Hvem har taget min flaske?

Carlsbergs største enkeltstående mulighed for at påvirke miljø og klima positivt ligger inden for emballage. Så velkommen til en verden af fadølsankre af plast, tyndere aluminium og plast i dåser og flasker, mindre pap og plast i indpakningen, genbrug af glas og en flaske lavet af træfibre.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet..

10.06.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På de fleste af Carlsbergs markeder er der ikke tradition for indsamling og genbrug af emballage, og i nogle lande er der kulturel modstand, fortæller Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg. .

I de seneste to år har Carlsberggruppen været i fuld sving med at opbygge det, de kalder Carlsberg Circular Community.

Med nu otte samarbejdspartnere kommer bryggerigruppen hele vejen rundt i deres emballageunivers for at finde måder at reducere CO2-emissioner fra deres aktiviteter.

Glasflasker udfordret
Det paradoksale er, at Carlsberg allerede benytter sig af en af de mest miljøvenlige emballager overhovedet: den genfyldelige glasflaske. Ved indsamling og omsmeltning kan en flaske fungere i mere end 70 år. Så hvorfor al den ståhej?

Læs også: Bæredygtige produkter trodser forbrugeres fodslæb

”"Der er to udfordringer. For det første vil forbrugerne have pæne flasker. Derfor arbejder vi også med – inden for vores circular community – at udvikle en slags coating til flaskerne, så de ikke så let får skrammer og mærker"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg.

”For det andet er der på fleste markeder på ingen måde tradition for indsamling og genbrug af emballage, som vi kender det i Danmark, og i nogle lande er der kulturel modstand”.

Som nu for eksempel Rusland. Her forbindes genbrug af glasflasker med fattigdom og tiden under Sovjetstyret. Med andre ord ikke noget, som en tjekket forbruger vil være en del af.

Samtidig har genbrug af flasker dog et kolossalt potentiale i forhold til mindre negativ indflydelse på miljø. I Rusland som i mange andre lande.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet.

Mange følelser i emballage
Forholdet mellem kunderne og deres drinksemballage er i det hele taget ikke et område, hvor man særlig ofte slipper godt fra at lave om på tingene. Det ved Carlsberg udmærket godt og tænker ind i deres udviklingsprojekter.

Carlsberg har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier når folk returnerede glasflasker. Foto: Carlsberg. .

"”I arbejdet med vores træfiberflaske er vi meget opmærksomme på, at der er forbrugermodstand at overkomme. Den flaske kommer til at føles meget anderledes end glasflasken: Den har ikke den samme lyd, den er ikke gennemsigtig, og dens tekstur er en helt anden, når man drikker af den. Det prøver vi at inddrage i vores designproces. Vi vil også prøve at udnytte de tre år, der går, før vi har en flaske, der er klar til markedet, så vi kan undgå de mest fatale fejl – for eksempel kan man forestille sig, at vi til en start knytter et bestemt brand til træfiberflasken, et brand med en målgruppe, som har vist sig mere modtagelige for en sådan emballageinnovation"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Forbrugere skal motiveres
Det er i det hele taget Carlsbergs erfaring, at der skal ganske målrettet motivation til, hvis forbrugerne skal ændre adfærd i forhold til emballage.

Derfor er der også gennemført aktiviteter på flere kontinenter for at fremme indsamling af glas, dåser og plast. Ligesom virksomheden sammen med Unilever, The Coca-Cola Company, Marks and Spencer og BT Group i 2014 grundlagde projektet “Collectively”, en webplatform rettet mod især unge mellem 20 og 35 år, som skal vise, at det at leve bæredygtigt er ’the new normal’.

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

”"Det vigtige er at starte en positiv ’buzz’ omkring genbrug og bæredygtighed. Vi har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier, når folk returnerede glasflasker. Man skal motivere og gøre det sjovt. Løftede pegefingre virker i al fald ikke”", siger Simon Boas Hoffmeyer.

Carlsberg har sat sig det mål, at alle de lokale selskaber inden 2017 skal have gjort noget for at involvere og informere kunderne i genbrug og bæredygtighed. I 2014 havde 11 ud af gruppens 40 selskaber været i gang. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus