Nu vil virksomheder have styr på compliance

Dansk Industri og Danske Advokater er gået sammen om at udbyde Danmarks vist nok første samlede complianceuddannelse. Over seks dage kommer man igennem alt fra lovgivning, kommunkation, planlægning, risikovurdering, ledelsesinvolvering, tredjeparter til krisestyring og interne undersøgelser.

02.02.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er noget i gære i dansk CSR. I Dansk Industri taler man om, at det nærmest er et paradigmeskift. Det handler om danske virksomheders ønske om at sikre sig orden i eget hus.

”Vi ser det, f.eks. når vi afholder arrangementer om anti-korruption, nye rapporteringskrav eller nye standarder, så er der meget større interesse nu end for et par år siden. Det handler om flere ting: lovgivning, særligt i Storbritannien med UK Bribery Act og Modern Slavery Act, som virksomhederne skal leve op til og nye krav fra kunder i takt med at danske virksomheder arbejder stadig mere internationalt,” forklarer Christine Jøker Lohmann, som er medarrangør og underviser på uddannelsen på vegne af DI – Dansk Industri.

Danske korruptionssager øger opmærksomheden

De seneste års sager om korruption og bestikkelse, som har involveret danske virksomheder og organisationer, spiller også en rolle i virksomhedernes voksende interesse for governance og compliance.

F.eks. ATEA-sagen, som er en rent dansk sag om gavegivning i forbindelse med ordrer til en offentlig kunde; BK Medical-sagen med en dansk direktør involveret i kick-back ordninger med en russisk distributør over flere år, hvor virksomheden selv gik til politiet, og Hempel-sagen omkring skibsmaling i Tyskland, som er et land, vi forbinder med lav korruption, men hvor virksomheden har opsagt fire personer pga. mistanke om bestikkelse.

Et andet nyere fænomen er, at det også er de mindre virksomheder, som udtrykker behov for at skrive tingene ned og tage aktiv stilling og aktivt arbejde med compliance og governance som et emne. Både i strukturerne, men også ved at klæde sine medarbejdere bedre på, så de, når de står ude ved en eller anden grænse og f.eks. bliver afkrævet faciliteringspenge, fortsat opfører sig i overensstemmelse med virksomhedens værdier og etik.

Dansk CSR er uformel
De nye krav og forventninger betyder øget behov for dokumentation af arbejdet. Og her får en del danske virksomheder problemer. Det er ikke sådan at der er nogen grund til at tro, at danske virksomheder i praksis ikke overholder gældende lovgivning. Ofte er det bare ikke sådan skrevet ned, hvordan de holder styr på tingene.

”I en dansk kontekst arbejder man ofte med mere uformelle strukturer, hvor politikkerne ikke er skrevet ned og organiseringen af arbejdet er måske ikke formaliseret,” siger Christine Jøker Lohmann.

Det ligger fint i tråd med det, som man på CSB kalder ”implicit CSR”, hvor virksomhedernes samfundsansvar i høj grad er et resultat af fælles normer, værdier og forventninger mellem samfund, borgere, kunder, offentlige og private institutioner og virksomhederne. Der er også dem, der siger, at det bare handler om at der i Danmark er for mange ”hjemmelavede løsninger”.

Uanset måden at sige det på, så giver det udfordringer, når man agerer internationalt, hvor der er krav om mere eksplicitte erklæringer etc.

Fokus på organisering
Danske Advokater og Dansk Industri håber, at man efter at have gennemført uddannelsen vil føle sig rustet til en rolle som ”compliance officer”. For selvom uddannelsen kommer omkring både national og international lovgivning og retningslinjer – også FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber – så kommer hovedparten af undervisningen til at handle om metoder og organisation.

”De konkrete udfordringer varierer jo – er det konkurrencelov, kædeansvar, arbejdstagerforhold eller anti-korruption der er mest relevant for den enkelte virksomhed, men metoden – at skrive sine politikker ned, kommunikere dem, organisering af risikovurderinger, overvåge politikkernes implementering og overholdelse, procedurer, kontroller – kan ofte bruges på tværs af emnerne,” siger Christine Jøker Lohmann.

Du kan læse mere om uddannelsen og tilmelde dig her. Kursusstart er 29. marts 2017. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)