Mindre madspild ved påskebordet

Resultater fra en ny undersøgelse om danskernes madspild peger på markante forbedringer inden for madspild.

01.04.2013

CSR.dk

Birgitte Escherich, der er dedikeret madspilds-bekæmper og direktør i Kostkompagniet, mener, at vi skal blive bedre til at udnytte de fødevarer vi har..

Der er kaldt til kamp mod madspild. Hver anden dansker har mindsket sit madspild det seneste år, og over halvdelen har udtalt, at de ville mindske deres madspild i Påsken ved for eksempel at bruge rester.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad. Samtidig fremgår det af tal fra Danmarks Statistik, at detailhandlen har solgt ti procent færre fødevarer de seneste fem år.

Det er ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad tegn på, at danskerne har taget opfordringen om at stoppe spild af mad seriøst.

”Noget tyder på, at alle de madspildskampagner og indsatser, som har kørt herhjemme de seneste par år, begynder at have varig effekt på vores forbrugsmønstre, så vi skaber en egentlig adfærdsændring”, udtaler stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Finanskrise og liberal lukkelov påvirker forbrug
Det er dog ikke kun kampagner, der er årsag til nedjusteringen af forbrug af fødevarer. Både finanskrisen og den liberaliserede lukkelov fremhæves som bevæggrunde for et mindsket madspild.

<p>"Påsken behøver ikke at ende med en dårlig smag i munden og masser af mad i skraldespanden"</p>

Birgitte Escherich

”Vi skal huske på den liberaliserede lukkelov, som betyder, at danskerne ikke længere behøver at hamstre. Og finanskrisen spiller nok også en rolle i indsatsen for mindre madspild”, tilføjer Selina Juul.

Hver anden dansker svarer i undersøgelsen, at den primære motivation ved at reducere madspild er at spare penge.  

Den pointe understøtter madspilds-bekæmper og direktør i Kostkompagniet, Birgitte Escherich.

”Højtider behøver ikke at ende med en dårlig smag i munden og masser af mad i skraldespanden. Vi skal med andre ord blive bedre til at udnytte de fødevarer, som vi i forvejen har. Og med lidt bedre planlægning og omtanke kan vi spare os for både besværet samt mad- og pengespild”.
 

Læs hele undersøgelsen ”Markedsanalyse om udviklingen i madspild af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad” her.

Læs mere om Stop Spild Af Mad her.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

18.12.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Flere miljømærkede kontorartikler i ny SKI aftale

18.12.2025CSR.dk

Danmark vil tage farten af fast fashion

17.12.2025CSR.dk

Velkommen til endnu en omnibus – nu om miljølovgivning

17.12.2025Schneider Electric

Sponseret

Fra hotel til moderne boliger – med Merten M-Pure europamateriel

15.12.2025Forenede Service

Sponseret

Kokkenes Køkken fordobler økologien i fire kantiner – uden meromkostninger

15.12.2025CSR.dk

Klimaforandringer skaber voksende udfordringer for alt fra Formel 1 til maratonløb

15.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Nyt år, nye grønne rutiner: Tænk klimaet ind i nytårsambitionerne

11.12.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Karriere i NGOer & Fonde I Sustainable Career Moves

Ønsker du at tage første – eller næste – skridt mod en karriere med ESG og bæredygtighed i centrum? På dette webinar stiller vi denne gang skarpt på karrieremuligheder i NGOer og fonde.

Dato

18.12.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

18.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online på Teams

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

06.01.2026

Tid

12:30

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens bæredygtige strategi

Ønsker du strategisk forståelse i hvordan du arbejder med og implementerer virksomhedens bæredygtige strategier? Deltag på dette kursus og lær om bæredygtige startegier. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

08.01.2026

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.01.2026

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 9. januar: Sustainable Business Change Manager

Vil du styrke virksomhedens ESG og sustainability-indsats – eller tage dit næste karriereskridt? Hør hvordan den praktiske SBCM-uddannelse med certificering giver dig viden og handlekompetencer inden for bæredygtig forretningsudvikling - så du skaber værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

09.01.2026

Tid

12:30

Sted

Zoom