindre skridt ad gangen, som kan håndteres og er til at overskue. Så kan der arbejdes videre derfra, og på sigt forbinde de ”små skridt” i en samlet plan for optimal effekt.
  • Bæredygtighed skal indarbejdes og være synligt i organisationen og blandt medarbejderne – så begynder det at rykke.
  • Organiseringen af bæredygtighedsarbejdet skal systematiseres. Det kan være en god idé at decentralisere indsatsen eller sætte en gruppe med forskellige faglige kompetencer til at være drivkraft – og værn om ildsjælene, så de ikke brænder ud.
  • Historiefortællingen - fortæl de gode historier. Det er vigtigt at være synlig med de tiltag virksomheden gør og som er værdifuldt – både i forhold til kunder og til medarbejdere, nye som gamle.

Researchrapporten kan downloades her et antal korte film om udvalgte cases kan findes her.

Læs også: Kamp mellem business case og værdier i SMV'ernes CSR-indsats

SMV’erne er Danmarks mest eftertragtede ungkarl
Omend projektets deltagere ikke udgør et repræsentativt udsnit af det danske SMV-landskab, så er resultaterne af projektet vigtige. Det er nemlig den mest omfattende undersøgelse af, hvordan CSR-arbejdet foregår i praksis i danske SMV’er. Og netop den gruppe er på alles læber.

Der er ingen erhvervs-Danmark hellere vil have i gang med at arbejde med CSR og bæredygtighed end SMV’erne. Erhvervsministeren sagde det så sent som d. 23. marts under en konference om cirkulær økonomi. Det er ét af fem fokusområder, som Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst skal arbejde med i 2017 (koblet til udbredelsen af Verdensmålene). FN’s Global Compact taler om aktiveringen af SMV’erne. Det er fra dem den økonomiske vækst skal komme og den skal være bæredygtig. 

Det er også meldingen fra adm. direktør Mads Lebech fra Industriens Fond:

”En betydelig del af den danske industri udgøres af små og mellemstore virksomheder. Derfor er det særligt interessant at indhente viden om deres bæredygtighedsarbejde for at forstå hvad der virker og hvad der virker mindre godt. Samlet set kan projektets resultater bidrage til nye måder at producere på og nye samarbejdsrelationer, og dermed blive en kilde til produktudvikling, radikale innovationer og nye forretningsområder eller -modeller, der er kendetegnet ved at sætte bæredygtigheden i højsædet.”

Interessen for disse virksomheder er naturlig i og med de udgør 99 procent af virksomhederne i Danmark, står for 60 procent af den private sektors omsætning og tegner sig for 61 procent af de danske virksomheders miljøpåvirkning.

Skal man starte I toppen?
Andre projekter fra 2014 og 2015, som har undersøgt CSR i SMV’er, blev gennemført af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Deloitte og i ét tilfælde også Dansk Standard. Her var fokus på at komme hele vejen rundt og få CSR integreret som en del af virksomhedernes ledelse, strategi og formål. Det blev f.eks. til en drejebog for CSR i SMV'er.

Det er indiskutabelt at ledelsens opbakning afgør om CSR bliver til noget i en virksomhed. På den anden side peger ”Bæredygtighed i SMV’er” på, at de fleste starter med små, konkrete skridt bundet op på et stensikkert løfte om økonomiske fordele: nye ordrer, mindre el-regninger osv.

Med det in mente kan man overveje, om aktiveringen af SMV’er ift bæredygtig vækst skal ske gennem strategiske overvejelser, eller om man skulle satse på forslag til konkrete projekter og måske endda prioritering af bæredygtighed i de offentlige indkøb?

Det er i al fald i de konkrete krav og ideer, de deltagende virksomheder i Bæredygtighed hos SMV’er finder motivationen:

”Mange af SMV’erne kan se at de får konkret værdi ud af arbejdet med bæredygtighed. Det giver konkurrencefordele og bliver en måde at differentiere sig på. Nye muligheder i markedet, nye forretningsområder og nye produkter er ligeledes værdiskabelse. Det kan hænge sammen med de øgede kundekrav, som flere af projektdeltagerne er stødt på gennem de seneste år og som er et markant skub til at arbejde mere med bæredygtighed,” siger Trine Mønsted Nielsen, projektleder for Bæredygtighed hos SMV’er-projektet og lektor ved Center for Forskning og Udvikling for Virksomheders Globalisering på VIA University College.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)