Hvad er linket mellem sundhed, ligestilling og din forretnings udvikling?

Hvis virksomheder lytter til kvinders behov, kan det føre til lige så mange fordele som et Kinderæg har overraskelser: Man kan tiltrække stabil arbejdskraft, skabe vækst og bidrage til verdensmål tre og fem.

MIM Cashew i Ghana har omkring 1.000 medarbejdere, hvoraf 85 procent er kvinder. Foto: IFU.

08.01.2019

Simone Klint, red@horisontgruppen.dk, CSR.dk

Tirsdag den 11. december havde Investeringsfonden For Udviklingslande (IFU), Sex & Samfund og Udenrigsminisiteret inviteret til konference om forretningsudvikling gennem øget ligestilling og sundhed for kvinder i privatsektoren.

På 2. sal i Eigtveds Pakhus hos Udenrigsministeriet sad investorer, virksomheder, NGO’er, politikere, én minister og én prinsesse side og om side for at debattere og blive inspireret af muligheder, værktøjer og eksempler på, hvordan ligestilling kan styrkes til fordel for virksomheder, medarbejdere og samfundet. 

Konferencens fokus var udvikling af ligestillingen i det globale syd, og repræsentanter fra Mim Cashew Agricultural Products i Ghana og Danfoss’s selskab i Indien fortalte om, hvorfor og hvordan deres virksomheder har investereret i ligestilling og kvinders sundhed. 

Skræddersyede vilkår til kvinder
Lars Wallewik, administrerende direktør i SMV’en Mim Cashew, beskrev, hvordan virksomheden gik i dialog med lokale kvinder for at skræddersy arbejdstider og arbejdsforhold og på den måde gøre det muligt for kvinderne at arbejde. Landbrugsarbejde i Ghana er traditionelt udført af kvinder, og Mim Cashew er derfor afhængige af den kvindelige arbejdsstyrke, men de er ofte forhindret i at arbejde uden for hjemmet fordi traditioner også foreskriver, at de varetager alle huslige opgaver og børnepasning.

For at skaffe stabil arbejdskraft har Mim Cashew, som er delvist finansieret af IFU, indrettet produktionen i Ghana efter de lokale kvinders vilkår. Hos Mim Cashew er der for eksempel fleksible arbejdstider for kvinder der ammer, og man har flyttet produktionen tættere på landsbyen for at gøre det tidsmæssigt muligt for kvinder at både varetage et job og opgaver i hjemmet. Dermed kan virksomheden tiltrække den kvindelige arbejdskraft de har brug for, og kvindernes får mulighed for at styrke deres egen position i samfundet ved at arbejde og tjene deres egne penge.

Læs også: Ny casesamling om kvinder i ledelse

Pasning, transport og familiedage
Anju Mary Kuruvilla, Senior Manager for Kommunikation og CSR i Danfoss India, fortalte om hvordan kultur samt rollefordeling mellem og kvinder også har haft en stor betydning for valget af værktøjer til at tiltrække flere kvinder i virksomheden.

I Danfoss’ hovedkvarter i Indien er der oprettet et Day Care Center med professionelle barnepige, så man kan tage sine børn med på arbejde i stedet for at gå hjemme og passe dem. Der tilbydes sikker transport frem og tilbage fra arbejde for at skabe tryghed, der gives sundheds- og graviditetstjek på arbejdspladsen og der afholdes familiedage, så kvinder har mulighed for at inddrage familien i sit arbejdsliv. Derudover har Danfoss oprettet universitetsprogrammer for kvinder for at ændre på underrepræsentationen af kvinder i mellem og top ledelsen.

Alt dette og et generelt fokus på at fremme diversitet blandt medarbejdere har skabt gode resultater hos Danfoss. Det har ført til højere medarbejderloyalitet, skabt mere kreativitet blandt medarbejdere, mere produktivitet, mindre fravær og færre forsikringsomkostninger.

Virksomheder giver håb
HKH Prinsesse Mary sagde i sin indledende replik , at hun så på kampen om ligestilling med både bekymring og håb. Bekymring over at der på globalt plan er en stigende ulighed mellem mænd og kvinder, og håb fordi privatsektoren viser et voksende initiativ, når det handler om at tage ansvar for at rette op på forskellen mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet. 

Og der er en god grund til, at flere og flere virksomheder arbejder på at øge diversiteten på arbejdspladsen og i højere grad fokuserer på kvinders rettigheder og muligheder. Det kan nemlig betale sig. Det er bevist, at virksomheder med balance i fordelingen af mænd og kvinder både blandt alle ansatte og i ledelsen har et bedre resultat end kønshomogene virksomheder. I et større samfundsperspektiv har mere ligestilling ligeledes en positiv effekt: det taler ind i flere af FN’s verdensmål og skaber øget vækst i samfundet. 

Læs også: 'Erfaringer fra Danmark er et godt sted at starte'

Ikke kun for kvinders skyld
Konferencen med de to virksomhedscases er eksempler på, hvordan privatsektoren og investeringer i ligestillingsfremmede projekter er vigtige medspillere i kampen for at skabe muligheder for, at kvinder kan deltage aktivt i arbejdsmarkedet og samfundet ved at øge deres sundhed og selvbestemmelse.

Vigtigst af alt, som Udviklingsminister Ulla Tørnæs pointerede, er at ligestillingsinitiativer ikke kun er en kamp for kvinder men en kamp for at sikre menneskerettigheder for over halvdelen af verdens befolkning.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus