Mindre madspild ved påskebordet

Resultater fra en ny undersøgelse om danskernes madspild peger på markante forbedringer inden for madspild.

01.04.2013

CSR.dk

Birgitte Escherich, der er dedikeret madspilds-bekæmper og direktør i Kostkompagniet, mener, at vi skal blive bedre til at udnytte de fødevarer vi har..

Der er kaldt til kamp mod madspild. Hver anden dansker har mindsket sit madspild det seneste år, og over halvdelen har udtalt, at de ville mindske deres madspild i Påsken ved for eksempel at bruge rester.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad. Samtidig fremgår det af tal fra Danmarks Statistik, at detailhandlen har solgt ti procent færre fødevarer de seneste fem år.

Det er ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad tegn på, at danskerne har taget opfordringen om at stoppe spild af mad seriøst.

”Noget tyder på, at alle de madspildskampagner og indsatser, som har kørt herhjemme de seneste par år, begynder at have varig effekt på vores forbrugsmønstre, så vi skaber en egentlig adfærdsændring”, udtaler stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Finanskrise og liberal lukkelov påvirker forbrug
Det er dog ikke kun kampagner, der er årsag til nedjusteringen af forbrug af fødevarer. Både finanskrisen og den liberaliserede lukkelov fremhæves som bevæggrunde for et mindsket madspild.

<p>"Påsken behøver ikke at ende med en dårlig smag i munden og masser af mad i skraldespanden"</p>

Birgitte Escherich

”Vi skal huske på den liberaliserede lukkelov, som betyder, at danskerne ikke længere behøver at hamstre. Og finanskrisen spiller nok også en rolle i indsatsen for mindre madspild”, tilføjer Selina Juul.

Hver anden dansker svarer i undersøgelsen, at den primære motivation ved at reducere madspild er at spare penge.  

Den pointe understøtter madspilds-bekæmper og direktør i Kostkompagniet, Birgitte Escherich.

”Højtider behøver ikke at ende med en dårlig smag i munden og masser af mad i skraldespanden. Vi skal med andre ord blive bedre til at udnytte de fødevarer, som vi i forvejen har. Og med lidt bedre planlægning og omtanke kan vi spare os for både besværet samt mad- og pengespild”.
 

Læs hele undersøgelsen ”Markedsanalyse om udviklingen i madspild af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad” her.

Læs mere om Stop Spild Af Mad her.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

06.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Lübech Living åbner ny butik i Aalborg

03.11.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Klimaregnskabets fire modningsniveauer

03.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab med effekt på arbejdsglæde og datakvalitet

01.11.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Giv en ged, Den perfekte firmagave til jul!

31.10.2025CSR.dk

Klimarådet vil have 35-mål og reelle CO2-reduktioner

31.10.2025CSR.dk

Cirkulær betonløsning vinder pris på Building Green

30.10.2025CSR.dk

Ny bydel i Billund skal sætte ny standard for klimavenligt byggeri

30.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Skab stemning med ekstra store lys fra Vance Kitira

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Scope 3 Strategy: Addressing Emissions Through Business Model Adaptation

This webinar will explore how companies are utilising Scope 3 insights to justify more fundamental business model shifts and transformation. It will demonstrate how leading businesses are realising the deepest emissions reductions through reducing their impact on resource use and regenerating nature, as well as exploring how they first uncovered the potential of these strategies through their Scope 3 insights.

Dato

06.11.2025

Tid

15:00

Sted

Online via Zoom

DTU
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

Deltag i tre dages spændende kursus, hvor du får en hurtigt og bekvem introduktion til jernbaneteknologi og driftsstyring. Midt i kurset tager vi til Berlin, hvor vi besøger Tekniske Universitet Berlins signal- og driftsstyring laboratorium.

Dato

07.11.2025

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Byggebranchen I Sustainable Career Moves

Ønsker du at tage første – eller næste – skridt mod en karriere med ESG og bæredygtighed i centrum? På dette webinar stiller vi skarpt på job- og karrieremuligheder i byggebranchen.

Dato

07.11.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG-rapportering

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG-rapporteringsarbejdet

Dato

07.11.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 7. november: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.11.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom