Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Dansk Industri, WWF Verdensnaturfonden og Industriens Fond har samlet udvalgte danske virksomheders erfaringer med biodiversitet i en online portal. Målet er at inspirere resten af erhvervslivet, så fremtidens konkurrenceevne bliver mere grøn.

Foto: WWF

28.06.2024

CSR.dk

Mere vild natur uden for fabriksbygningerne. Udvikling af forsyningskæder og nye produkter, der tager hensyn til natur og dyreliv. Og bæredygtighedsstrategier, som både indtænker virksomhedens påvirkning af klima og biodiversitet.

Danske virksomheder er parate til at tage deres del af ansvaret for, hvordan og hvor meget de påvirker natur og biodiversitet – både herhjemme og i udlandet – og de griber udfordringen an på mange forskellige måder. Den globale biodiversitet er truet, og falder hurtigere end noget andet tidspunkt i historien. Det har konsekvenser for menneskers sundhed, levebrød og økonomi i en sådan grad, at World Economic Forum vurderer, at tab af biodiversitet er blandt de tre største risici for verdensøkonomien. Men biodiversitet er en kompleks størrelse, og mange virksomheder efterspørger både viden og ideer til konkrete handlinger.

Derfor er erfaringer fra 14 udvalgte danske virksomheder nu samlet på en online portal, så de gode eksempler kan inspirere andre danske virksomheder med viden, idéer, metoder og erfaringer. Industriens Fond står bag projektet, som nu udkommer med inspirationskataloget, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Industri og WWF Verdensnaturfonden.

”Hvis danske virksomheder skal arbejde konstruktivt med biodiversitet på både strategisk og operationelt plan med udgangspunkt i deres forretning, har de brug for inspiration og viden. Det får de nu med lanceringen af det nye katalog. Det stærkeste kort til læring og positiv forandring er de gode eksempler fra andre virksomheder, og særligt på biodiversitetsområdet har mange virksomheder svært ved at navigere. Det hjælper vi dem nu til, så de kan udnytte fordelene ved at tænke biodiversitet ind i forretningen og derved styrke deres konkurrenceevne,” siger programleder for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.

Inspirationskatalog skal bidrage til at standse naturtab

De danske virksomheder, der er længst med arbejdet med biodiversitet, oplever i stigende grad, at det giver dem en konkurrencefordel – især når de arbejder målrettet med deres værdikæder. Det gælder både i forhold til potentielle investorer, kunder og tiltrækning af medarbejdere.

I inspirationskataloget kan interesserede virksomheder blandt andet finde inspiration til at arbejde med biodiversitet i deres værdikæder, de kan blive klogere på, hvordan andre har kommunikeret om deres indsatser eller har involveret deres medarbejdere og se eksempler på samarbejde mellem virksomheder om biodiversitet.

De mange eksempler og virksomhedserfaringer lander umiddelbart efter, at Biodiversitetspartnerskabet, som består af 22 toneangivende organisationer, 13. juni lancerede en række anbefalinger til at styrke biodiversitetsindsatsen hos danske virksomheder. Her er der bl.a. fokus på, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af natur og biodiversitet både i hav og på land. Det kræver i følge Biodiversitetspartnerskabet bl.a., at de virksomheder, der gerne vil i gang, kan hente inspiration til arbejdet med biodiversitet fra andre danske virksomheder.

”Stadig flere virksomheder bliver klar over, at de påvirker biodiversitet og natur, men de har svært ved at komme fra erkendelse til handling. Heldigvis er der allerede mange seriøse tiltag i gang, og det vil gøre en stor forskel at få delt de gode eksempler, så de kan inspirere endnu flere virksomheder til at turde arbejde med biodiversitet og begynde at få øje på forretningspotentialerne,” siger Mette Gyde Møller, underdirektør for Strategiske Indsatser i Dansk Industri.

”Mange danske virksomheder står i en sårbar situation, når naturen forsvinder, men har til gengæld mulighed for at stå ekstra stærkt over for både investorer, kunder og medarbejdere, hvis de formår at handle ambitiøst og takle tilbagegangen i biodiversitet. Jeg vil anbefale alle virksomheder at komme i gang hurtigst muligt. Der er god inspiration at hente fra de virksomheder, der allerede er i gang," siger Jacob Fjalland, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden.

14 danske virksomheder har delt ud af deres erfaringer med at arbejde med biodiversitet. Virksomhederne er Nopa Nordic, Arla, Gubi, Plus Pack, Anlægsgartner Gottlieb, KLS Pureprint, Neutral, dbramante1928, Vattenfall, Slow, Fiskerikajen, Ørsted, Søuld og Nature Impact.

Læs mere om virksomhedernes erfaringer.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet