Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader

Hidtil har omkostninger for naturen ikke indgået i økonomisk politik. To nye værktøjer vil gøre op med dette. Finansministeriet vil begynde at arbejde med modellerne i løbet af 2023. Andre lande og OECD følger spændt med.

Peter Birch Sørensen står i spidsen for arbejdet med de nye regnemodeller. Foto: Københavns Universitet.

27.01.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Aktiviteterne i det danske samfund skader og forurener den danske natur og klimaet for omkring 250 milliarder kroner årligt.

”Det er afskrivningerne, når vi slider på og forringer naturen. Det forringer vores fremtidige velfærd,” siger økonomiprofessor Peter Birch Sørensen til Politiken. Han er professor i økonomi ved Københavns Universitet og tidligere overvismand

”Det er et stort tal, også når man tænker på de tal, der bliver diskuteret i politiske debatter. For eksempel om vi skal bruge to eller tre milliarder ekstra på forsvaret. Men her taler vi om 250 milliarder i omkostninger, siger Peter Birch Sørensen til DR.

De 250 milliarder svarer til, at man skal trække 11 procent fra den værdi danskerne skaber til sig selv. 

Læs også: Dansk grøn lommeregner vækker opsigt

Det største enkelte beløb i det grønne BNP er truslen mod biodiversiteten og tabet af plante- og dyrearter, som alt i alt koster 107 milliarder kroner årligt. Luftforurening fra primært transport, brændeovne og landbruget koster hvert år 95 milliarder kroner i sundhedsomkostninger og for tidlige dødsfald. Prisen for at udlede drivhusgasser ligger på 64 milliarder kroner, mens forureningen af vandløb, åer og søer koster i omegnen af 10 milliarder.

To nye regnemodeller
Tallene stammer arbejdet med to nye, grønne regnemodeller, som forskere fra Københavns Universitet efter mange års arbejde i dag offentliggør: Danmarks grønne BNP og Grøn REFOR-modellen.

Formålet med de nye, grønne regnemetoder er at give naturen en stemme i dansk økonomi, og gøre op med det problem, at den klassiske beregning af BNP ikke medregner miljø- og klimaeffekterne af samfundets produktion og forbrug.

”Det grønne BNP gør det muligt at værdisætte miljø- og naturgoderne. Formålet er kort sagt at hjælpe befolkningen og politikerne med at vurdere, om den økonomiske vækst er sket på bekostning af klimaet og miljøet,” siger Peter Birch Sørensen, som står i spidsen for de grønne forskningsprojekter, der er støttet af KR Foundation og Carlsbergfondet.

De 250 milliarder i tabt værdi står heldigvis ikke alene i forskergruppens arbejde. De offentliggør nemlig også en ny, fremadskuende regnemodel, Grøn REFORM.

Læs også: Det skal du vide om biodiversitet

Grøn REFORM kan vurdere hvordan et politisk tiltag f.eks. vil øge udledningen af luftforurenende stoffer eller drivhusgasser. Modellen kan altså illustrere de miljø- og klimamæssige konsekvenser af forskellige politiske udspil.

Samtidig kan modellen bruges til at udregne, hvad der skal til for at nå de politisk fastlagte miljø- og klimamål. Hvis vi er langt fra at nå dem, kan modellen fortælle, hvor meget der skal til for at komme tilbage på rette spor.

Og så kan modellen hjælpe politikerne med at vurdere forskellige miljø- og klimatiltags effekt – og dermed hjælpe politikerne med at prioritere tiltagene hensigtsmæssigt.

Hurtigt i brug
Udviklingen af regnemodellen er støttet af Finansministeriet som forventes at begynde at tage regnemodellen i brug allerede i 2023.

Peter Birch Sørensen håber, at modellen generelt vil blive brugt, når politikerne fremover laver økonomiske planer.

”Nu får vi forhåbentlig integreret miljø- og klimahensynet mere systematisk i tilrettelæggelsen af den økonomiske politik. Der har været en tendens til, at det har foregået i forskellige kasser og systemer, der har haft svært ved at tale med hinanden,” forklarer han og uddyber:

”Men nu får vi et fælles analysegrundlag og en fælles forståelsesramme, så man bedre kan kommunikere på tværs af ministerier. Nu får vi et fælles sprog, når vi taler om at samtænke økonomi, miljø og klima.”

Grøn REFORM-modellen er ifølge forskergruppen den største af sin art og har vakt opsigt verden over. Finansministeriet har allerede fremlagt modellen for den amerikanske centraladministration, og OECD har fremhævet modellen som forbillede for andre lande. GrønREFORM-modelgruppen i DREAM, der i dag er den primære drivkraft i færdigudviklingen af modellen, er i kontakt med flere lande, der er interesseret i at indføre en lignende model. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online