Om to år kender vi fremtidens grønne arbejdsmarked

To tænketanke har fået fondsmidler til det første projekt i verden, der vil kortlægge og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

29.04.2021

CSR.dk

Vi ved, at Danmark kommer til at mangle både faglært og akademisk uddannet arbejdskraft til den grønne omstilling – i værste fald 100.000 ansatte i 2030 til at varetage grønne job.

Uden relevant arbejdskraft kan den grønne omstilling ganske enkelt ikke realiseres og udviklingen går i stå. Dels fordi virksomhederne får svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de har behov for, til at udvikle, producere, sælge og implementere deres grønne produkter og services. Dels fordi vi i Danmark får sværere ved at bidrage med de grønne løsninger, der er brug for, til at skalere omstillingen i Danmark såvel som globalt.

Det er nu, der skal handles
Det er baggrunden for at den grønne tænketank CONCITO og Tænketanken Mandag Morgen et gået sammen om et projekt, der skal kortlægge fremtidens grønne arbejdsmarked og beskrive, hvad der skal til, for at arbejdsmarkedet kan følge med til en grøn omstilling.

Læs også: Danmark skal handle langt mere strategisk i forhold til grøn eksport

”Det er nu vi skal sætte ind, hvis vi ikke skal ende i en situation, hvor det er manglen på kompetent arbejdskraft, der bremser den grønne omstilling,” siger direktør for CONCITO, Christian Ibsen.

Projektet er så vidt vides det første af sin art i verden. Målet er, at projektet kan bidrage til at vise både danske beslutningstagere og udlandet, hvordan at den grønne omstilling og tilvejebringelsen af arbejdskraften til den kan gå hånd i hånd.

Arbejdet sættes i gang i august 2021 og projektet er sat til at løbe over to år. Det første år af projektperioden vil blive brugt primært til det omfattende analysearbejde og det andet år til forankring af resultaterne og til at skabe konkrete handlingsorienterede initiativer på basis af den nye viden.

”Det her er en af de vigtigste byggesten, der skal til for at lykkes med den grønne omstilling ved siden af finansiering, politiske handlekraft og engagement fra alle dele af det danske samfund. Danmark har altid markeret sig på, at der ikke er en modsætning mellem at tænke grønt og bevare eller skabe nye arbejdspladser. Men det kræver, at vi uddanner og efteruddanner til et grønt arbejdsmarked, og at vi begynder den proces nu”, siger strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen.

Finansiering og følgegruppe på plads
Projektet har en økonomisk ramme på godt 6 millioner kroner, som leveres af Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond og PensionDanmark.

”Vi vil gerne bidrage til, at der skabes ny viden og debat om, hvordan vi kan styrke uddannelse og kompetencer blandt både den faglærte og akademisk uddannede arbejdsstyrke og på den måde være med til at fremtidssikre det danske arbejdsmarked,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President, Education & Outreach hos Novo Nordisk Fonden.

Læs også: Partnerskab skal fremme åbenhed og inklusion på arbejdsmarkedet

PensionDanmark ser desuden muligheder for at integrere resultaterne i sit eget arbejde.

”Vores medlemmer spiller en vigtig rolle i realiseringen af de ambitiøse danske grønne målsætninger. Derfor er det afgørende, at vi får kortlagt, hvilke kompetencer, der er behov for på fremtidens grønne arbejdsmarked. Så kan vi med hjælp fra de efteruddannelsesfonde, som PensionDanmark administrerer, sørge for at efteruddannelsesindsatsen målrettes de nye grønne jobmuligheder for vores medlemmer og dermed fremtidssikre gode danske arbejdspladser,” siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.  

Som et centralt element i projektet er der desuden etableret en følgegruppe som foreløbig består af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Akademikernes Centralorganisation, Ingeniørforeningen IDA, 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Københavns Kommune, Danfoss, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

- EHS

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark