Ny forsikringspraksis og risikofond skal fremme nye materialer i byggeriet

Biobaserede og cirkulære materialer er nødt til at blive brugt mere af byggesektoren. En af nøglerne er klar og bedre fordeling af sikkerhed og ansvar.

28.04.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Henrik Andreasen har arbejdet med træfiberprodukter i 10 år. Hans virksomhed Woodfiber har i dag egen produktion i Sverige og har desuden agentur på en række andre produkter, så der kan leveres komplette byggesystemer i træ. Det går støt fremad i virksomheden, men det er ikke uden frustrationer. 

”Der sker mange positive ting på efterspørgselssiden, og vi kan ikke længere vælges fra pga. pris eller byggehastighed. Faktisk har vi efterhånden eksempler på, at vi kan bygge billigere med de biobaserede materialer. Men det er stadig ikke nemt fordi regelsættet er noget vanskeligt at arbejde med,” siger Henrik Andreasen.

Læs også: Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp 

Et eksempel på det vanskelige er, at det ofte tager meget lang tid, før nye metoder og materialer bliver god byggeskik og en del af såkaldt alment teknisk fælleseje, hvilket typisk et krav for at forsikringsselskaberne vil forsikre byggerierne. Men de biobaserede materialer har ikke for alvor været på markedet i de 20 år, man typisk taler om, så der er langt mellem de biobaserede og cirkulære materialer på den liste.

”Det bliver en showstopper for den grønne omstilling. Og det er frustrerende at stå med gode løsninger, som ikke helt kan få luft under vingerne, når der er så stor brug for netop det,” siger Henrik Andreasen.

At få styr på risiko er nøglen
Byggesektoren ved godt, at det går for langsomt med at få de nye – og cirkulære – materialer i brug i stor skala. Derfor offentliggjorde man i sidste uge en ny rapport om risiko ved brugen af nye og især cirkulære materialer i byggeriet. En rapport som er helt på linje med Henrik Andreasens oplevelser:

”Risiko forbundet med mere bæredygtige byggematerialer opleves i praksis som en betydelig barriere for, at byggebranchen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Bæredygtige byggematerialer er nemlig ofte nye og ikke-gennemprøvede, og der mangler stadig meget viden om materialerne og deres egenskaber i samspil med andre materialer. I dag strander mange af de gode intentioner om at bygge med mere bæredygtige materialer ved mødet med usikkerhed og risiko,” står der i rapportens indledning.

Analysen anbefaler at der sættes skub i 10 specifikke indsatser. Heraf fokuserer især to på at få løst de konkrete udfordringer med risiko. For det første et forslag om at etablere ny praksis i forsikringsbranchen ift. nye byggematerialer. Her kan man måske finde inspiration i en løsning, som for nylig er blevet lanceret af onlineplatformen for genbrugte byggematerialer, GreenDozer, og den internationale forsikringsmægler WTW.

For det andet forslaget om at oprette en decideret risikofond ”… for byggeprojekter der ønsker at bygge med mere bæredygtige materialer, men som oplever, at de eksisterende forsikringsordninger eller ansvarsplaceringer ikke støtter op om et projekts risikovillighed.”
Ideen er en fælles fond, som kan dække omkostninger til udbedring, hvis der sker fejl, skader eller svigt som følge af bæredygtige (og ikke-gennemprøvede) valg. Et sådant sikkerhedsnet vil ”… fjerne risikoen for store økonomiske konsekvenser for den enkelte bygherre, rådgiver eller entreprenør og dermed øge modet til at eksperimentere og generere ny viden og erfaring med mere bæredygtige materialer – til gavn for både det enkelte projekt men ikke mindst resten af branchen.”

Risikofonden er – nok – på vej
Forslaget om en risikofond er ikke så langt væk, som det måske lyder, for en analyse af de konkrete muligheder for at etablere en sådan fond er allerede i gang i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.
Analysen tager udgangspunkt i det dilemma, at omstilling til cirkularitet og reduktion af CO2 kræver innovation på korttid, med brug af nye byggematerialer, genbrugte/genanvendte materialer og nye byggetekniske løsninger. På den anden side er byggebranchen baseret på velkendte, velafprøvede og veldokumenterede løsninger.

Læs også: Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet 

”Når det dilemma skal opløses, kommer risikoen til at stige, og der er ikke én aktør, som kan bære den alene. Det skal vi finde en løsning på, og netværket er i øjeblikket i gang med et stort arbejde for at undersøge og komme med anbefalinger til hvordan,” siger Hanne Ullum, som er vicedirektør i Bygherreforeningen og repræsentant for Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri.

Indtil videre har man kortlagt barrierer og tegnet forslag til mulige opgaver for en fond, men en konkret plan er, ifølge Hanne Ullum, stadig under udvikling. Der er omkring to måneder tilbage inden man lukker for input, hvorefter man vil bruge et års tid til at udvikle en egentlig model for en risikofond.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet