Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri

Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.

Samarbejdet har til hensigt at upcycle, hvad der i dag kategoriseres som byggeaffald, og nedbringe behovet for indvinding af nye råstoffer i den danske undergrund. PR-foto..

26.09.2023

CSR.dk

Det er en velkendt udfordring i den danske byggebranche, at mængderne af råstoffer som sand, sten og grus i undergrunden er begrænsede. Allerede i dag kan det derfor være svært at skaffe råstofferne i rette mængder og kvaliteter.

Det gør sig i særlig grad gældende i hovedstadsområdet, og der er tale om en udfordring, der sandsynligvis kun vil blive større med årene, og som allerede fylder meget uden for de danske grænser.

På den baggrund har betonproducenten Unicon og virksomheden Norrecco indledt et nyt samarbejde, der skal gøre både overskudsbeton og nedrevne bygninger i København til en ny kilde til råstoffer, som kan anvendes i ny beton.

Læs også: Betonbranchen vil have, at vi bruger mindre beton

"Det er en kendt sag, at der bliver færre og færre jomfruelige råstoffer. Derfor er det afgørende, at vi sikrer en mere optimal udnyttelse og øger genanvendelsen af overskudsproduktion og nedrevet beton. Det har vi hos Unicon sat os nogle ambitiøse mål for, og med en dygtig partner i Norrecco, der kan hjælpe os med at få adgang til de rette mængder af upcyclede råstoffer i den rette kvalitet, er vi klar til at indfri de mål," siger Casper Mathiasen, direktør i Unicon.

En cirkulær værdikæde
Konkret indebærer samarbejdet etablering af en cirkulær værdikæde, hvor overskudsbeton fra Unicons betonbiler i og omkring København leveres til Norrecco. Herefter vil virksomheden både nedbryde og processere betonen sammen med genbrugsbeton fra nedrevne københavnske bygninger. Efterfølgende leveres de brugbare stenfraktioner tilbage til Unicon, som kan genbruge råstofferne i nye betonblandinger.

"Indtil nu har vi primært leveret til projekter med en bestemt tidshorisont, men med dette samarbejde iværksætter vi nu en helt ny værdikæde, hvor en producent og os som behandler af byggeaffald skaber en form for kredsløb. Dermed er vi i stand til at øge mængden af genanvendte materialer i byggeriet," siger CEO Karsten Ludvigsen fra Norrecco.

De resterende fraktioner anvendes indtil videre som vejmaterialer i forbindelse med anlæg af nye veje, men der arbejdes allerede med et udviklingsprojekt, der skal sikre 100 procent genanvendelse af beton i ny beton.

Betons optimale potentiale
I 2022 genanvendte Unicon 45.000 tons overskudsbeton i ny beton – 20.000 tons som nedknuste stenfraktioner fra egne fabrikker og søstervirksomheden Kudsk & Dahl samt 25.000 tons som friskbeton ført tilbage i en ny betonblanding.

I 2023 lyder målet på 60.000 tons genanvendt beton.

Unicon har imidlertid en kapacitetsbegrænsning i forhold til nedknusning af overskudsbeton, og det kan være vanskeligt at få lokale tilladelser til nedknusning. I stedet er overskudsbeton og nedrivningsbeton endt som vejmaterialer, og det er ikke en optimal udnyttelse af ressourcerne.

Derfor er det glædeligt med dette samarbejde i hovedstadsområdet, lyder det fra Casper Mathiasen:

Læs også: Elektricitet i beton kan lade huse fungere som batterier

"Som branche bør vi i højere grad have fokus på at udnytte ressourcerne bedst muligt – for vores eget vedkommende i ny beton. Derfor er det helt afgørende med denne type samarbejder, hvor der skabes nogle erhvervsmæssige symbioser. Der ligger råstoffer af høj kvalitet i beton fra udtjente bygninger og overskudsbeton – det bør vi anvende, før vi tærer mere på jordens ressourcer," siger Casper Mathiasen fra Unicon og tilføjer, at virksomheden fortsat vil nedknuse overskudsbeton på egne fabrikker i øvrige dele af landet, ligesom virksomheden også fortsat vil modtage genbrugte fraktioner fra Kudsk & Dahl.

Unicon og Norrecco har tidligere samarbejdet om store projekter, hvor råstoffer fra nedrivningsbeton er anvendt i ny beton til nye bygninger.

Det gælder eksempelvis Sydhavn Genbrugscenter, hvor beton fra en skorsten fra Amagerværket er nedbrudt og behandlet af Norrecco, hvorefter Unicon har anvendt stenfraktioner i ny beton. Det samme gør sig gældende i forbindelse med opførelsen af Høje-Taastrup Kommunes nye rådhus.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)