Ligestilling og cirkulær økonomi på menuen i Davos

World Economic Forums årlige topmøde i Davos begyndte i går, som sædvanlig med en lang række emner på dagsordenen. Cirkulær økonomi og ligestilling mellem kønnene er blandt fokusområderne på konferencen, hvis bestyrelse i år udelukkende består af kvinder.

World Economic Forums årlige topmøde bliver som sædvanlig afholdt i den schweiziske skisportsby Davos. Foto: WEF.

25.01.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Knap 40 stats- og regeringschefer, stribevis af topchefer fra erhvervslivet, kulturpersonligheder, NGO’er og mediefolk er i disse dag samlet i den schweiziske skisportsby Davos til World Economic Forums årlige topmøde, der bliver kaldt verdens vigtigste netværksarrangement.

Læs også: I Island kan man få bøde for manglende ligeløn

Dagsordenen spænder som altid vidt og bredt over forbrug, forurening, jobskabelse, klimaforandringer, vedvarende energi, innovation, politik og meget andet. To af de områder, der også er på menuen er ligestilling og cirkulær økonomi, som hver især påvirker flere af de andre emner.

World Economic Forums organisation bag det årlige topmøde er således gennem en årrække blevet kritiseret for at være for mandsdomineret, skriver DR. Og selvom der igen i år bliver sat rekord i antallet af deltagende kvinder, så er fordelingen stadig skæv, med 23 procent kvinder mod 77 procent mænd.

Den rent kvindelige bestyrelse bag årets topmøde blev præsenteret ved åbningen i går. Foto: WEF.

Kvindelig bestyrelse er et godt signal, men ikke nok
Et konkret eksempel på, at WEF forsøger at ændrer det billede, kan ses på årets udgave af den særlige bestyrelse, der bestyrer det fem dage lange topmøde. De syv co-chairs i bestyrelsen er således udelukkende kvinder, og omfatter bl.a. Norges statsminister Erna Solberg, IBM-topchefen Ginni Rometty og direktør for den Internationale Valutafund IMF, Christine Lagarde.

Ifølge Katja Iversen, der er direktør for den internationale organisation Women Deliver, og blandt de inviterede i Davos, er det ikke bare et signal, at formandskabet i år kun består af kvinder.

”Det har også haft stor indflydelse på programmet og på de diskussioner, vi har her. Canadas premierminister, Justin Trudeau, kommer i morgen, og han vil også fokusere på ligestilling, ligesom han gjorde under sin politiske valgkampagne”, siger hun til DR.

Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi

Davos-mødets overordnede agenda er ikke overraskende af økonomisk karakter, og det er også i det lys, interessen i ligestilling skal ses, påpeger DR's korrespondent i Schweiz, Stéphanie Surrugue.

En McKinsey-rapport fra 2015 viser således, at det årlige globale bruttonationalprodukt vil stige med 26 procent frem mod 2025, hvis der kommer fuld ligestilling på arbejdsmarkederne.

”Men med det tempo som ligestillingen på verdensplan skrider frem, vil der først være ligestilling om 100 år, og så lang tid kan man ikke vente, mener man her i Davos”, siger Stéphanie Surrugue.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt talerne på åbningsdagen af World Economic Forums årsmøde. Foto: WEF.

Brug for mere cirkulær handling
Cirkulær økonomi er, som nævnt, et andet begreb, der har været i vælten i starten af arrangementet i den lille alpeby, ligesom det har været det tidligere år. Det skyldes ikke mindst Ellen MacArthur-fondens New Plastics Economy-initiativ.

Under den paraply har 11 virksomheder således enten bekræftet eller annonceret løfter om 100 procent genanvendelig eller kompostérbar emballage senest i 2025, herunder bl.a. Coca-Cola, Evian, Marks & Spencer (M&S) og Walmart, skriver organisationen.

Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos

I industrien bliver udmeldingerne modtaget med glæde, men samtidig er der behov for endnu mere handling, siger Unilevers chief executive, Paul Polman, hvis virksomhed også er blandt de 11, der støtter op om plastikinitiativet.

”Det er gode nyheder at mange andre store selskaber sætter deres egne mål for at adressere plastaffald i havene. Men som forbrugerindustri er vi nødt til at bevæge os meget længere, meget hurtigere, for at håndtere udfordringerne forbundet med engangsplast ved at lede skiftet væk fra den lineære brug-og-smid-væk-forbrugsmodel til en, der er reelt cirkulær i sit design”, siger han til EMF.

Brug for at tage fat om plastproblemet ved roden
Hvis de store selskaber skal lykkes med deres målsætninger er der også brug for innovation på materialefronten, mener EMF, der derfor har indstiftet en innovationspris, Circular Materials Challenge, under New Plastics Economy. De fem vindere, der får 200.000 dollars hver (godt 1,2 mio. kr.), blev annonceret i Davos i går.

Sammen med vinderne af den beslægtede Circular Design Challenge, der blev udråbt i oktober sidste år, skal de mange idéer involveres i et acceleratorprogram i samarbejde med Think Beyond Plastic, der skal gøre dem klar til at blive markedsført i stor skala.

Ellen MacArthur udnævnte i går vinderne af sin fonds innovationspris, Circular Materials Challenge. Billedet er fra hendes deltagelse i 2016. Foto: WEF.

”Disse vindende innovationer viser hvad der er muligt, når principperne i den cirkulære økonomi bliver anvendt til fulde. Oprydning spiller fortsat en vigtig rolle når det kommer til at håndtere konsekvenserne af plastikforureningskrisen, men vi ved at vi er nødt til at gøre mere. Vi har hårdt brug for løsninger, der tager fat om roden på problemet, og ikke kun behandler symptomerne”, siger Ellen MacArthur i forbindelse med priserne.

På de politiske plan har regeringerne i Frankrig og Storbritannien annonceret skridt i retning af mere cirkulære tilgange til håndtering af plastik.

I december gentog den franske regering således et løfte fra juli 2017, der skal gøre cirkulær økonomi til et centralt aspekt i landets energiomstilling, hvilket bl.a. indebærer at små virksomheder får tilskud til at halvere mængden af affald, der ryger på lossepladsen, og til at opnå 100 procent genanvendelse af plastik i 2025.

Læs også: Mere end 200 nationer vil eliminere plastforurening i havene

Og ’hjemme’ i det engelske annoncerede EMF og Wrap for nylig et nyt samarbejde, der som statsstøttet projekt skal samle erhvervsliv, regeringer og andre stakeholders for at skabe og implementere cirkulære økonomiløsninger omkring plastaffald.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)