Ny forsikringspraksis og risikofond skal fremme nye materialer i byggeriet

Biobaserede og cirkulære materialer er nødt til at blive brugt mere af byggesektoren. En af nøglerne er klar og bedre fordeling af sikkerhed og ansvar.

28.04.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Henrik Andreasen har arbejdet med træfiberprodukter i 10 år. Hans virksomhed Woodfiber har i dag egen produktion i Sverige og har desuden agentur på en række andre produkter, så der kan leveres komplette byggesystemer i træ. Det går støt fremad i virksomheden, men det er ikke uden frustrationer. 

”Der sker mange positive ting på efterspørgselssiden, og vi kan ikke længere vælges fra pga. pris eller byggehastighed. Faktisk har vi efterhånden eksempler på, at vi kan bygge billigere med de biobaserede materialer. Men det er stadig ikke nemt fordi regelsættet er noget vanskeligt at arbejde med,” siger Henrik Andreasen.

Læs også: Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp 

Et eksempel på det vanskelige er, at det ofte tager meget lang tid, før nye metoder og materialer bliver god byggeskik og en del af såkaldt alment teknisk fælleseje, hvilket typisk et krav for at forsikringsselskaberne vil forsikre byggerierne. Men de biobaserede materialer har ikke for alvor været på markedet i de 20 år, man typisk taler om, så der er langt mellem de biobaserede og cirkulære materialer på den liste.

”Det bliver en showstopper for den grønne omstilling. Og det er frustrerende at stå med gode løsninger, som ikke helt kan få luft under vingerne, når der er så stor brug for netop det,” siger Henrik Andreasen.

At få styr på risiko er nøglen
Byggesektoren ved godt, at det går for langsomt med at få de nye – og cirkulære – materialer i brug i stor skala. Derfor offentliggjorde man i sidste uge en ny rapport om risiko ved brugen af nye og især cirkulære materialer i byggeriet. En rapport som er helt på linje med Henrik Andreasens oplevelser:

”Risiko forbundet med mere bæredygtige byggematerialer opleves i praksis som en betydelig barriere for, at byggebranchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Bæredygtige byggematerialer er nemlig ofte nye og ikke-gennemprøvede, og der mangler stadig meget viden om materialerne og deres egenskaber i samspil med andre materialer. I dag strander mange af de gode intentioner om at bygge med mere bæredygtige materialer ved mødet med usikkerhed og risiko,” står der i rapportens indledning.

Analysen anbefaler at der sættes skub i 10 specifikke indsatser. Heraf fokuserer især to på at få løst de konkrete udfordringer med risiko. For det første et forslag om at etablere ny praksis i forsikringsbranchen ift. nye byggematerialer. Her kan man måske finde inspiration i en løsning, som for nylig er blevet lanceret af onlineplatformen for genbrugte byggematerialer, GreenDozer, og den internationale forsikringsmægler WTW.

For det andet forslaget om at oprette en decideret risikofond ”… for byggeprojekter der ønsker at bygge med mere bæredygtige materialer, men som oplever, at de eksisterende forsikringsordninger eller ansvarsplaceringer ikke støtter op om et projekts risikovillighed.”
Ideen er en fælles fond, som kan dække omkostninger til udbedring, hvis der sker fejl, skader eller svigt som følge af bæredygtige (og ikke-gennemprøvede) valg. Et sådant sikkerhedsnet vil ”… fjerne risikoen for store økonomiske konsekvenser for den enkelte bygherre, rådgiver eller entreprenør og dermed øge modet til at eksperimentere og generere ny viden og erfaring med mere bæredygtige materialer – til gavn for både det enkelte projekt men ikke mindst resten af branchen.”

Risikofonden er – nok – på vej
Forslaget om en risikofond er ikke så langt væk, som det måske lyder, for en analyse af de konkrete muligheder for at etablere en sådan fond er allerede i gang i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.
Analysen tager udgangspunkt i det dilemma, at omstilling til cirkularitet og reduktion af CO2 kræver innovation på korttid, med brug af nye byggematerialer, genbrugte/genanvendte materialer og nye byggetekniske løsninger. På den anden side er byggebranchen baseret på velkendte, velafprøvede og veldokumenterede løsninger.

Læs også: Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet 

”Når det dilemma skal opløses, kommer risikoen til at stige, og der er ikke én aktør, som kan bære den alene. Det skal vi finde en løsning på, og netværket er i øjeblikket i gang med et stort arbejde for at undersøge og komme med anbefalinger til hvordan,” siger Hanne Ullum, som er vicedirektør i Bygherreforeningen og repræsentant for Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.

Indtil videre har man kortlagt barrierer og tegnet forslag til mulige opgaver for en fond, men en konkret plan er, ifølge Hanne Ullum, stadig under udvikling. Der er omkring to måneder tilbage inden man lukker for input, hvorefter man vil bruge et års tid til at udvikle en egentlig model for en risikofond.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup