Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast og -træ

En serie skabsfronter er netop sat til salg i Ikeas varehuse. Selve lågerne er fremstillet af affaldstræ, og forsiden er beklædt med en folie lavet af omsmeltede plastikflasker. Vigtigt cirkulært skridt, siger den svenske møbelgigant.

Produktudvikler hos Ikea, Anna Granath, inspicerer en af de nye skabsfronter hos leverandøren 3B i Italien. Foto: Ikea/Kiia Valavaara.

09.02.2017

CSR.dk

Den 1. februar kom en ny produktserie i salg i et udvalg af Ikeas møbelhuse. Under navnet Kungsbacka kan man som kunde nu finde en stribe køkkenlåger, skuffefronter og pyntelister i et matsort design. Det er dog ikke udseendet, men derimod materialerne, der gør elementerne specielle.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Lågerne er nemlig fremstillet af genanvendt træ og beklædt med plastfolie fremstillet af genanvendte flasker af PET-plast. Det er første gang den svenske lavprismøbelmastodont forsøger sig med recirkulerede materialer, men bestemt ikke den sidste, hvis det står til projektlederen bag den nye serie.

”Vi er nødt til at blive bedre til at bruge planetens ressourcer på en smart måde. Vores ambition er at øge andelen af genbrugsmaterialer i vores produkter. Derfor ser vi på metoder til at genanvende råvarer som papir, fibre, skum og plast, så vi kan give dem et nyt liv i et nyt produkt”, siger produktudvikler hos Ikea, Anna Granath, og peger på netop Ikeas ansvar i den forbindelse.

Råmaterialerne til Kungsbacka-produkterne bliver findelt før de nye elementer bliver skabt. Foto: Ikea/Kiia Valavaara.

”Hvad vi gør hos os har stor effekt på miljøet, fordi vi arbejder med store mængder. Ved at inddrage genbrugsmaterialer kan vi producere mere bæredygtigt”.

Kungsbacka-produkterne har været små to år undervejs, siden et lille team med Anna Granath i spidsen i marts 2015 nedfældede en vision om at skabe en mere bæredygtig version af køkkenfronter. Sammen med en italiensk leverandør, 3B, gik man derefter i gang med at afsøge materialemulighederne.

I den proces fandt man frem til en folie fremstillet af indsamlede PET-flasker i Japan. I alt går der 25 flasker til en enkelt køkkenlåge på 40x80 cm og på den måde tager Ikea det, koncernen selv kalder ”et vigtigt skridt på rejsen mod en mere cirkulær forretning”.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Spånpladen, der udgør selve lågen, er fremstillet af genbrugs- og affaldstræ fra både savværker, gamle møbler og emballage - al sammen FSC-certificeret. Det hele bliver hakket i småstykker og presset sammen med en miljøvenlig lim i en serie produkter, der er såvel bæredygtige som langtidsholdbare. Som det er tilfældet med Ikeas andre køkkenfronter, så er der 25 års garanti på Kungsbacka-produkterne.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online