Ny vidensbank skal hjælpe lærere med at løfte klimaundervisningen
Et nyt gratis undervisningsværktøj skal gøre det lettere for lærere at bringe aktuel klimaviden ind i klasselokalet og give eleverne konkrete handlemuligheder i den grønne omstilling.
Klimaudfordringen er kompleks, præget af dilemmaer og fyldt med modsatrettede interesser. Det gør det vanskeligt, også for undervisere, at skelne mellem solid, videnskabeligt funderet information og mindre pålidelige kilder. Med det nye undervisningsværktøj Klimapakker får lærere et redskab, der skal ruste dem bedre til opgaven.
Initiativet kommer fra Klimaambassaden, som er tænketanken CONCITO’s enhed for grøn dannelse og uddannelse, og er udviklet i tæt dialog med undervisere fra hele landet. Formålet er at gøre ny, pålidelig klimaviden lettere tilgængelig og brugbar i undervisningen. Klimapakkerne er gratis og frit tilgængelige online.
”Vi oplever generelt et stærkt engagement for at styrke klimaundervisningen – men også tegn på en vis mæthed blandt elever. Det skyldes f.eks. mangel på viden om konkrete handlemuligheder, hører vi fra målgruppen,” forklarer seniorkonsulent i CONCITO, Stefan Bruse thor Straten, i en pressemeddelelse.v
Han peger på, at det netop er koblingen mellem viden og handlekompetence, der skal styrkes, hvis klimaundervisningen skal engagere eleverne – og ikke blot skabe bekymring eller afmagt.
Fokus på både håb og handling
Klimapakkerne skal bidrage til at vise, hvor den grønne omstilling allerede er i gang, og hvordan eleverne kan tage del i den.
”Derfor er det afgørende at vise eleverne, hvor den grønne omstilling allerede er i gang, og hvor der er håb og muligheder for handling. Samtidig efterspørger mange undervisere løbende ny, opdateret klimaviden – og det er præcis her, Klimapakkerne kan gøre en forskel,” siger han.
Klimapakkerne er frit tilgængelige og tænkt som et fleksibelt redskab, der kan bruges på tværs af fag og uddannelsesniveauer. Indholdet dækker en bred vifte af klima-temaer og inviterer til undervisning, der både styrker elevernes faglige indsigt og deres kritiske refleksion over samfundsmæssige sammenhænge.
- lhs