Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

Retssager, der igangsættes på grund af klimaet, breder sig over hele verden. Professor ved Københavns Universitet peger på tre bølger, der har præget tendensen.

Shell blev i 2021 i en retssag påbudt at mindske sin CO2-udledning med 45 procent globalt. Foto: 123rf.com..

03.11.2023

CSR.dk

I 2021 var der en opsigtsvækkende sag i Holland. En sag, der måske kan ses som det første tegn på en trend, der i øjeblikket kan ses overalt i verden.

Her blev energigiganten Shell i en retssag nemlig påbudt at reducere sin CO2-udledning på verdensplan med 45 procent i forhold til 2019.

En påfaldende sag, da den hollandske regering få år tidligere tabte en sag om sin klimapolitik, hvilket fik flere miljøorganisationer til at rette samme metode mod virksomheder.

Læs også: Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling

Det skriver Børsen.

Og det er en metode, der ifølge internationale optællinger fra Columbia University kun er steget. Siden 2015 er de faktisk fordoblet.

Her kan sagerne handle om alt fra at ville ændre en politik til at standse et projekt, som anklager mener er klimaskadende. Andre sager kan dreje sig om at søge erstatning for skader eller tilskud for at forhindre dem.

Men ifølge professor ved Juridisk Institut på Københavns Universitet, Vibe Garf Ulfbeck, kan man grundlæggende se tre bølger, som de mange sager har bevæget sig igennem.

Den første så man særligt i USA og handlede om at få erstatning eller kompensation for oversvømmede byer eller ødelagte huse. Anden bølge havde lignende strømninger, men her drejede det sig ikke om konkrete skader.

Læs også: Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag

En peruansk bjergbonde ved navn Saul Luciano Lliuya har eksempelvis sagsøgt den tyske energivirksomhed RWE. Ved en tysk domstol forsøger han at få virksomheden til at betale sin andel af de afværgeforanstaltninger, der er nødvendige for at redde hans hjemby for at blive oversvømmet af en voksende bjergsø.

I dag – den tredje bølge – handler det ifølge professoren i høj grad om sager, der læner sig op ad menneskerettighedskonventionen for at finde argumenter for staters forpligtelse til at reducere CO2-udledning. Som netop også var det, som de to hollandske sager drejede sig om.

“De seneste sager går endnu længere end tidligere og ønsker en ændret politik. I realiteten har mange af sagerne det til fælles, at de ønsker at gøre opmærksom på problemet i lige så høj grad, som de eksempelvis ønsker erstatning,” siger Vibe Garf Ulfbeck til Børsen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

11.06.2024CSR.dk

Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K