Omnibussen kører ESG-specialister ud på et sidespor
I kraft af de lempede rapporteringskrav forbundet med EU's Omnibus-forslag, bliver stadigt flere ESG-specialister opsagt. Virksomhederne hævder at ville prioritere mere konkrete bæredygtighedstiltag, men ekspert fremhæver nødvendigheden af grundig rapportering for at fremtidssikre europæisk erhvervsliv.
Foto: 123rf.com
Siden EU-Kommissionen tidligere i år præsenterede sit Omnibus-forslag, har mange virksomheder revurderet deres indsats på ESG-området. Forslaget lægger op til markante lempelser i kravene til bæredygtighedsrapportering, og det har sat en bølge af opsigelser i gang blandt ESG-specialister på tværs af dansk erhvervsliv.
Dansk Industri oplever et klart skifte. Vicedirektør Kim Haggren fortæller, at mange virksomheder i øjeblikket sætter ESG-ansættelser på pause og i flere tilfælde opsiger medarbejdere, som tidligere har haft fokus på rapportering. Ifølge ham skyldes det, at virksomhederne tilpasser sig den forventede lettelse i lovgivningen.
“Vi oplever, at man mange steder mere eller mindre er stoppet med at ansætte nye ESG-folk. Det kan man se på jobopslag, såvel som når vi snakker med virksomhederne,” siger han til Børsen.
Virksomheder som Bytømreren har allerede tilpasset sig. Her blev ESG-specialisten opsagt få dage efter, at forslaget blev præsenteret. Og i konsulentvirksomheden Sustain X har ændringerne i markedet medført, at seks medarbejdere har måttet forlade virksomheden.
Til Børsen forklarer direktør Kristian Danielsen, at kundernes fokus har ændret sig fra compliance og rapportering til konkrete tiltag som CO2-reduktion, produktberegninger og klimatiltag i værdikæden.
Mere end blot papirarbejde
Flere virksomheder begrunder beslutningen med et ønske om at frigøre ressourcer til praktiske tiltag frem for at bruge dem på rapportering, der i deres optik ikke skaber værdi. Direktør i Bytømreren, Dennis Abildgaard, forklarer, at virksomheden vil bruge kræfterne på investering i elbiler, affaldshåndtering og boligsociale indsatser.
Men netop det synspunkt møder kritik. Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School og ekspert i ESG og bæredygtighedsledelse, advarer mod at nedvurdere betydningen af solid rapportering. Han understreger, at rapportering ikke blot handler om overholdelse af lovgivning, men om at skaffe de data, der bliver stadig vigtigere for investorer, samarbejdspartnere og kunder.
I en analyse kritiserer Rasche sammen med Georg Kell, stifteren af FN’s Global Compact, den dominerende fortælling i Omnibus-forslaget, som fremstiller rapportering som en omkostning.
Ifølge dem bør der i stedet formuleres en ny fortælling om værdi, hvor rapportering betragtes som en strategisk investering, der bidrager til virksomhedens langsigtede konkurrenceevne.
Rasche understreger også, at Omnibus-forslaget stadig kun er et udkast, og at virksomheder bør være varsomme med at tage forhastede beslutninger.
“At opsige medarbejdere på baggrund af det her forslag er et udtryk for en lidt for kortsigtet tænkning,” siger han til Børsen. “På den lange bane kan de ikke ignorere de bæredygtighedsrisici og -muligheder, de omgærdes af.”
- lhs