Modegiganter lancerer bæredygtighedsagenda for topchefer

En stribe af den internationale modebranches topaktører er gået sammen om en guide til industriens øverste ledere, som med bæredygtighed som omdrejningspunkt skal hjælpe dem med at fremtidssikre deres virksomheder.

CEO Agendaen skal guide modeindustriens topchefer i prioriteringen af bæredygtighed..

27.03.2018

CSR.dk

Bæredygtighed er ikke længere bare en trend, det er en forretningsmæssig nødvendighed. Sådan lyder rationalet bag den CEO Agenda, som en række af den internationale modebranches absolutte giganter i dag har lanceret.

Læs også: Modevirksomheder vil gøre fremtiden cirkulær

Agendaen bliver præsenteret af NGO’en Global Fashion Agenda og omfatter de syv vigtigste bæredygtighedsprioriteter for topchefer i modeindustrien i 2018. Initiativets rolle er så at guide topcheferne i de relevante virksomheder i arbejdet med at fokusere deres indsats på bæredygtighedsfronten.

Programmet er designet i samarbejde med ledende brands som danske Bestseller, H&M, amerikanske Target, luksuskonglomeratet Kering (der har Gucci, Stella McCartney, Balenciaga m.fl. under sine vinger) og flere andre, og bygger oven på rapporten Pulse of the Fashion Industry 2017 fra GFA og Boston Consulting Group.

Fra Global Fashion Agendas side kalder man det ’en historisk milepæl for modebranchen’, der med CEO Eva Kruses ord ikke alene er en af de største i verden, men også en af de mest ressource- og arbejdsintensive.

”Det er første gang i historien af centrale aktører fra industrien er gået sammen om at diskutere – og nå til enighed om – hvad der skal prioriteres for at forbedre industriens miljømæssige og sociale fodaftryk. Det kræver en koordineret indsats at gøre en forskel når det kommer til bæredygtighed, og derfor kan denne agenda potentielt være et kæmpe gennembrud”, siger hun og fortsætter:

”De miljømæssige, sociale og etiske udfordringer, industrien står over for i dag er ikke kun en trussel mod planeten, men også mod industrien selv. Derfor er der ikke noget alternativ til at bæredygtighed bliver en central af et hvert selskabs forretningsstrategi”.

De syv prioriteter er fordelt på kort og langt sigt. Illustration: Global Fashion Agenda.

Prioriteter på både kort og langt sigt
De syv konkrete punkter på CEO Agendaen, der ifølge GFA bør være i toppen af dagsordenen for enhver topchef i branchen for tiden, er delt i to segmenter baseret på tidsrammen omkring dem.

Tre af prioriteterne bør implementeres med det samme:

  • Sporbarhed i forsyningskæden
  • Effektivt forbrug af vand, energi og kemikalier
  • Respektfulde og sikre arbejdsmiljøer

Fire prioriteter handler om fundamentale ændringer på længere sigt:

  • Bæredygtigt materialemix
  • Lukket kredsløb i produktionen
  • Promovering af bedre lønsystemer
  • Den fjerde industrielle revolution

Ifølge GFA er CEO Agendaen rettet mod topchefer, fordi ’bæredygtighed er et strategisk emne, der kræver engagement fra øverste niveau’. Og netop de respektive topchefer peger da også på de strategiske aspekter og potentialet i det samarbejde, Agendaen repræsenterer.

"Vi anser CEO Agendaen som et vigtigt initiativ og en driver til at håndtere udfordringer og muligheder kollektivt som industri, og til at inspirere enkelte virksomheder til at handle. Det at arbejde sammen med de andre strategiske partnere for at komme med input til dagsordenen har været en værdifuld og indsigtsfuld rejse, og vi vil anvende mange af disse indsigter i takt med at vi udvikler vores nye strategiske ramme for Bestseller", siger Head of Corporate Affairs, Dorthe Scherling Nielsen.

Hun bliver bakket op af sin kollega i den svenske gigant H&M, CEO Karl-Johan Persson.

”De store udfordringer, verden står overfor kan kun håndteres ved at arbejde sammen. Det er en forudsætning for at gøre modeindustrien til en del af løsningen i stedet for en del af problemet. Den tilgang har eksempelvis hjulpet os med at sætte det ambitiøse mål at blive klimapositive inden 2040. Det betyder at vi ikke bare minimerer de negative konsekvenser, vores forretning har for planeten, men gør en positiv forskel i stedet”, siger han.

Læs også: Ny Bangladesh Accord lægger vægt på fagforeninger

Udover Bestseller, H&M, Target og Kering har også den Hong Kong-baserede forbrugsvarekoncern Li & Fung samt interesseorganisationen Sustainable Apparel Coalition bidraget til udviklingen af CEO Agendaen. De udgør desuden også Global Fashion Agendas strategiske partnere.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online