Om to år kender vi fremtidens grønne arbejdsmarked

To tænketanke har fået fondsmidler til det første projekt i verden, der vil kortlægge og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

29.04.2021

CSR.dk

Vi ved, at Danmark kommer til at mangle både faglært og akademisk uddannet arbejdskraft til den grønne omstilling – i værste fald 100.000 ansatte i 2030 til at varetage grønne job.

Uden relevant arbejdskraft kan den grønne omstilling ganske enkelt ikke realiseres og udviklingen går i stå. Dels fordi virksomhederne får svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de har behov for, til at udvikle, producere, sælge og implementere deres grønne produkter og services. Dels fordi vi i Danmark får sværere ved at bidrage med de grønne løsninger, der er brug for, til at skalere omstillingen i Danmark såvel som globalt.

Det er nu, der skal handles
Det er baggrunden for at den grønne tænketank CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen et gået sammen om et projekt, der skal kortlægge fremtidens grønne arbejdsmarked og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

Læs også: Danmark skal handle langt mere strategisk i forhold til grøn eksport

”Det er nu vi skal sætte ind, hvis vi ikke skal ende i en situation, hvor det er manglen på kompetent arbejdskraft, der bremser den grønne omstilling,” siger direktør for CONCITO, Christian Ibsen.

Projektet er så vidt vides det første af sin art i verden. Målet er, at projektet kan bidrage til at vise både danske beslutningstagere og udlandet, hvordan at den grønne omstilling og tilvejebringelsen af arbejdskraften til den kan gå hånd i hånd.

Arbejdet sættes i gang i august 2021 og projektet er sat til at løbe over to år. Det første år af projektperioden vil blive brugt primært til det omfattende analysearbejde og det andet år til forankring af resultaterne og til at skabe konkrete handlingsorienterede initiativer på basis af den nye viden.

”Det her er en af de vigtigste byggesten, der skal til for at lykkes med den grønne omstilling ved siden af finansiering, politiske handlekraft og engagement fra alle dele af det danske samfund. Danmark har altid markeret sig på, at der ikke er en modsætning mellem at tænke grønt og bevare eller skabe nye arbejdspladser. Men det kræver, at vi uddanner og efteruddanner til et grønt arbejdsmarked, og at vi begynder den proces nu”, siger strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen.

Finansiering og følgegruppe på plads
Projektet har en økonomisk ramme på godt 6 millioner kroner, som leveres af Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond og PensionDanmark.

”Vi vil gerne bidrage til, at der skabes ny viden og debat om, hvordan vi kan styrke uddannelse og kompetencer blandt både den faglærte og akademisk uddannede arbejdsstyrke og på den måde være med til at fremtidssikre det danske arbejdsmarked,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President, Education & Outreach hos Novo Nordisk Fonden.

Læs også: Partnerskab skal fremme åbenhed og inklusion på arbejdsmarkedet

PensionDanmark ser desuden muligheder for at integrere resultaterne i sit eget arbejde.

”Vores medlemmer spiller en vigtig rolle i realiseringen af de ambitiøse danske grønne målsætninger. Derfor er det afgørende, at vi får kortlagt, hvilke kompetencer, der er behov for på fremtidens grønne arbejdsmarked. Så kan vi med hjælp fra de efteruddannelsesfonde, som PensionDanmark administrerer, sørge for at efteruddannelsesindsatsen målrettes de nye grønne jobmuligheder for vores medlemmer og dermed fremtidssikre gode danske arbejdspladser,” siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.  

Som et centralt element i projektet er der desuden etableret en følgegruppe som foreløbig består af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Akademikernes Centralorganisation, Ingeniørforeningen IDA, 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Københavns Kommune, Danfoss, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J