Pulserapporten 2018: Roadmap til at få sin mode- og tekstilvirksomhed videre eller i gang mod bæredygtighed

Hvordan kommer min virksomhed tættere på målet? Og hvilke værktøjer kan jeg bruge. 2018-udgaven af Global Fashion Agenda og Boston Consulting Groups rapport om bæredygtighedsperformance og -omstilling i mode- og tekstilbranchen leverer mulige veje at gå, best practises og case-eksempler. Hovedkonkluisonen er, at metoder og erfaringerne findes, så alle kan komme i gang, men at mere samarbejde er nødvendigt for at få de bedste videre.

Sebastian Boger og Morten Lehmann præsenterer Pulse-rapportens faser og resultater ved Copenhagen Fashion Summit..

16.05.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Status på modebranchen og bæredygtighed i 2018 er, at den samlet set bevæger sig i den rigtige retning. I en måling man kalder "branchens puls" kan man i det andet år den foretages melde om en fremgang fra 32 til 38 ud af 100. Det er godt. Det er også godt, at der, hvor fremgangen primært kommer fra, er de mellemstore virksomheder i branchen, som man i sidste års rapport udpegede som det segment, der hang mest i branchen. 

Man kan også se, at det er i værdikædens yderpunkter, som er design og end of use, der er investeret mest det seneste år. Det er godt, fordi det er de områder, man har arbejdet  mindst med tidligere, men knap så godt, fordi det stadig ikke er løsninger i stor skala man er i gang med. 

På minus-siden er der et tal i undersøgelsen, som står og blinker rødt og stadig kedeligt: Hele 30 pct. af branchen er stadig ikke i gang med bæredygtighed overhovedet. Det er godt nok 20 procentpoint færre end 2017, men det er stadig en stor del af branchen, som ikke bidrager til en omstilling af verdens andenmest forurenende branche. Kun overgået af de fossile brændstoffer. 

"Vi ser 2017 som et vendepunkt for bæredygtighed i mode- og tekstilbranchen. Den procentvise forbedring var større end vi havde regnet med, det er segmentet, som var mest bagud som har rykket sig, 75% af branchen har forbedret deres score og det er nu over halvdelen af alle topledere i branchen som siger, at bæredygtighed indgår som en parameter i deres strategiske beslutninger," sagde Sebastian Boger fra Boston Consulting Group.

Dette er de syv issues mode- og tekstilbranchens topledere er enige om, skal stå øverst på listen over indsatsområder i forhold til bæredygtighed. Kilde: Pulse of the Fashion Industry 2018. .

Hvad kræver det?
Boston Consulting Group og Global Fashion Agenda, som arrangerer Copenhagen Fashion Summit, har med 2018-rapporten spurgt 50 topledere i branchen, hvad de har brug for, for at komme enten i gang eller videre. Alle ville have vejledning og konkrete råd, og de dygtigste ville også have mere samarbejde om banebrydende innovation og systemiske problemer, fordi de ikke kan komme langt nok på egen hånd.

De behov prøver Pulse-rapporten 2018 at imødekomme ved at levere et ganske detaljeret overblik over, hvordan det ser ud, når man arbejder ordentligt med bæredygtighed. Det kan ses ved at klikke på billedet til højre, så det kommer frem i stor størrelse. 

"Der er ikke nogen undskyldning, for vi leverer her en vejledning og et road map som virksomheder specifikt i mode- og tekstilindustrien kan bruge til at komme i gang og til at gå videre med deres arbejde. Samtidig kan andre aktører - NGO og iværksættere f.eks., bruge det road map til at se, hvilken indsats de helt sikkert kan bede virksomhederne om at gøre, og hvor der er muligheder for samarbejde og partnerskaber," sagde Morten Lehmann, som er bæredygtighedseksperten hos Global Fashion Agenda. 

