Ikke så meget hokuspokus i TCFD

Det er svært, men ikke mystisk svært at rapportere sine klimarisici. Og CSR-folk er helt afhængige af at alliere sig med finansfolk, hvis virksomheder skal i mål med at forstå og fortælle.

Finans- og CSR-folk har hver deres brikker i det færdige puslespil, som rapportering af klimarisici er..

25.04.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Anbefalingerne fra the Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) efterlader ingen tvivl om, at finanssektoren kun kan se stabilitet i økonomien, hvis der kommer overblik over, hvordan klimaforandringerne vil påvirke de enkelte virksomheder.

Mange virksomheder har, siden anbefalingerne udkom i sommeren 2017, erklæret sig enige i, at det må de og deres kollegaer se at finde ud af. Spørgsmålet bliver bare hurtigt hvordan.

Jane Jagd fra Center for ESG Research, som har en lang fortid med både almindelige og CSR-regnskaber i en af Danmarks største virksomheder, har et klart bud på, hvor skoen trykker mest.

”Man er nødt til at alliere sig med nogle andre i virksomheden, end dem man plejer at samarbejde med. Ellers kan man ikke etablere scenarier med gode, kvantitative bud på effekten af forskellige begivenheder forårsaget af klimaforandringer. CSR og finans er nødt til at arbejde tættere sammen,” siger hun.

Uden ens kollegaer som arbejder med risiko, budgetter eller lignende, vil det være næsten umuligt at få en idé om, hvad det betyder for omsætningen, hvis en råvares pris stiger eller falder, eller hvad det betyder for virksomhedens omkostninger, hvis man pludselig ikke kan få råvarer fra et givent marked og skal source et andet sted fra. Eller hvad sker der med overskuddet, hvis man er nødt til at flytte sin fabrik, fordi den ligger i et område med knaphed på vand. Eller hvad vil det koste, hvis virksomhedens bilpark skal skiftes ud, fordi dieselbiler bliver forbudt?

Jane Jagd, Center for ESG Research, ser gerne, at samtalen om rapportering af finansielle klimarisici fokuserer på samarbejde og konkrete opgaver. .

”Der er en opgave for CSR-folkene, hvis de gerne vil TCFD, og det er at alliere sig med deres finansielle kollegaer. Også fordi det er rapportering, som hører til i årsrapporten, og den ejer finansfolkene. Men man kan typisk sige til dem, at det ikke nødvendigvis er så svært, fordi det er en forlængelse af det, de allerede gør,” siger Jane Jagd.

Undskyld, men er det ikke bare…
En forlængelse? Hvordan nu det? Og spørgsmålene om dieselbiler og råvarepriser? Bliver rapportering af klimarisici så ikke ret konkret? Ligner det ikke gevaldigt almindelig risikoanalyse og -kommunikation. Kan man sige, at det bare er et CSR-område, som er flyttet ind i det almindelige finansielle risikofelt?

”Det er i min optik fuldstændig korrekt. Men betyder, at finansfolkene skal forstå, hvad klimarisikoen går ud på, og CSR-folkene skal finde ud af, hvordan man laver god finansiel risikoanalyse. Så det er stadig ikke nemt, der er bare heller ikke så meget hokuspokus, som man måske skulle tro,” siger Jane Jagd. 

På et seminar hos KPMG Danmark d. 19. april om netop rapportering i overenstemmesle med TCFD-anbefalingerne var det også et af budskaberne. Nemlig at mens man sagtens kan komme meget langt ud i verdensrummet med sine overvejelser om, hvad klimaet potentielt kan gøre ved ens virksomhed, så må man, når det handler om finansiel rapportering skære skarpere.

Fælles forståelse kommer først
Noget der kan hjælpe en til at gøre det, er at man, før man overhovedet når til at regne og analysere på konkrete fænomener, får ryddet en elementær forhindring af vejen.

Det første, man skal gøre, er at finde frem til en fælles måde at forstå risikovurdering på klimaområdet,” siger hun.

Hvordan kan man så se, at den fælles forståelse ikke allerede findes? Jane Jagd foreslår, at man sammenligner den risikovurdering og kommunikation, som kommer ud i den finansielle årsrapport med den væsentlighedsanalyse, som man finder i de fleste CSR-rapporter.

”Der er stort set ikke noget sammenfald. Det er fordi, de har hvert deres blik på, hvad der er vigtigt. De finansielle risikovurderinger handler om, hvordan forskellige faktorer kommer til at påvirke virksomheden, mens man i en væsentlighedsanalyse inden for CSR ser på hvad, der er vigtigt for eksterne interessenter, og hvordan virksomhedens aktiviteter påvirker omverdenen”, siger hun.

Og så skal man jo lige skaffe brugbare data med samme scope, som de finansielle regnskaber frem på klimaområdet. Men det er en helt anden historie.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering om klimarisici

Relateret indhold

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K