Kan blyanter og julekort redde verden?

Blyanten SPROUT® er bæredygtig på alle punkter og hver måned sender virksomheden 450.000 styk ud i verden. Men er det andet end et lidt sjovt produkt? Batter det noget i forhold til bæredygtighed?

Michael Stausholm glæder sig over, at tre studerendes idé med en blyant, der kan plantes, er blevet til en god forretning og en god historie. .

31.08.2015

CSR.dk

Da Michael Stausholm i 2012 første gang så, at tre studerende ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) havde udviklet en blyant, som kunne blive til planter efter brug, var han mere godt underholdt end ramt af tanken om en stor forretning. Men det var det, han fik.

For i 2014 omsatte Sprout for syv millioner kroner, et tal som er på vej til at blive fordoblet i 2015. I december 2014 overtog virksomheden alle patenter og rettigheder på produkterne, og i april 2015 i investerede en dansk investor mellem 5 og 10 millioner kroner i virksomheden.

De nye penge i virksomheden skal bruges til at udvide produktporteføljen og på en stor satsning på det amerikanske marked.

”I forhold til bæredygtighed og økovenlighed ser vi, at USA er der, hvor Europa var for to år siden. Jeg tror, det kommer til at vokse meget i løbet af de næste par år,” siger Michael Stausholm.

Vi har ramt tidsånden

Michael Stausholm forklarer selv successen ved at sige, at ”vi ramte tidsånden.” Hans erfaring er, at efter finanskrisen vil virksomheder nok bruge penge på at markedsføring, men gerne på en anden måde – en hvor de signalerer at de bekymrer sig om miljøet og kloden osv. Også selv om det måske koster lidt ekstra. Og det samme gælder i stigende grad forbrugerne.

”Der er sket rigtig meget i forbrugernes bevidsthed i de seneste fem år. Det er vores fornemmelse, at folk gerne vil bruge lidt ekstra på produkt som de kan stå inde for,” siger han.

Millionomsætningen kommer i dag fra kunder i 60 lande, som hver måned køber 450.000 af blyanterne. Kunderne er både giganter som IKEA, Disney, Pepsi og kommuner, NGOer og små virksomheder.

Sprouts produkter

Ideen med alle Sprouts produkter e,r at de efter endt brug kan plantes og blive til nyt liv. Foreløbig har virksomheden følgende på paletten:

Blyanterne
Fremstillet af FSC certificeret træ og en blanding af ler og grafit. Den fås både som almindelig og som farveblyant i 12 farver. Der, hvor man normalt finder et viskelæder, er der en biologisk nedbrydelig kapsel der indeholder usprøjtede frø. Kapslen er lavet i et materiale, der opløses når blyanten plantes og vandes. Blyanten er håndsamlet i USA eller EU ifølge Sprout under ansvarlige arbejdsforhold.

Gaveæsker og kort
Fødselsdagskort, invitationer, postkort, julekort, kort med markedsføringsbudskaber og gaveæsker sælges også, lavet af 100% genbrugspapir med blomsterfrø indlejret. Efter brug river man papiret i små stykker, lægger dem under et lag jord og vander. Så får man bi-venlige blomster.

Klistermærker
Nyt produkt som lanceres globalt i november 2015. De kan også plantes efter brug.

Se mere på www.sproutworld.com

Gør det svære nemt

Nu er det jo ikke sådan at en bedre blyant redder verden. Men Sprouts produkter kan alligevel noget, som hjælper udviklingen i den rigtige retning.

”Alle snakker om bæredygtighed, men det er rigtig svært at sætte ord på og illustrere hvad det handler om på en måde som er tilgængelig og jordnær. Blyanten viser det så fint, fordi man køber noget, bruger det, og giver det så ved endt brug bogstaveligt nyt liv. Det er ikke bare noget med ansvarlig produktion, men også selve brugen af produktet som handler om bæredygtighed,” siger Michael Stausholm.

Evnen til at formidle var netop det, han fra starten af syntes, var så godt ved Sprout blyanten. Og noget af det, som gør en tidligere bæredygtighedskonsulent som ham selv til en glad – om end overrasket – købmand.

”De første 1½ år var jeg faktisk ikke overbevist om, at det her ville blive ved med at gå godt. Men nu tror jeg på det.”

Faktisk er direktøren nu blevet så overbevist, at Sprout har ansat en salgsdirektør i USA . Dermed har virksomheden også fået sin første egentlige sælger. Den hidtidige vækst er kommet gennem omtale i medier og mund til mund. Over 3000 bloggere har skrevet om Sprout, som i dag får mellem 20 og 100 henvendelser om dagen.

Gode råd fra Sprouts direktør

Hvad har Sprout så lært gennem de sidste tre års arbejde med at producere og markedsføre et bæredygtigt produkt? CSR.dk bad om tre gode råd og de kommer her:

1) Fokuser ikke kun på bæredygtighed i produktion og råvarevalg, men også på hvordan produktet bruges.

2) Fokuser på oplevelsen for forbrugeren, den gode historie i produktet, og i at produktet har en reel funktion. Bæredygtighed er et luftigt begreb, det er svært for den almindelige forbruger at forholde sig til. Husk, at forbrugerne nok i stigende grad er parat til at betale lidt ekstra for bæredygtige produkter men absolut ikke meget ekstra. Det er noget man skal have for øje tidligt i innovations- og udviklingsfasen.

3) Vær ærlig og autentisk omkring udfordringer og uperfektheder. For Sprout var det fx det faktum, at de i starten producerede i USA og solgte det meste i Europa og måtte flyve varerne over Atlanten - noget der koster i CO2-regnskabet. Det har taget tid at løse, men nu producerer Sprout også i Europa. Det samme gælder frøene. Sprout har hele tiden været åbne om, at det er non-gmo og sprøjtefri frø men ikke økologiske. Og lancerer nu en mindre serie med øko-Sprout blyanter.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams