Der er ingen kvinder i bestyrelsen hos Danmarks største virksomheder

Ligestilling halter fortsat bagud i dansk erhverv. I over halvdelen af Danmarks største virksomheder sidder der ikke én eneste kvinde i bestyrelsen. Det viser en ny opgørelse fra Institut for Menneskerettigheder.

Der er ingen eller meget få kvinder i langt størstedelen af bestyrelserne i toppen af dansk erhvervsliv. Det betyder, at kvinder bliver afskåret magt og har svært ved at bryde den onde cirkel. Arkivfoto..

02.05.2018

Emmily Steen Thomsen, CSR.dk

I 52 procent af Danmarks største virksomheder er der ingen kvinder i bestyrelsen. Sådan lyder konklusionen fra en undersøgelse udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder i samarbejde med Analyse & Tal.

”Jeg er meget overrasket. Da jeg gik i gang med optællingen, troede jeg, det måske ville være 20 procent. Jeg vidste ikke, at det lå så højt”, siger Bjarke Oxlund, der er teamleder for køn ved instituttet, til JydskeVestkysten.

Nærmere bestemt drejer det sig om 835 ud af Danmarks 1.595 største virksomheder, hvor lokalet er fuldstændig støvsuget for kvinder, når bestyrelsen mødes. Og det betyder, at fremtiden for dansk erhvervsliv stadig bliver afgjort af en eksklusiv mandeklub. Alt imens kvinderne er udelukket fra magten.

Læs også: Uden kvinder i ledelsen vil man sidde fast i fortiden

”Virksomheder er utroligt vigtige for samfundet. De beslutninger, der bliver truffet her, er med til at forme virkeligheden, og derfor er det jo skævvridende, hvis det ene køn ikke er repræsenteret”, forklarer Bjarke Oxlund til Berlingske Business.

Virksomheder bryder lovgivningen
I Danmark har man tidligere forsøgt at vende udviklingen ved at skærpe kravene til ligestilling. Alle virksomhederne, som er blevet efterset, blev i 2013 pålagt en lov, der bestemmer, at de skal udarbejde en målsætning for, hvordan de vil opnå en bedre repræsentativitet i bestyrelserne.

Og kigger man nærmere på opgørelsen, er der ikke nogen mærkbar indsats at se. Kun 101 af virksomhederne har ligestilling. Det betyder, at de resterende 1.494 top virksomheder bidrager til en underrepræsentationen af kvinder. Stik imod lovgivningens mål for ligestilling, der sigter mod en 40/60 fordeling mellem kønnene.

”Lov om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn har indtil videre vist sig ineffektiv. Virksomhederne må selv sætte målet og definere, hvordan og i hvilket tempo de vil prøve at opfylde det. Der er ikke noget krav om forandring, fordi der kun er symbolske sanktioner for mangel på mål og politik”, siger Bjarke Oxlund.

Lovkravet omfatter alle virksomheder i regnskabsklasse C, der har en tilstrækkelig stor omsætning og kaliber. Overholder virksomhederne ikke den aftalte kønsrepræsentationen er konsekvenserne minimale. Og de slipper med en løftet pegefinger og et påbud.

Læs også: 104 virksomheder tilslutter sig Bloombergs ligestillingsindeks

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) mener ikke, at det endnu er muligt at afgøre om loven har gjort en forskel.

”Jeg så gerne, at der var endnu flere kvinder i bestyrelserne i de danske virksomheder. Men fem år er ikke lang tid, når det handler om at sætte gang i en udvikling”, siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Kvinder bliver overset i rekrutteringsprocessen
Berlingske har talt med næstformand for Nykredits bestyrelse, formand for Forenet Kredit og forsker ved Aarhus Universitet Nina Smith, der ikke mener, at de kvindeløse bestyrelser skyldes manglende kompetencer hos kvinderne. Hun peger i stedet på et samfundsproblem, der bunder i virksomhedernes måde at rekruttere medarbejdere på.

”Hvis 85 procent i det lag, hvor man rekrutterer bestyrelsesmedlemmer fra, er mænd, så er sandsynligheden for at få kvinder ind ikke så stor”, uddyber Nina Smith, der også er bestyrelsesmedlem i Carlsberg, som er en af de virksomheder, der har et mål om flere kvinder.

Også Bjarke Oxlund mener, at ulig adgang til topposter og karrieremuligheder er en del af forklaringen på den store skævvridning. 

”Der er en tradition for, at man besætter bestyrelsesposterne via netværk. Altså man sidder i lokalet, kigger på hinanden og spørger, kender vi nogen”, siger han til Fyens.dk.

Læs også: Dansk designer skaber jobs til kvinder i Afrikas største slum

Ifølge Nina Smith er det af afgørende betydning for fremtidens kvinder og magtbalancen i samfundet, at virksomhederne aktivt forsøger at lave om på det nuværende billede.

"Det, der virkelig er vigtigt, er de kvinder, der sidder i ledende stillinger, som betyder noget i dagligdagen for virksomhederne. Det er dem, der betyder noget for, at der kommer flere kvinder op, og de fungerer som inspiration for de kvinder, der sidder længere nede i organisationen", afslutter hun. 

- EST

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online