Grønne indkøb starter i ledelsen

Hvis en virksomhed for alvor vil arbejde med grønne indkøb, så skal beslutningen tages på ledelsesplan, og rammerne derfra føres hele vejen ud i virksomheden. Sådan lyder det fra Nykredit, der er blandt Danmarks bedste på området.

Grønne indkøb er en voksende forretning i Danmark. Foto: Flickr/Ray M.

30.10.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Disciplinen grønne indkøb vinder frem i en række forskellige brancher, hvor både større og mindre virksomheder er begyndt at prioritere parametre som bæredygtighed, genanvendelse, livscyklusser og energieffektivitet når de skal købe inventar og ydelser, og når de skal vælge leverandører.

Læs også: Miljømærker hjælper virksomheders grønne indkøb

Et af de danske selskaber, der er længst fremme på området, er bank- og forsikringsvirksomheden Nykredit, der har arbejdet med netop grønne indkøb siden 2012 og ved udgangen af 2013 blev kåret til årets medlem af Netværk for Miljømærket Indkøb under Miljømærkning Danmark.

Indsatsen er både rettet mod koncernens direkte indkøb, hvor man går målrettet efter produkter og services mærket med Svanemærket og EU-Blomsten, men også når det kommer til leverandørudvælgelse, hvor man både leder efter virksomheder, der allerede har en lignende politik på området, men også har hjulpet andre med af få det.

Tre gode råd
En af de vigtigste forudsætninger for at få gennemført en grøn indkøbsstrategi, er at ledelsen bakker op om initiativet. Der fortæller Chief Procurement Officer i Nykredit, Lars Peter Wilken, der giver følgende tre råd videre til andre virksomheder, der gerne vil arbejde strategisk med grønne indkøb:

”Det første – og helt afgørende – er, at den øverste ledelse står bag hele vejen. Kun når ledelsen støtter 100 procent op, får vi i indkøbsfunktionen opbakning til at sætte de bedste rammer for flere grønne indkøb – over for leverandører og over for vores interne brugere i organisationen.

En anden vigtig ting er, at brugerne skal opleve grønne indkøb som en god service og et naturligt valg. Og de skal kunne forlade sig på, at vi har fundet frem til aftaler, hvor grønne indkøb, produkt og pris spiller sammen. Ethvert indkøb belaster jo trods alt den enkelte enheds budget.

For det tredje er det en god idé at være indstillet på at bruge ressourcer på at støtte en leverandør i at leve op til de grønne miljøkrav. Det er ikke altid let at forstå, hvad der skal til, og så er det godt at kunne gå ind og hjælpe en virksomhed med at leve op til de grønne krav. Det er i alles interesse,” siger Lars Peter Wilken.

For Nykredits vedkommende har det økonomiske aspekt været centralt placeret i virksomhedens klima- og miljøstrategi, der ud over indkøbene også handler om at nedbringe energiforbruget i bygninger, til transport osv.

Succes for grøn interesseorganisation
Netværk for Miljømærket Indkøb, som Nykredet altså er en del af, har i det hele taget god succes med at få sine i alt 13 medlemmer til at rykke på dagsordenen om de grønne indkøb. På to år har netværket således fordoblet andelen af miljømærkede produkter og serviceydelser til driften, og på nogle områder har man tillige været med til at sikre en stigning i udbuddet af produkter og tjenesteydelser, der er mærket med Svanemærket eller EU-Blomsten.

Den største stigning er sket på rengøringsområdet; i 2012 var 20 procent af de indkøbte rengøringstjenester miljømærkede, mens det i 2014 var 93 procent, og den tendens håber man vil brede sig til andre indkøbsområder.

”Netværket har lige nu fokus på tre områder; kontormøbler, kantiner og konference/hotel. Både fordi virksomhederne kan se, at de her har et uudnyttet potentiale i forhold til at vælge miljømærket, og fordi de gerne vil bidrage til at opnå et større udbud på disse områder. Forhåbentlig kommer vi om nogle år til at se en lignende udvikling på disse områder, ” siger direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Rambøll kåret som årets grønne indkøber

Ud over Nykredit består Netværk for Miljømærket Indkøb af IF Forsikring, Danske Bank, Steen og Strøm, Rambøll, Sealed Air, Dansk Retursystem, BRF Kredit, Berendsen, Lyreco, COWI, Alliance+ og ISS. Rambøll tog titlen som Årets grønne indkøber 2014.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K