Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

SMV'erne er presset af mange, uforudsigelige og uensartede krav til bæredygtig omstilling uden belønning. Det skal der arbejdes for at lave om på.

10.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Bæredygtighedsdagsordnen befinder sig i et svært krydsfelt i øjeblikket. 

Virksomhederne er på en af samme tid helt afklarede med behovet for transformation i retning af klimaneutralitet og vanvittigt frustrerede over ingen belønning eller kompensation at få for at gøre en indsats i den retning. En indsats, som hele tiden forventes at øges, især på grund af den endog meget omsiggribende regulering fra især EU. 

Det gør virksomhederne bekymrede for deres konkurrenceevne. Især de små og mellemstore virksomheder (SMV), kunne man forstå på et panel til eventet i går. En bekymring som også gælder EU generelt. Så langt er de fleste vist enige. 

Men der sættes spørgsmålstegn ved, om man leder efter svaret på det problem, det rigtige sted. Som Lotte Hansen, partner i Hansen og Ersbøll Agenda sagde ved virksomhedens nytårskur d. 9. januar: 

”Man løser altså ikke EU’s konkurrenceproblem lidt deregulering. Der er satset på regulering, og opgaven er nu at arbejde for at den bliver til konkurrencekraft.”

F.eks. ved at sørge for, at er i EU bliver købt ind efter de principper man selv har opstillet. Så virksomheder bliver belønnet. Mens virksomhederne – stadig – skal sørge for at få konverteret deres arbejde med at leve op til lovgivning til forretningsudvikling og innovation. Også SMV’erne.   

Nuværende situation er uholdbar

Erick Thürmer, som er CEO i Thürmer Tools, forklarede fra sin plads i panelet, hvordan en mellemstor virksomhed som hans bliver presset fra flere sider. 

”Vi har taget bæredygtig omstilling ind i vores strategi. Vi er helt med. Vores problem er for det første, at der er for stor usikkerhed om den lovgivning på alle mulige områder – ikke bare rapportering – som bliver ved med at komme. Noget bliver implementeret i Danmark med tilbagevirkende kraft med en dags varsel, men uden svar på om en afgift f.eks. bliver på 50 øre eller 5 kroner pr enhed. For det andet modtager vi flere og flere krav fra vores store kunder. Men de krav kan være ret forskellige, og det sluger tid. Samtidig har vi ikke har fået en krone i belønning for at leve op til hverken det ene eller andet krav,” sagde han. 

”Det er uholdbart. Uanset hvor meget, man som virksomhed gerne vil arbejde med transformation og grøn omstilling. Og det vil vi – for vi tror stadig på, at der er penge i det. Men der er nogle udfordringer, som vi er nødt til at få løst, hvis det ikke skal falde til jorden,” understregede han.  

Hansen og Ersbøll Agenda har siden 2017 tilbudt strategiudviklingsforløb med fokus på bæredygtig omstilling til netop SMV-segmentet gennem konceptet Plan Earth. Det arbejde foregår stadig – endda med en nylanceret digital platform, som skulle gøre processen endnu lettere at gå til. Men de syv år og et betragteligt antal virksomheder, som har været igennem strategiforløbet, har også givet nye erkendelser. 

”Vi troede i 2017, at man kunne vinde markedet gennem strategi. I dag er det tydeligt for os, at selvom man ikke kan vinde uden strategi, så skal der også andet til. Og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi når hen til en tilstand, hvor dem, der gør sig umage med det her, bliver belønnet. Det må alle, der kan, begynde at arbejde for og påvirke, sagde Lotte Hansen. 

Harmonisering hjælper

Om Erhvervsstyrelsen er i gang med at skubbe udviklingen i den retning, har vi stadig til gode at finde ud af, selv efter deres oplæg ved nytårskuren 9. januar. Ret skal være ret, det var heller ikke det, de var inviteret til at tale om. 

Anna Nedergaard Hesseldahl, chefkonsulent, fremhævede dog harmonisering af krav i sin gennemgang af den frivillige rapporteringsstandard for SMV’er, kendt som VSME og netop udkommet i version to. 

”Den harmonisering af opgørelsesmetoder og fokus, som rapporteringskravene står for, er netop tænkt som en hjælp til at skære ned i mængden af forskelligrettede krav, SMV’er mødes af fra deres kunder,” sagde hun, og opfordrede til at tage fat i de værktøjer Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed. Bl.a. en præsentation med en proces for at rapportere ift. VSME. 

Vi skal transformere

Lotte Hansen rundede dagen af med en opfordring til at gøre rapporteringsopgaven så let for sig selv som muligt (og sørme om Hansen og Ersbøll Agenda ikke havde udviklet et værktøj til det)  som og derfra komme hurtigst muligt videre til at arbejde med strategiudvikling og innovation. 

”Det må ikke være regulering og rapportering det hele, der skal også være innovation. Ellers kommer vi aldrig hen til at bæredygtig omstilling bliver transformativ og ikke kun inkrementel. Det er det vi ser i dag og det den nuværende regulering understøtter mest. Det er ikke nok. Og det er ikke der, man kan tjene penge,” sagde hun. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Frivillig rapportering - hvad kræver det?

Bortfald af krav om CSRD-rapportering for de fleste virksomheder kræver nye planer og beslutninger om rapportering. EU peger i retning af den frivillige standard udviklet særligt til SMV'er: VSME. Kom tættere på standarden her.  

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K