Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip

Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.

En CO2-neutral shippingsektor i 2050 er en kæmpe ambition, som A.P. Møller Fonden gerne bidrage til via donationen til Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping..

25.06.2020

CSR.dk

Med en andel på omkring tre procent af de globale CO2-udledninger har skibsfarten en solid udfordring med at få reduceret sit udslip frem mod 2050, hvor IMO har som mål, at hele industrien skal være carbonneutral.

Læs også: Analyse: Shippingsektorens CO2-mål vil koste op mod 10 billioner kroner

Det mål vil A.P. Møller Fonden gerne bidrage til, og derfor donerer den nu 400 mio. kr. til etableringen af forskningscenteret Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, der – som navnet antyder – skal fremme netop den agenda.

Det uafhængige forskningscenter, der får base i København og status som nonprofitorganisation, vil med et højt specialiseret tværfagligt team arbejde globalt på tværs af hele shippingsektoren – med industrien, universiteter og myndigheder.

Parterne bag centeret er ABS, A.P. Møller – Mærsk (der selv udledte 36 millioner ton CO2 i 2018, men dog arbejder på sagen), Cargill, MAN Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, NYK Lines og Siemens Energy.

Samarbejdet skal ’skabe overblik over, hvordan skibsfarten effektivt kan formindske sit CO2-udslip, fremskynde udviklingen af udvalgte energiformer og teknologier samt støtte etableringen af det lovgivningsmæssige, finansielle og kommercielle grundlag for at muliggøre og drive transformationen’, som det hedder.

Unik mulighed for at udfolde potential
A.P. Møller - Mærsks topchef Søren Skou bliver en del af den bestyrelse, der skal udstikke den strategiske retning for centerets arbejde. Han ser frem til at få sat yderligere skub i udviklingen af de rigtige løsninger til at hjælpe en CO2-tung sektor fremad.

”Stifterne og A.P. Møller Fonden deler en langsigtet ambition om at dekarbonisere shippingindustrien. Etableringen af dette center er et kvantespring i retning af at realisere den ambition. Det fælles initiativ vil accelerere modningen af løsninger og styrke beslutningsgrundlaget for industriens aktører og lovgivere, og på den måde løfte investeringer og implementeringen af nye teknologier”, siger han.

Centerets direktør bliver Bo Cerup-Simonsen, der i dag er teknisk rådgiver i Mærsk, og som er Ph.d. fra DTU i Mechanical Engineering, Naval Architecture og desuden har omfattende erfaring med ledelse af store industriprojekter i den maritime sektor.

”Vi er i den første fase af en krævende og nødvendig omstilling af en hel industri. Takket være A.P. Møller Fonden og støtten fra industriførende partnere har vi en unik mulighed for at udfolde potentialet i et sektorbredt samarbejde i retning af en total dekarbonisering”, siger Bo Cerup-Simonsen.

”Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping skaber en solid platform, hvor et helt økosystem kan mødes, fremvise nye løsninger og identificere de næste skridt”, tilføjer han.

Læs også: Kæmpekoncerner indgår alliance i kamp for grøn shipping

De stiftende partnere bag centeret donerer selv testplatforme og sammenlagt omkring en tredjedel af de ca. 100 ansatte, der skal rekrutteres over de næste to-tre år. Det omfatter udover ledelse og administration eksperter inden for energi, brændstoffer og skibsteknologi, lovgivning og finansiering. Centeret forventer desuden at tiltrække adskillige nye partnere i fremtiden.

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K