Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Dansk Industri, WWF Verdensnaturfonden og Industriens Fond har samlet udvalgte danske virksomheders erfaringer med biodiversitet i en online portal. Målet er at inspirere resten af erhvervslivet, så fremtidens konkurrenceevne bliver mere grøn.

Foto: WWF

28.06.2024

CSR.dk

Mere vild natur uden for fabriksbygningerne. Udvikling af forsyningskæder og nye produkter, der tager hensyn til natur og dyreliv. Og bæredygtighedsstrategier, som både indtænker virksomhedens påvirkning af klima og biodiversitet.

Danske virksomheder er parate til at tage deres del af ansvaret for, hvordan og hvor meget de påvirker natur og biodiversitet – både herhjemme og i udlandet – og de griber udfordringen an på mange forskellige måder. Den globale biodiversitet er truet, og falder hurtigere end noget andet tidspunkt i historien. Det har konsekvenser for menneskers sundhed, levebrød og økonomi i en sådan grad, at World Economic Forum vurderer, at tab af biodiversitet er blandt de tre største risici for verdensøkonomien. Men biodiversitet er en kompleks størrelse, og mange virksomheder efterspørger både viden og ideer til konkrete handlinger.

Derfor er erfaringer fra 14 udvalgte danske virksomheder nu samlet på en online portal, så de gode eksempler kan inspirere andre danske virksomheder med viden, idéer, metoder og erfaringer. Industriens Fond står bag projektet, som nu udkommer med inspirationskataloget, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Industri og WWF Verdensnaturfonden.

”Hvis danske virksomheder skal arbejde konstruktivt med biodiversitet på både strategisk og operationelt plan med udgangspunkt i deres forretning, har de brug for inspiration og viden. Det får de nu med lanceringen af det nye katalog. Det stærkeste kort til læring og positiv forandring er de gode eksempler fra andre virksomheder, og særligt på biodiversitetsområdet har mange virksomheder svært ved at navigere. Det hjælper vi dem nu til, så de kan udnytte fordelene ved at tænke biodiversitet ind i forretningen og derved styrke deres konkurrenceevne,” siger programleder for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.

Inspirationskatalog skal bidrage til at standse naturtab

De danske virksomheder, der er længst med arbejdet med biodiversitet, oplever i stigende grad, at det giver dem en konkurrencefordel – især når de arbejder målrettet med deres værdikæder. Det gælder både i forhold til potentielle investorer, kunder og tiltrækning af medarbejdere.

I inspirationskataloget kan interesserede virksomheder blandt andet finde inspiration til at arbejde med biodiversitet i deres værdikæder, de kan blive klogere på, hvordan andre har kommunikeret om deres indsatser eller har involveret deres medarbejdere og se eksempler på samarbejde mellem virksomheder om biodiversitet.

De mange eksempler og virksomhedserfaringer lander umiddelbart efter, at Biodiversitetspartnerskabet, som består af 22 toneangivende organisationer, 13. juni lancerede en række anbefalinger til at styrke biodiversitetsindsatsen hos danske virksomheder. Her er der bl.a. fokus på, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af natur og biodiversitet både i hav og på land. Det kræver i følge Biodiversitetspartnerskabet bl.a., at de virksomheder, der gerne vil i gang, kan hente inspiration til arbejdet med biodiversitet fra andre danske virksomheder.

”Stadig flere virksomheder bliver klar over, at de påvirker biodiversitet og natur, men de har svært ved at komme fra erkendelse til handling. Heldigvis er der allerede mange seriøse tiltag i gang, og det vil gøre en stor forskel at få delt de gode eksempler, så de kan inspirere endnu flere virksomheder til at turde arbejde med biodiversitet og begynde at få øje på forretningspotentialerne,” siger Mette Gyde Møller, underdirektør for Strategiske Indsatser i Dansk Industri.

”Mange danske virksomheder står i en sårbar situation, når naturen forsvinder, men har til gengæld mulighed for at stå ekstra stærkt over for både investorer, kunder og medarbejdere, hvis de formår at handle ambitiøst og takle tilbagegangen i biodiversitet. Jeg vil anbefale alle virksomheder at komme i gang hurtigst muligt. Der er god inspiration at hente fra de virksomheder, der allerede er i gang," siger Jacob Fjalland, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden.

14 danske virksomheder har delt ud af deres erfaringer med at arbejde med biodiversitet. Virksomhederne er Nopa Nordic, Arla, Gubi, Plus Pack, Anlægsgartner Gottlieb, KLS Pureprint, Neutral, dbramante1928, Vattenfall, Slow, Fiskerikajen, Ørsted, Søuld og Nature Impact.

Læs mere om virksomhedernes erfaringer.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

15.10.2024CSR.dk

Lidls nye hovedkontor opnår højeste grad af DGNB-certificering og særlig udmærkelse

14.10.2024BSR

Sponseret

An Impact-Based Approach to Responsible AI

14.10.2024MäRK

Sponseret

Fra bæredygtighedstænkning i erhvervslivet til forretningstænkning i bæredygtighed

14.10.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online