Nyt dansk forum for havplast officielt lanceret

Tirsdag d. 4. december blev Ocean Plastic Forum officielt sat i søen af bl.a. udviklingsminister Ulla Tørnæs. Bag initiativet står en række partnere, der i høj grad vil skabe samarbejde og ikke mindst handling ved at gøre markedsmulighederne tydelige.

Ocean Plastic Forum skal være med til at bekæmpe havplast i hele verden..

06.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Plastforurening i verdenshavene er ikke et problem, der ser ud til at gå væk inden for en overskuelig fremtid, snarere tværtimod. Derfor vil et dansk initiativ gøre sit til at få både bremset tilførslen af plastik til oceanerne, og til at få fjernet de mange millioner tons, der allerede flyder rundt.

Læs også: Dell og Lonely Whale vil bekæmpe havplast

The Ocean Plastic Forum blev officielt lanceret i tirsdags, d. 4. december, ved et event hos Danske Rederier, der er blandt de mange partnere bag foreningen. For at markere selve kickoff’et fremhævede udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) behovet for at tage hånd om den voksende udfordring.

”Mængden af plast, der bliver produceret på verdensplan, fortsætter med at stige voldsomt, og det samme vil den andel, der ender i vores have, hvis vi ikke gør noget her og nu. Derfor er dette initiativ så nødvendigt, og vi ser frem til samarbejdet med industrien”, sagde hun.

Ocean Plastic Forum tæller i alt 16 aktører (se faktaboks), med Udenrigsministeriet, som Ulla Tørnæs som minister for udviklingssamarbejde sorterer under, som repræsentant for den offentlige sektor. Derudover er det en bred palet af virksomheder og organisationer, der er med om bord, og det er en vigtig pointe.

Et af foreningens formål er således at ’arbejde for at danske virksomheder, iværksættere og andre klargøres til samarbejdet om at få plasten op af havet og behandle den’, som det hedder. Det skal bl.a. ske ved at gøre markedsmulighederne synlige og gøre nemmere for danske virksomheder at være med til at løse problemet.

Neha Mehta fra Desmi forklarede om selskabets EnviRo-Clean-projekt, der primært skal tackle plastforurening i floder. Foto: Anders Kampmann.

Teknologi og forretningsmodeller
”Ocean Plastic Forum er oprettet som en ramme, der støtter industrien i at opfylde markedets behov.  Der omfatter også et støttesekretariat med viden, forskning, udvikling og information om plast i oceanerne – set fra den cirkulære økonomis perspektiv”, sagde Ocean Plastic Forum formand, Niels Larsen, der også er næstformand i Maskinmestrenes Forening.

Udviklingen af teknologi og forretningsmodeller til indsamling af plast fra havet, floderne, kysterne og oceanerne verden over et centralt for det nye forum, og her er en virksomhed som Desmi og initiativet EnviRo-Clean et godt eksempel på, hvordan det kan gribes an.

”Vi kan levere præcist tilpassede inddæmnings- og opsamlingsløsninger, som gør det muligt at håndtere problemet så tæt på de største kilder som muligt, nemlig de store floder, som langt størstedelen af den store mængde plastaffald kommer fra”, forklarede projektets chef, Neha Mehta, ved lanceringen.

Partnere i Ocean Plastic Forum

Maskinmestrenes Forening, Plastic Change, Plastindustrien, DESMI Ro-Clean, Danske Maritime, Port Environment, Plast Center Danmark, DAKOFA, Reaktor & Denova, DTU Maritime og Aqua, Roskilde Universitet (RUC), Ingeniører uden Grænser (IUG), Fiskeri- og Søfarts Museet, KIMO, NT Offshore og Udenrigsministeriet.

Også Maersk Supply Services var på plads og fortalte, ved strategichef Jonas Agerskov, om selskabets erfaringer med opsamling af plast i Stillehavet gennem Ocean Cleanup-projektet, som tidligere omtalt her på CSR.dk.

Læs også: Eksperter er ’bekymrede’ over Ocean Cleanup-projekt – Ocean Cleanup afviser kritik

Ocean Plastic Forum vil gerne have nye medlemmer, hvis disse som en ’essentiel del af deres drift arbejder indenfor en af de primære eller sekundære aktiviteter’ i foreningens værdikæde, som det beskrives. Private medlemmer skal have ’en dokumenteret videnskabelig eller kommerciel interesse’ på området.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online