International ros til DTU's miljøingeniører

Udenlandske universiteter roser dansk uddannelse af miljøingeniører, der skal løse fremtidens udfordringer med klimasikring og bæredygtighed.

Miljøingeniørstuderende Henriette Binderup skriver speciale i samarbejde med virksomhederne LAGUR A/S og Cembrane A/S. Specialet handler om membranfiltrering og elektromagnetiske felters indflydelse på drikkevandskvalitet. Fotograf: Martin Rygaard.

01.04.2022

CSR.dk

En række internationale repræsentanter fra verdens førende universiteter inden for miljøteknologi har netop gennemført en vurdering af DTU’s miljøingeniøruddannelse. De betegner uddannelsen som ”unik”, ”måske den bedste i verden” og fremhæver den tætte forbindelse mellem universitets forskning og undervisningen.

”Hvis det havde været fodboldverdenen, ville det svare til at være på niveau med vinderne af Champions League. Det kan ikke blive større, og vi er glade for at få så fin en evaluering, både af hensyn til vores nuværende og kommende studerende,” siger lektor Martin Rygaard, der er kandidatstudieleder på DTU Miljø.

Maskinrummet for den grønne omstilling
Miljøingeniører bidrager til at løse nogle af de store udfordringer, som samfundet står overfor. Det handler om at sikre rent drikkevand, håndtere spildevand og forureninger, genanvende vores ressourcer og udarbejde løsninger til at imødegå følger af klimaændringer som oversvømmelser og tørke.

”Måske kan man se miljøingeniørernes arbejde som maskinrummet for den grønne omstilling. Miljøingeniører udvikler værktøjerne til at kunne forstå, om en løsning er bæredygtig. Det gør vi fx ved at gennemføre livscyklusanalyser, der tager højde for både ressourcetræk, energiforbrug, og genanvendelse efter endt brug. Skal vores påvirkning af miljøet forstås og forbedres, kræver det et sammenspil af discipliner som matematik, mikrobiologi, miljøkemi, hydrologi, med videre. Det er netop nogle af miljøingeniørens kompetencer”, siger Martin Rygaard.

Læs også: Nyt dansk samarbejde sikrer genanvendelse af toiletters plastikcisterner

Tæt samarbejde med virksomheder
De kvalifikationer er der stor interesse for blandt virksomheder, og DTU Miljø har et tæt samarbejde med en række af disse. F.eks. ved at studerende bidrager til at løse aktuelle opgaver og udfordringer.

”På den måde kan vi få et indtryk af de studerende og ser det bl.a. som en pipeline for rekrutteringen af kommende egnede kandidater. Men samarbejdet er også væsentligt, for at vi kan holde os skarpe på den nyeste faglige viden inden for vores arbejdsområde. Vi har brug for DTU’s ekspertise inden for eksempelvis drikkevand, klimatilpasning, spildevand, affaldshåndtering samt jord- og grundvandsforurening – og udvider gerne samarbejdet til at omfatte flere fagligheder, hvor vedvarende energi, biodiversitet, bæredygtighed og digitalisering er oplagte eksempler,” siger direktør Jens Brandt Bering, NIRAS, som er en af samarbejdspartnerne.

Andre virksomheder nyder godt af, at der på DTU er nogle kompetencer, de ikke har prioriteret at have ansat selv. Det kommer tydeligt til udtryk i forbindelse med nogen af de specialeprojekter, studerende gennemfører i samarbejde med virksomhederne.

For affaldsvirksomheden RGS Nordic er det et helt bevidst valg at arbejde sammen med DTU i forbindelse med den transformation, virksomheden i øjeblikket gennemgår i retning mod cirkulær økonomi.

”Samarbejdet med en studerende fra DTU Miljø har givet os viden om og særligt dokumentation for, hvordan byggematerialer fremover i større grad kan genanvendes til andet end blot være fyld under nye veje”, siger Søren Barsøe, der er QA engineer i RGS Nordic.

”I øjeblikket er hele byggeområdet reguleret på en måde, så det er vanskeligt at genanvende eksempelvis træ til andet end sekundære bygninger som f.eks. cykelskure. Med de tal, vi nu har fået fra den studerendes gennemførsel af en LCA, livscyklusanalyse, er det muligt at indgå en dialog med politikerne om, hvordan reglerne kan ændres for at øge den cirkulære økonomi inden for byggebranchen”, siger Søren Barsøe.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K