Hvordan ser udviklingsprocessen ud?
Rapportens roadmaps ene komponent er en fase-model, med specifikke indsatser knyttet til hver fase: 

  • Før-fasen: Ukoordineret indsats - hvor man har prøvet noget med bæredygtige materialer, solgt noget som bæredygtigt, men ikke gået i gang med en samlet indsats. Især SMV'er i lavprissegmentet af branchen er i denne fase. 
  • Fase 1: Bygge fundamentet - hvor man beslutter sig for at forpligte sig til bæredygtighed, man begynder at afsætte resourcer, lave målsætninger og få sporbarhed og bedre forståelse for sin supply chain. Typisk ved virksomheder i denne fase en del om deres egen performance,  ansvar og fodaftryk, og har iværksat de første initiativer - ofte med hjælp fra eksterne eksperter og organisationer. 
  • Fase 2: Implementering af centrale indsatser - i denne fase begynder virksomhederne typisk at kunne se og mærke effekten af deres hidtidige arbejde med målbare sociale, miljømæssige og finansielle forbedringer. I denne fase bliver arbejde med valg af materialer styrket, og man begynder at involvere sig i samarbejdsinitiativer for at have større impact på sin supply chain. 
  • Fase 3: Udvidelse til stor skala - indsatser bevæger sig fra pilotprojekter, udvalgte dele af ens produkter og produktion til stor skala. Initiativer der rækker længere ned, ud og op i værdikæden bliver også sat i gang. Der bliver investeret i nært samarbejde med leverandører for at opnå både bedre økonomiske resultater og bedre miljø- og social impact. Det er dog også her, man støder på grænser for, hvad man kan opnå på egen hånd og med eksisterende stor-skala teknologi, og konstaterer at bane brydende nye løsninger ikke findes i stor nok skala. Hovedparten af de største sports- og modebrands er i denne fase. 
  • Fase 4: Forløse det næste niveau af forandring - her befinder der sig næsten ingen virksomheder i dag. Teknologi og forretningsmodeller, der skulle få en derop findes helt enkelt ikke endnu, og slet ikke i stor skala. Det kræver lederskab at få den udvikling i gang. 

Her er prioriteter og faser forbundet i et roadmap til bæredygtighed i modebranchen. Til brug for både virksomhederne i branchen og stakeholders, som kan se, hvad de kan forvente og hvor de kan samarbejde. Kilde: Pulse of the Fashion Industry 2018.

Hvilke områder skal der arbejdes inden for?
Indsatsområderne på tværs af faserne er defineret ud fra syv hovedprioriteter for bæredygtighed i modebranchen, som Global Fashion Agenda udgav tidligere på året under titlen "The CEO Agenda". Mens alle syv issues bør være på den øverste ledelses radar, så er der tre, som man umiddelbart kan starte på, fordi værktøjer, teknologi og metoder på højt niveau findes. De fire øvrige issues handler om at skabe grundlæggende forandringer, hvor der skal investeres i systemiske løsninger og omstilling på den helt store klinge. (Klik på billedet for at kunne læse om hver af disse). 

Resten af pulserapporten 2018 uddyber faserne og hvordan man kan arbejde med de syv prioriteter ved at præsentere specifikke værktøjer og virksomheder med best practice inden for hvert emne. F.eks. to eksempler fra henholdvsi en stor og en lille virksomhed på, hvordan man får overblik over sit miljømæssige fodaftryk, fortællinger fra deltagere i to forskellige samarbejdsprojekter, som arbejde med at reducere vand- og energiforbrug, og en gennemgang af de krav der stilles og metoder der benyttes i "The Better Work Program", som skal forbedre arbejdsvilkår i bred forstand for tekstilarbejdere. 

Der er også cases, værktøjer og best practices på de fire områder, som skal angribes for at skabe grundlæggende forandring. Man kan bl.a. læse om Kering og LI & Fungs måde at arbejde med materialemix, om GAP's arbejde med medarbejderinvolvering, H&M's arbejde med fair wages og noget om indsamling af tøj og tekstiler til genbrug og træning af designere og påvirkning af forbrugere. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus:modebranchens forandring

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus