Nyt institut vil samle støtten til de bæredygtige iværksættere

Vi ved for lidt om, hvem de er og hvad de har brug for. Kortlægning og etablering af et samlingspunkt for viden skal gøre livet lettere for bæredygtige iværksættere.

Gode ideer skal have bedre hjælp til at blive bæredygtig business. .

12.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Verden har brug for nye løsninger på de store udfordringer. Et af de steder, de løsninger skal komme fra er bæredygtige iværksættere, også kendt som impact start-ups.

Hvad vi ved om nordiske impact-startups

En ny rapport, som Danske Bank netop har udgivet, kortlægger de nordiske impact-startups. Der indgår 647 start-ups i surveyet med i alt 4.595 medarbejdere fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. De er hovedsageligt fundet ved at trawle The Hub og +impact, som er to online communities for iværksættere, og udvælge start-ups med potentiale for impact på linje med et eller flere verdensmål.

Hovedkonklusionen er, at impact start-ups følger samme udviklingsmønster som andre start-ups:

  • De fokuserer på omsætningsvækst.
  • Ganske få har stor indtjening og ganske få har store røde tal på bundlinjen.
  • En stor del har kun lille aktivitet i selskabet.
  • De arbejder hele tiden på at skaffe kapital, som bliver investeret i vækst og det fører typisk til finansielle tab.
  • De økonomiske resultater bliver bedre i takt med at virksomheden bliver ældre.

Andre konklusioner, rapporten fra Danske Bank fremhæver, er, at:

  • Der arbejdes primært på fire verdensmål: sundhed, energi, byer og ansvarligt forbrug og produktion. (3, 7, 11 og 12).
  • Hele 63 procent af de tjente penge i gruppen kommer fra aktiviteter relateret til energi.
  • 21 procent udforsker forretningsmuligheder i udviklingslande.
  • 14 procent ledes af kvinder.
  • 82 procent fremhæver deres impact-potentiale på deres website.

Den type virksomheder nyder da også stor opmærksomhed, men mest for deres potentiale. I praksis kan de have svært ved at finde finansiering og nogen, der forstår, det felt de opererer i.

I et survey fra 2018 svarede 87 procent af de nordiske impact start-ups, at de opfatter øko-systemet, de indgår i, fragmenteret og med manglende opmærksomhed fra deres omverden.  Den er blevet fulgt op af en udvidet kortlægning af nordiske impact start-ups. (Se faktaboks).

Feltet skal samles og mure brydes ned
Det fragmenterede økosystem er andre helt enige i. Det har ført til et helt nyt institut: Danish Institute for Social Innovation og Entrepreneurship (DISIE).
DISIE bygger oven på det Københavnske kontor- og arbejdsfællesskab KPH, som i 10 år har huset iværksættere med flere bundlinjer, og udviklet værktøjer og processer til at understøtte udvikling fra lille til større. 

Behovet for et institut har tre fronter: et behov for at ”samle det fragmenterede impact- og iværksætterøkosystem”, som DISIE skriver i en pressemeddelelse, en mulighed for at tale med en fælles stemme på vegne af hele dette virksomhedssegment i Danmark, og at udvikle ny viden og værktøjer til gavn for hele Danmarks bæredygtige iværksættere.

”Vi har været rundt i nogle dele af landet for at mappe bæredygtige iværksættere og oplever et kæmpe behov for viden, sparring og netværk. Vi har viden, erfaring og værktøjer, vi har udviklet i løbet af årene, og dem vil vi have ud til resten af DK,” fortæller Anne Katrine Heje Larsen, som er adm. direktør og stifter af DISIE, og fortsætter:

Anne-Katrine Heje Larsen har i 10 år drevet arbejdsfællesskabet KPH Projects for bæredygtige iværksættere, som nu får en overbygning og bliver til instituttet DISIE. .

”Desuden har vi oplevet i f.eks. vores EU-samarbejder, at Danmark har manglet nogle, der troværdigt kan sige, at Danmark er en af de innovative frontrunnere inden for socialt og bæredygtigt iværksætteri, og som kan levere viden og netværk til at vise det. Et godt eksempel på, at sådan et sted mangler, er, at hvis man vil have viden om feltet i Danmark, så er der ikke ét sted at henvende sig.”

Alle skal mødes til Days of Impact
Et konkret bevis på DISIE’s oprettelse bliver fem regionale ”Days of Impact”-events over de næste par år, med den første i København d. 2. oktober 2019. Her vil DISIE samle hele feltet af iværksættere, fonde, virksomheder, kommuner, investorer etc., som i et særligt workshopformat skal lukke huller og bryde barrierer ned.

”Det handler først og fremmest om at skabe bedre forståelse for sociale og bæredygtige iværksættere. Vi har i test af konceptet set eksempler på, at f.eks. fonde er gået hjem og tweaket sin strategi på områder, fordi de havde fået ny indsigt i iværksætternes virkelighed og behov,” forklarer Anne Katrine Heje Larsen.

Days of Impact organiseres af DISIE og partnere bl.a. organisationer og virksomheder som Deloitte, Den Sociale Kapitalfond Invest, Kooperationen, SustainBase, IDA, Sociale Entreprenører i Danmark, Københavns Kommune, Boost Esbjerg m.fl.

Om DISIE
DISIE bygger videre på 10 års erfaring fra det københavnsbaserede sociale iværksætterhus, KPH Projects, som blev stiftet i maj 2009 af adm. direktør i DISIE, Anne Katrine Heje Larsen. DISIE ibeholder KPHs populære inkubatorfunktion og bygger en acceleratorfunktion oven på samt nye tiltag som investornetværk, nationale netværk, mentornetværk, alumninetværk og forskellige servicefunktioner til private og offentlige kunder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet