Novo Nordisk Fonden starter en kontroversiel debat om genteknologi

Over en en femårig periode vil Novo Nordisk Fonden donere op til ti milliarder kroner årligt til fremstilling af mad ved hjælp af en ny genteknologi. "En svær debat, men også en debat, som er helt nødvendig," lyder det fra Socialdemokratiet.

22.04.2022

CSR.dk

Novo Nordisk Fonden har for nylig offentliggjort en ny og kontroversiel strategi for de næste fem år. Formålet med strategien er at donere op til ti milliarder kroner årligt til fremstilling af mad ved hjælp af en ny genteknologi. 

Fonden vil arbejde med fremstilling af sund mad, som er ernæringsrigtig, klimavenlig og fremstillet med hjælp fra genforskere og biologer. Fonden er dog klar over, at der skal gøres op med den nuværende godkendelsesprocedure, for at det kan lade sig gøre.

Niels Peter Nørring, der er klima og EU-chef i organisationen Landbrug og Fødevarer fastslår, at med de kæmpestore udfordringer der er med klima og forsyning lige nu, så er der mere end nogensinde brug for teknologi.

Andre er også positive blandt andet har fødevaretænketanken Frej igennem de sidste år kæmpet for, at netop genteknologien fik en mere fremtrædende plads på fødevaredagsordenen.

Læs også: En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer

Flere fremhæver CRISPR – en ny genteknologi, der omtales som et gen-redigeringsværktøj, hvor de enkelte gener i planten får ændret deres egenskab, som en af de teknologier, der vil vinde indpas i fremtidens madproduktion.

Politisk er der også øget interesse på området. Socialdemokratiet, Venstre og Det Radikale Venstre er alle mere eller mindre positive.

"Vi har taget en beslutning om i Radikale Venstre, at vi ikke længere ser GMO som en trussel. I særdeleshed er vi positive over for CRISPR-teknologi, hvor man anvender naturens egne mutationer til at producere mere modstandsdygtige planter," lyder det fra Kathrine Olldag, der er Radikale Venstres fødevareordfører.

Socialdemokratiers fødevareordfører Anders Kronborg mener, at det er en svær debat, men også en debat, som er helt nødvendig.

Politikerne og Novo Nordisk Fonden er dog underlagt beslutning fra EU på området, idet en afgørelse fra EU lige nu gør det umuligt at bruge CRISPR-teknologien. Fra Landbrug og Fødevarer organisationens side håber man, at de klima- og forsyningskriser, som tegner sig lige nu, kan være med til fremme processen.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aalborg Kommune
Event
Aalborg 2024 - Vores Byer. Vores ansvar

1. til 3. oktober 2024 er Aalborg Kommune vært for den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund. Konferencen er i Aalborg Kongres & Kultur Center, mens Kildeparken bliver fyldt med grønne aktiviteter for alle interesserede.

Dato

01.10.2024

Tid

10:00

Sted

Aalborg

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online