Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner
På mindre end to år har mere end 50 kantiner opnået en certificering med Svanemærket. Et øget fokus på grøn omstilling og miljømæssig ansvarlighed spiller en væsentlig rolle i udviklingen.
Siden marts 2022, hvor Svanemærket lancerede nye, skærpede krav til spisesteder, har der været stor interesse for at få certificeret især kantiner. Alene i 2023 er mere end 34 kantiner blevet certificeret med Svanemærket og skal dermed leve op til skrappe krav til mad, affald, kemikalier og indkøb, ligesom de arbejder for at begrænse forbruget af vand og energi. Dermed er der sket en femdobling i antallet af svanemærkede kantiner, siden de nye krav blev lanceret.
”Den store vækst i antallet af svanemærkede kantiner vidner om, at flere virksomheder – både dem, der driver kantinerne, og dem, der har dem – har et stadigt større fokus på at bidrage til den grønne omstilling. Og her er Svanemærket et stærkt redskab til at reducere den samlede miljø- og klimabelastning, da det ser på hele livscyklus – både på den mad, der bliver serveret, og den samlede drift,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Danmarksrekord i svanemærkede kantiner
Bygningsstyrelsen og kantineleverandøren FOOD by Coor har en stor andel i væksten. Tidligere på året kunne de nemlig fejre, at de fik certificeret hele 25 af styrelsens kantiner med Svanemærket. Det er første gang i Danmark, at man certificerer så mange kantiner på én gang med Svanemærket:
”Bygningsstyrelsen har et særligt ansvar i forhold til den grønne omstilling i kraft af vores rolle som stor, offentlig ordregiver på facility management. Og der er rigtig meget at komme efter i arbejdet med fødevarer og kantinedrift. Bygningsstyrelsen stiller krav om, at vores leverandører skal indtænke grøn omstilling i driften, og Svanemærket er med til at sikre, at vi fastholder de nødvendige tiltag til at reducere miljø- og klimabelastningen,” siger Mette Balling Lisby, vicedirektør i Bygningsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Et tydeligt signal til medarbejderne
Også flere private virksomheder får svanemærket deres kantiner. En af dem er rådgivningsvirksomheden Rambøll, der sammen med servicekoncernen ISS for nyligt fik certificeret alle Rambølls tre kantiner i Danmark med Svanemærket. Certificeringen er opnået ved bl.a. at øge andelen af økologi og mindske madspild:
”Vi har en meget klar strategi om at være grøn frontløber i vores rådgivning til vores kunder, og ikke mindst hos os selv. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores dedikerede indsats sammen med ISS har båret frugt, og vi nu har et synligt bevis for, at vores kantiner er nogle af de mest miljøvenlige i branchen”, siger Kristian Weinkauf, operation manager for Facility Management i Rambøll i en pressemeddelelse.
Svanemærket er et tydeligt signal om kantinens miljø- og klimaindsats over for de mange medarbejdere, der spiser i de svanemærkede kantiner. Hele 93 % af danskerne kender nemlig Svanemærket, som er det officielle nordiske miljømærke.
Kendetegn ved et svanemærket spisested
- Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
- Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
- Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
- Kildesorterer affald og forebygger madspild
- Undgår engangsartikler til daglig servering
- Begrænser brug af uønskede kemikalier
- Begrænser forbruget af energi og vand
- Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet
Læs mere på svanemærket.dk/kantiner