Københavns Kommune er godt klar over trippeltælling af klimagevinst

Københavns energiselskab, HOFOR, leverer grøn strøm, som tæller med i kommunens klimaregnskab. Samtidig tæller det også med i andres kommuners såvel som virksomheders grønne regnskov – selvom den grønne energi kun produceres én gang.

For Hofor er grønne certifikater en god forretning, der kan plante fremtidige vindmøller og solceller. Foto: Hofor.

05.10.2022

CSR.dk

Greenwashing. Det kan dække over flere ting, men at én klimamæssigt positiv handling noteres flere steder og dermed tæller to gange – eller endda tredobbelt – ja, det er næsten hvad man kan kalde den klassiske definition af ordet.

Og det er præcis, hvad København Kommunes energiselskab har kastet sig ud i.

For Hofor leverer nemlig grøn strøm til København, som tæller det med i sit klimaregnskab. Men virksomheden sælger også klimacertifikater til virksomheder, der bruger det som bevis på, at de drives deres forretning på grøn strøm. Det selvom strømmen alligevel havde været grøn, og at Hofor ikke producerer yderligere grøn strøm til de pågældende virksomheder.

Og sidst men ikke mindst, så er det ikke alle Hofors vindmøller og solceller, som står i Københavns Kommune. Og adskillige af ”produktionskommunerne” tæller også den grønne el med i deres klimaregnskab – selvom strømmen kun bliver brugt én gang, ét sted.

”Det er pinagtigt og uværdigt, at kreativ bogføring og smuthuller spiller en så central rolle i Københavns klimapolitik. Man kan ikke sælge certifikater, hvis man vil den grønne omstilling det godt,” siger Peter Bjerregaard, der er konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, til Politiken. Han vil nu forsøge at samle flertal i borgerrepræsentationen til at stoppe dobbelttællingen.

Selvom det kommer som et chok for Peter Bjerregaard, betyder det ikke, at resten af borgerrepræsentationen og Københavns administration er lige overrasket. Faktisk påpeger teknik- og miljøforvaltningen i et svar til Politiken, at Københavns klimaplan er fra 2012, og at det dengang ”mest var et teoretisk problem, at andre kommuner eller selskaber kunne medregne CO2-reduktionerne”.

Læs også: Kapitalforvalter med syngende opsang: ”Politikere har kortsigtede svar på langsigtede problemer”

Det kan give mening at kigge på at ændre reglerne, men det skal helst vente til København skal have en ny klimaplan i 2025, mener Marcus Vesterager (S), der er medlem af teknik- og miljøudvalget.

”Vi er klar over, at den måde, som klimaregnskabet fungerer på, er misvisende. Men vi har besluttet, at Hofor kan sælge grønne certifikater. Det står vi ved,” siger han.

Hos Hofor er man tilfredse for ordningen, som sidste år indbragte otte millioner kroner, og hvor de grønne certifikater er blevet et redskab for energiselskabet.

”Det vigtige er at optimere økonomien, så vi har overskud til at sætte flere vindmøller og solceller op,” skriver pressechef Christina Otzen i et svar til Politiken.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle