Frokostordninger leverer på alle tre bundlinjer

Frokostordninger kan være et overraskende effektivt værktøj til at forbedre både miljømæssige og sociale aspekter i driften af virksomheden.

Foto: 123rf.com

07.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Gennemtænkte frokostordninger, som har bæredygtighedsbrillen på, kan reducere klima- og miljøpåvirkningen uden at gå på kompromis med den positive påvirkning af medarbejderne. 

At fokus på sundhed på arbejdspladsen, bl.a. ved at tilbyde frokostordninger, har en direkte positiv indvirkning på faktorer som medarbejdertrivsel og produktivitet er en gammel nyhed. Helt tilbage i 2009 kunne Sundhedsstyrelsen i en rapport pege på, at der var gevinsterne for virksomheder i form af større medarbejderengagement, øget produktivitet og lavere sygefravær.  

Det ligger i lige linje fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor større virksomheder, især inden for industri og produktion, etablerede kantiner til deres medarbejdere. Mange arbejdere kom fra fattige kår og havde ikke altid mulighed for at medbringe ordentlig mad. Ved at stille frokost til rådighed kunne virksomheder sikre, at deres arbejdskraft var velnæret og effektiv.

Alligevel er det ifølge en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer i 2023 kun omkring 10 procent af danske virksomheder, som tilbyder en fast frokostordning til sine medarbejdere. Spørger man AI-søgemaskinen Perplexity, når den da også frem til, at markedet for frokostordninger til især mindre og mellemstore virksomheder er i bevægelse, hvor også store aktører udvikler tilbud til denne gruppe, mens de plantebaserede tilbud bliver stadig mere udbredte.

I dag er der fokus på klima og miljø

Oven i indsatsen for at tilbyde medarbejdere varieret og sund kost, så er fokus i arbejdet med frokostordninger i det seneste årti rettet stadig mere i retning af at minimere klima- og miljøbelastningen fra denne aktivitet. 

Sideløbende hermed er der opstået certificeringsmuligheder, flere udbydere af frokost med fokus på klima og miljø, og viden og teknologiske løsninger, der hjælper med at måle på indsatsen. 

Vil man vide, hvad man skal tænke over, hvis man gerne vil arbejde med klima- og miljøpåvirkningerne fra ens frokostordning, kan man skyde genvej ved at kigge på, hvad der kendtegner et svanemærket spisested. Det er ifølge Miljømærkning Danmarks artikel om svanemærkede kantiner faktorer som:

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til hvert måltid
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand

Kend dit klimaaftryk, før du spiser

Temaet om frokostordninger byder på flere eksempler på, hvordan man som virksomhed kan flytte sin bespisning af medarbejder i mere bæredygtig retning. F.eks. leverandør af frokostordninger, DABBA, som ønsker at blive kendt som frokostordningen med det laveste klimaaftryk i markedet. Ud fra et sæt faste principper om flere plantebaserede tilbud og med udviklingen af en særlig beregner, kan man vælge sit frokostmåltid ud fra klimaaftryk og med garanti for at der er lagt en bæredygtighedslinse hen over forberedelsen af måltidet. 

Et andet af DABBAs gode råd til at minimere klimaaftrykket er at servere portionsanrettede måltider. Det forhindrer det madspild, som opstår, når man som frokostsulten får lagt lige vel meget på sin tallerken.

Det hjælper at måle, men det er nogle gange svært

Netop madspild er en af de helt store syndere i både private og professionelle køkkener, og en anden temadeltager, eSmiley, har stillet sig selv den opgave at hjælpe køkkenansvarlige med at reducere madspildet gennem en specialiseret, digital løsning. Den gør målinger og præcise data muligt, som levere viden om konkrete forhold, der kan give retning til indsatsen. 

Denne løsning – og DABBAs klimaberegner, gør det i øvrigt muligt at få data til sit ESG-regnskab, og på den måde inddrage frokostordningen direkte i klimaarbejdet. 

eSmiley er dog mere end almindeligt bevidst om, at et godt værktøj ikke i sig selv garanterer succes, og deler ud af udfordringer og løsninger fra professionelle køkkener.  

Vil man læse mere om erfaringer med ar give mere bæredygtighed ind i driften af køkken og kantine, kan man få indblik i, hvad svanemærkning har betydet for køkkenerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Det udenom tæller også

Ikke alle måltider på arbejdet serveres i en kantine. Mange virksomheder har ikke nødvendigvis et storkøkken. Nogle steder tilbyder virksomhedens kantine, at man kan købe måltider med hjem. Bl.a. derfor spiller emballage også en rolle i bæredygtighedsarbejdet. Inspiration til hvordan den opgave kan løses, leverer KLS Pureprint med eksempler på brugere af deres cradle to cradle-certifierede emballager. 

Fælles for alle forslag og løsninger i temaets artikler er, at de udover fordele ift. miljø og klima ofte også byder på økonomiske besparelser. Det er dyrt at købe for meget ind og smide det ud. Det er dyrere at servere kød end plantebaserede måltider.  

Kombineret med de klare fordele i form af sundere, mere tilfredse og mere produktive medarbejdere og de positive bidrag til kampen mod klimaaftrykket, så yder frokostordninger med fokus på klima og miljø et bidrag til de tre klassiske bæredygtighedsbundlinjer: people, planet og profit.  

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Frokost og catering med omtanke

Der serveres og indtages ganske meget mad i danske virksomheder og organisationer. Hvordan kan det gøres med bæredygtighed i fokus? 

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K