Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast og -træ

En serie skabsfronter er netop sat til salg i Ikeas varehuse. Selve lågerne er fremstillet af affaldstræ, og forsiden er beklædt med en folie lavet af omsmeltede plastikflasker. Vigtigt cirkulært skridt, siger den svenske møbelgigant.

Produktudvikler hos Ikea, Anna Granath, inspicerer en af de nye skabsfronter hos leverandøren 3B i Italien. Foto: Ikea/Kiia Valavaara.

09.02.2017

CSR.dk

Den 1. februar kom en ny produktserie i salg i et udvalg af Ikeas møbelhuse. Under navnet Kungsbacka kan man som kunde nu finde en stribe køkkenlåger, skuffefronter og pyntelister i et matsort design. Det er dog ikke udseendet, men derimod materialerne, der gør elementerne specielle.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Lågerne er nemlig fremstillet af genanvendt træ og beklædt med plastfolie fremstillet af genanvendte flasker af PET-plast. Det er første gang den svenske lavprismøbelmastodont forsøger sig med recirkulerede materialer, men bestemt ikke den sidste, hvis det står til projektlederen bag den nye serie.

”Vi er nødt til at blive bedre til at bruge planetens ressourcer på en smart måde. Vores ambition er at øge andelen af genbrugsmaterialer i vores produkter. Derfor ser vi på metoder til at genanvende råvarer som papir, fibre, skum og plast, så vi kan give dem et nyt liv i et nyt produkt”, siger produktudvikler hos Ikea, Anna Granath, og peger på netop Ikeas ansvar i den forbindelse.

Råmaterialerne til Kungsbacka-produkterne bliver findelt før de nye elementer bliver skabt. Foto: Ikea/Kiia Valavaara.

”Hvad vi gør hos os har stor effekt på miljøet, fordi vi arbejder med store mængder. Ved at inddrage genbrugsmaterialer kan vi producere mere bæredygtigt”.

Kungsbacka-produkterne har været små to år undervejs, siden et lille team med Anna Granath i spidsen i marts 2015 nedfældede en vision om at skabe en mere bæredygtig version af køkkenfronter. Sammen med en italiensk leverandør, 3B, gik man derefter i gang med at afsøge materialemulighederne.

I den proces fandt man frem til en folie fremstillet af indsamlede PET-flasker i Japan. I alt går der 25 flasker til en enkelt køkkenlåge på 40x80 cm og på den måde tager Ikea det, koncernen selv kalder ”et vigtigt skridt på rejsen mod en mere cirkulær forretning”.

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

Spånpladen, der udgør selve lågen, er fremstillet af genbrugs- og affaldstræ fra både savværker, gamle møbler og emballage - al sammen FSC-certificeret. Det hele bliver hakket i småstykker og presset sammen med en miljøvenlig lim i en serie produkter, der er såvel bæredygtige som langtidsholdbare. Som det er tilfældet med Ikeas andre køkkenfronter, så er der 25 års garanti på Kungsbacka-produkterne.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet