Ligestilling og cirkulær økonomi på menuen i Davos

World Economic Forums årlige topmøde i Davos begyndte i går, som sædvanlig med en lang række emner på dagsordenen. Cirkulær økonomi og ligestilling mellem kønnene er blandt fokusområderne på konferencen, hvis bestyrelse i år udelukkende består af kvinder.

World Economic Forums årlige topmøde bliver som sædvanlig afholdt i den schweiziske skisportsby Davos. Foto: WEF.

25.01.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Knap 40 stats- og regeringschefer, stribevis af topchefer fra erhvervslivet, kulturpersonligheder, NGO’er og mediefolk er i disse dag samlet i den schweiziske skisportsby Davos til World Economic Forums årlige topmøde, der bliver kaldt verdens vigtigste netværksarrangement.

Læs også: I Island kan man få bøde for manglende ligeløn

Dagsordenen spænder som altid vidt og bredt over forbrug, forurening, jobskabelse, klimaforandringer, vedvarende energi, innovation, politik og meget andet. To af de områder, der også er på menuen er ligestilling og cirkulær økonomi, som hver især påvirker flere af de andre emner.

World Economic Forums organisation bag det årlige topmøde er således gennem en årrække blevet kritiseret for at være for mandsdomineret, skriver DR. Og selvom der igen i år bliver sat rekord i antallet af deltagende kvinder, så er fordelingen stadig skæv, med 23 procent kvinder mod 77 procent mænd.

Den rent kvindelige bestyrelse bag årets topmøde blev præsenteret ved åbningen i går. Foto: WEF.

Kvindelig bestyrelse er et godt signal, men ikke nok
Et konkret eksempel på, at WEF forsøger at ændrer det billede, kan ses på årets udgave af den særlige bestyrelse, der bestyrer det fem dage lange topmøde. De syv co-chairs i bestyrelsen er således udelukkende kvinder, og omfatter bl.a. Norges statsminister Erna Solberg, IBM-topchefen Ginni Rometty og direktør for den Internationale Valutafund IMF, Christine Lagarde.

Ifølge Katja Iversen, der er direktør for den internationale organisation Women Deliver, og blandt de inviterede i Davos, er det ikke bare et signal, at formandskabet i år kun består af kvinder.

”Det har også haft stor indflydelse på programmet og på de diskussioner, vi har her. Canadas premierminister, Justin Trudeau, kommer i morgen, og han vil også fokusere på ligestilling, ligesom han gjorde under sin politiske valgkampagne”, siger hun til DR.

Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi

Davos-mødets overordnede agenda er ikke overraskende af økonomisk karakter, og det er også i det lys, interessen i ligestilling skal ses, påpeger DR's korrespondent i Schweiz, Stéphanie Surrugue.

En McKinsey-rapport fra 2015 viser således, at det årlige globale bruttonationalprodukt vil stige med 26 procent frem mod 2025, hvis der kommer fuld ligestilling på arbejdsmarkederne.

”Men med det tempo som ligestillingen på verdensplan skrider frem, vil der først være ligestilling om 100 år, og så lang tid kan man ikke vente, mener man her i Davos”, siger Stéphanie Surrugue.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt talerne på åbningsdagen af World Economic Forums årsmøde. Foto: WEF.

Brug for mere cirkulær handling
Cirkulær økonomi er, som nævnt, et andet begreb, der har været i vælten i starten af arrangementet i den lille alpeby, ligesom det har været det tidligere år. Det skyldes ikke mindst Ellen MacArthur-fondens New Plastics Economy-initiativ.

Under den paraply har 11 virksomheder således enten bekræftet eller annonceret løfter om 100 procent genanvendelig eller kompostérbar emballage senest i 2025, herunder bl.a. Coca-Cola, Evian, Marks & Spencer (M&S) og Walmart, skriver organisationen.

Læs også: ’Hydrogenråd’ lanceret i Davos

I industrien bliver udmeldingerne modtaget med glæde, men samtidig er der behov for endnu mere handling, siger Unilevers chief executive, Paul Polman, hvis virksomhed også er blandt de 11, der støtter op om plastikinitiativet.

”Det er gode nyheder at mange andre store selskaber sætter deres egne mål for at adressere plastaffald i havene. Men som forbrugerindustri er vi nødt til at bevæge os meget længere, meget hurtigere, for at håndtere udfordringerne forbundet med engangsplast ved at lede skiftet væk fra den lineære brug-og-smid-væk-forbrugsmodel til en, der er reelt cirkulær i sit design”, siger han til EMF.

Brug for at tage fat om plastproblemet ved roden
Hvis de store selskaber skal lykkes med deres målsætninger er der også brug for innovation på materialefronten, mener EMF, der derfor har indstiftet en innovationspris, Circular Materials Challenge, under New Plastics Economy. De fem vindere, der får 200.000 dollars hver (godt 1,2 mio. kr.), blev annonceret i Davos i går.

Sammen med vinderne af den beslægtede Circular Design Challenge, der blev udråbt i oktober sidste år, skal de mange idéer involveres i et acceleratorprogram i samarbejde med Think Beyond Plastic, der skal gøre dem klar til at blive markedsført i stor skala.

Ellen MacArthur udnævnte i går vinderne af sin fonds innovationspris, Circular Materials Challenge. Billedet er fra hendes deltagelse i 2016. Foto: WEF.

”Disse vindende innovationer viser hvad der er muligt, når principperne i den cirkulære økonomi bliver anvendt til fulde. Oprydning spiller fortsat en vigtig rolle når det kommer til at håndtere konsekvenserne af plastikforureningskrisen, men vi ved at vi er nødt til at gøre mere. Vi har hårdt brug for løsninger, der tager fat om roden på problemet, og ikke kun behandler symptomerne”, siger Ellen MacArthur i forbindelse med priserne.

På de politiske plan har regeringerne i Frankrig og Storbritannien annonceret skridt i retning af mere cirkulære tilgange til håndtering af plastik.

I december gentog den franske regering således et løfte fra juli 2017, der skal gøre cirkulær økonomi til et centralt aspekt i landets energiomstilling, hvilket bl.a. indebærer at små virksomheder får tilskud til at halvere mængden af affald, der ryger på lossepladsen, og til at opnå 100 procent genanvendelse af plastik i 2025.

Læs også: Mere end 200 nationer vil eliminere plastforurening i havene

Og ’hjemme’ i det engelske annoncerede EMF og Wrap for nylig et nyt samarbejde, der som statsstøttet projekt skal samle erhvervsliv, regeringer og andre stakeholders for at skabe og implementere cirkulære økonomiløsninger omkring plastaffald.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen